fbpx

Benja Bruijning speelt in de nieuwe dramaserie ‘Dag & Nacht’: ‘De tranen sprongen direct in mijn ogen na het lezen van het script’

Afgelopen woensdag was de eerste aflevering van de nieuwe medische dramaserie ‘Dag & Nacht’ te zien op NPO 1. Het was een groot succes. De serie trok bijna een miljoen kijkers. Benja Bruijning speelt Jerry de kinderarts in deze dramaserie.

Hoe heb jij je voorbereid op de rol van Jerry?

‘Samen met de vaste acteurs hebben wij in het ziekenhuis een cursus verloskunde gekregen. In vogelvlucht werd uitgelegd wat er speelt op de werkvloer en hoe het werkt. Daarnaast leerden we voor welke kwesties je komt te staan en welke specifieke medische handelingen er voorkomen. Handelingen die zijn te zien in de serie, hebben we ook écht geoefend. Het moet natuurlijk wel zo realistisch mogelijk overkomen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik een baby’tje moet reanimeren. Dat is kennis waarvan je hoopt het nooit toe te passen.’

Wat was je eerste reactie toen je het script las?

‘Tijdens het lezen, vond ik het script heel mooi geschreven, maar het was ook emotioneel voor mij. Na het lezen sprongen er direct tranen in mijn ogen. Kim is daar heel goed in. Ze kan een verhaal heel licht houden, humor erin steken, maar het ook ontroerend laten zijn. Er worden om de haverklap baby’s geboren en dat is gewoon héél emotioneel. We hebben echte baby’s op de set die soms pas tien dagen oud zijn. Die zijn nog zo fragiel. Als je dan een scène ziet en er wordt een krijsende baby op de borst gelegd, raakt dat mij. In de serie zie je continu personages die midden in hun bijzonderste moment van hun leven zitten; de geboorte van hun kind.’

Welke scène is je het meest bijgebleven?

‘Een kleine spoiler, maar in de tweede aflevering is er een scène met een doodgeboorte. Dat is natuurlijk super verdrietig, maar het wordt tegelijkertijd zo mooi en ontroerend gespeeld. Toen ik de scène van tevoren las in het script, was ik al helemaal van de kaart. Op de set was dat natuurlijk niet anders. De rol die ik moest spelen, was in deze scène een grote uitdaging. Als persoon zie ik iets heel heftigs, maar als kinderarts ben je natuurlijk enigszins gedistantieerd, want je moet niet in die emotie terechtkomen. Daarnaast zie je dit als arts vaker voorbijkomen, dus is het voor jou als het ware normaal. Jouw functie is op dat moment jouw medische kennis toepassen, de patiënten gerust te stellen en zorgen dat alles goed verloopt. Normaal is het voor een acteur erg fijn om emoties in je op te nemen en die te uiten, maar nu moest mijn personage dat heel erg op afstand houden. Dat voelde als een gekke spagaat. Het was moeilijk om een balans te vinden, want artsen zijn natuurlijk niet volstrekt gevoelloos.’

Zou je zelf in het ziekenhuis kunnen werken?

‘Als de chaos toeneemt, kan ik goed mijn koppie erbij houden. Ik denk daarom dat ik een goede werknemer kan zijn voor in het ziekenhuis. Mensen helpen, spreekt me ook erg aan, dus ik zou dat best voor me kunnen zien. Over medische handelingen weet ik alleen helemaal niks, dus dan zou ik eerst een studie moeten afronden op dat gebied, haha. Ik heb erg veel respect voor het ziekenhuispersoneel. In de serie komt dat ook naar voren, maar je ervaart natuurlijk veel werkdruk en nu al helemaal met het personeelstekort.’

Benja Bruijning

Wat kunnen we verwachten van de serie?

‘De serie is een combinatie van alles. Er is veel drama, er zit humor in en daarnaast is het heel ontroerend. Het zit hoog in de emotie, omdat er continu kinderen worden geboren, waarvan het overgrote deel het gewoon overleeft, net als in het dagelijks leven. Zelf heb ik de afleveringen met heel veel plezier zitten kijken en heb ik veel tranen gelaten. Ik denk dat die combinatie van alles wat je wil zien in een serie. Daarnaast is het onderwerp ook ontzettend relevant.’

De serie is elke woensdagavond om 20.35 uur te zien op NPO 1.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF