fbpx

Anouk Smulders: ‘Ik moest terug naar de rust om te ontdekken wat ik echt wilde’

In de nieuwe Wendy special vertellen verschillende bekende Nederlanders over de spirituele ontwikkeling die ze in hun leven doormaakten. Anouk Smulders, presentatrice en initiatiefnemer van Grace&Us, besefte dat ze terug moest naar de rust om te ontdekken wat ze echt wilde nadat haar zus ernstig ziek werd en ze op yogareis ging.

 ‘Een jaartje of vier geleden zoog het hectische leven me leeg. Ik kon soms zo down zijn. Te druk, te veel, ik deed iets te vaak dingen waar ik niet blij van werd. Een vriendin van me kreeg een burn-out, daar schrok ik van: wow, zo heftig, dat het je zo kan overvallen. Dat moest ik zien te voorkomen. Ik heb bijna een jaar de tijd genomen om te recapituleren. Heel wat gesprekken gevoerd, met psychologen, yogadocenten, om me te verdiepen. Wat wilde ik nou echt? Ik moest terug in de rust om daar antwoorden op te vinden.

Al heel lang donderde een werktitel door mijn hoofd: wereldwijven. Ik ben iemand die heel gemakkelijk de mooiste verhalen van andere vrouwen krijgt. Mijn familie zegt altijd: “Jij praat met de koningin en de toiletjuffrouw.” Hier moest ik iets mee. Door mijn plannen te delen met allemaal bijzondere vrouwen, kwam het als vanzelf naar me toe. De een had een branding-kantoor, de ander was ontwerpster, de derde marketeer, de vierde journaliste, ze zeiden allemaal: Anouk, we gaan het gewoon doen, wij gaan die verhalen samen delen. Zo ontstond heel organisch een team en kwamen we op de naam Grace&Us. Anouk betekent graceen dat zit in ons allemaal: gratie, waardigheid. Op de site delen we onze echte verhalen, sterk en eerlijk.

Zieke van mijn zus

Tijdens het bouwen van Grace&Us werd mijn zus levensbedreigend ziek. Ik ben zeer nuchter van aard, maar niet te ontkennen: overal doken ineens veren op. Bij de lancering van Grace&Us lag er een veer op de drempel. Dan lag er weer een op het dak van de auto. Mijn moeder tikte me op de arm toen we samen het ziekenhuis in Frankfurt inliepen om mijn zus te bezoeken: daar lag-ie, een joekel van een veer. Alsof ik steeds weer de bevestiging kreeg: zie nou, dit is je pad, je moet ervoor gaan. De veer: het symbool van veerkracht en verzachten, daarbij dwarrelt een veer omhoog én omlaag, als ups en downs. Het klopte gewoon. De veer werd een aanmoediging, ik voelde: het komt goed. En gelukkig gaat het nu goed met mijn zus. Die veer moest leidend worden in het logo van Grace&Us, natuurlijk.

Het moment waarop mijn moeder me wees op die joekel, had ik net verteld over mijn plannen en vroeg: “Mam, wat zou jouw verhaal zijn?” Ze zei: “Moed.” Ze kon het in één woord vangen. “Want als er geen moed meer is, is alles weg.” Ik word er nog steeds emotioneel van.

Nu ik de moed heb gehad te kiezen voor wat ik echt wil, brengt me dat zo veel. Ik sta op met vlinders in mijn buik en juich: Zin in! Dat komt doordat ik heb leren luisteren naar mijn gevoel, mijn behoeften. Daar heeft een yogaweek in Italië een grote rol in gespeeld. Daar zat ik met een fijne groep en verder niks. Geen telefoon, geen 26 miljoen mailtjes per dag, maar puur: oké, wat vind ik nou eigenlijk echt leuk en belangrijk? Dan kom je erachter dat je gewoon moet luisteren naar je onderbuik. En dat je ook gewoon ‘nee’ mag zeggen.

Ik zit weleens hoog in mijn adem, want druk, druk, snel, snel. Dan weet ik: kalm aan, Anouk, het is weer eens too much. Wat ik nu veel meer doe is even een pas op de plaats. Mediteren. Vijf minuten eerder bij een afspraak aankomen en in de auto niks anders doen dan wachten. In plaats van als een gek alle berichtjes checken. In Italië was er de tijd om die simpele vraag aan elkaar te stellen: hoe vond je de dag? Ja, hoe vond ik die. Erbij stilstaan, bracht me veel. En ha, het heeft 46 jaar geduurd, maar nu durf ik het: in de herfstvakantie werken we gewoon even niet. Wat we wel gaan doen: geen idee. Waar heeft iedereen zin in? Mooi. Gaan we dát doen.’

In de nieuwe Wendy special lees je meer verhalen, onder andere van Lucy Woesthoff en Isa Hoes, over het spirituele pad dat ze in hun leven bewandelen. Vaak ging er een heftige gebeurtenis aan vooraf voordat mensen het aandurfden om meer ruimte voor zichzelf te creëren. Heb jij de special al in huis? Je koopt hem in de winkel of in onze shop. 

special1 Anouk Smulders: 'Ik moest terug naar de rust om te ontdekken wat ik echt wilde'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF