fbpx

Actrice Maryam Hassouni over haar boek Wat de fak over intimidatie in de filmindustrie: ‘Iedereen kijkt weg en je staat er alleen voor’

In haar boek Wat de fak legt actrice Maryam Hassouni (37) bloot wat zij in 21 jaar als actrice meemaakte aan seksisme en racisme in de televisie- en filmindustrie. Ze maakte furore met haar rol als Dunya inDunya en Desie, won een Emmy-award en speelde in tal van bekende televisieseries en films, maar zolang ‘de industrie’ niet verandert, stopt ze met haar werk als actrice.

Waarom moest dit boek er komen?

‘Het is ontstaan in de coronaperiode, toen ik bewust werd van mijn sterfelijkheid. Ik had zo vaak gezwegen over dingen die mij zijn overkomen in de televisie- en filmindustrie en dacht: als ik er niet meer ben, wil ik zelf het laatste woord over mijn leven hebben gehad. Ik heb het geschreven om mijn geschiedenis te herstellen. Het schrijven van het boek heeft voor mij persoonlijk een louterende werking gehad, maar ik heb het ook geschreven voor de volgende generatie; zoals andere vrouwen het pad voor mij hebben geëffend, wil ik het pad effenen voor jonge vrouwen, in de hoop dat de industrie verandert. Het boek gaat niet zozeer over seksueel overschrijdend gedrag, maar vooral over hoe de industrie hiermee omgaat. Over het wegkijken, het in de doofpot stoppen. In feite gaat het boek over eenzaamheid, want ik had altijd het idee dat ik er met mijn ervaringen alleen voor stond. In het boek beschrijf ik wat mij is overkomen, over hoe een regisseur mij aanrandde bijvoorbeeld, en hoe ik, toen ik dat aankaartte, werd weggestuurd, niet uitbetaald kreeg en op een zwarte lijst terechtkwam. Zo is er vaak over mijn grenzen gegaan.’

In je boek beschrijf je meerdere schokkende situaties, maar je bent vast niet de enige actrice die dit meemaakt. Krijg je veel steun van collega’s?

‘Via DM’s ontvang ik veel berichten, maar mij openlijk steunen op bijvoorbeeld Instagram ligt moeilijker. Ik begrijp dat wel. Actrices zijn bang dat het hun carrière schaadt, willen kunnen blijven spelen. De hypotheek moet ook betaald, zeg maar. Acteurs zijn niet meer dan de ballen in de kerstboom, het is de piek die verantwoordelijkheid moet nemen. Ambtenaren bij de omroep en het Filmfonds, de politiek, producenten en distributeurs. De film- en televisiewereld is niet de enige wereld waar dit gebeurt; ik krijg bijvoorbeeld ook veel berichten van vrouwen in de advocatuur, soms echt schrijnende verhalen. Als vrouwen gaan we gebukt onder een patriarchaal systeem en dat moet veranderen. Als vrouw trek je altijd aan het kortste eind. Er is meer nodig dan alleen bewustwording. Ik hoop dat de politiek het stokje van me overneemt en dat regelgeving ervoor gaat zorgen dat er ook echt wordt gehandhaafd bij seksueel overschrijdend gedrag. We zullen ons moeten uitspreken, er is massa nodig om het systeem omver te kunnen trappen.’

Zolang de industrie niet verandert wil je niet meer spelen, schrijf je. Doet dat pijn?

‘Er is voor mij niets mooiers dan spelen, dus ja, dat is verdrietig, en ik heb niet voor niets 21 jaar gezwegen. Maar er zijn belangrijkere dingen dan mijn carrière. Mijn waarheid. Mijn waardigheid. Ik geloof dat het loont om je waarheid te leven. Ik wil me gaan richten op mijn schrijverschap. Waar de industrie mij monddood maakt, geeft mijn uitgever me alle vrijheid me uit te spreken. Ik haal kracht uit mijn vrienden, mijn familie en de steun die ik ontvang. En uit yoga. Ik volg de Mysore practice uit de Ashtanga yoga en elke ochtend om half zeven doe ik mijn self practice. Yoga heeft mij toegang gegeven tot mijn kracht. De mat is de spiegel en als je de dag begint met jezelf aankijken op je meest kwetsbare manier, kun je de hele dag aan.’

Winterspecial van WENDY

Dit is een van de verhalen die je ook kunt lezen in de nieuwe winterspecial van Wendy over vrouwen met impact in 2022. In deze productie vertellen ook schrijfster Judith Koelemeijer en muzikant Tessa Boomkamp hun verhaal. Judith schreef met haar biografie over Etty Hillesem haar levenswerk en muzikant Tessa Boomkamp ontving een belangrijke award voor haar werk in de muziekwereld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF