fbpx

Absorbeer jij gemakkelijk de emoties van anderen? Zo stop je ermee

Voel je je af en toe ook een soort spons? Je neemt zo gemakkelijk de emoties van anderen over, terwijl dat helemaal niet je bedoeling is. Jij zit dan uiteindelijk met een naar gevoel en komt er maar niet vanaf. Hoe onthecht je je van de negatieve emoties van anderen? We delen een blog van Nieuwetijdskind.

Emotionele vrijheid betekent leren hoe gecenterd te blijven in een gestresste, heel emotioneel geladen wereld. Omdat emoties als angst, woede en frustratie energieën zijn, kun je ze mogelijk overnemen van mensen zonder dat je dit beseft. Als je de neiging hebt om een emotionele spons te zijn, dan is het uiterst belangrijk om te leren hoe je negatieve emoties van anderen kan vermijden door je eigen bescherming op te bouwen. Opeens wordt je ‘over’-betrokken in relatie tot anderen, speciaal diegenen met een soortgelijke pijn als de jouwe. Zo werkt empathie; we tappen in in de onopgeloste zaken in onszelf. Vanuit een energetisch standpunt gezien kunnen negatieve emoties een verschillende oorsprong hebben. Wat je voelt kan van jou zijn; het kan ook van iemand anders zijn; of een combinatie hiervan. Ik zal je uitleggen hoe je het verschil hierin kunt ontdekken en hoe je strategisch in je eigen positieve emoties kunt blijven zodat je geen negativiteit opneemt die niet van jou is.

Reusachtige spons

Dit is niet iets waarvan ik altijd wist hoe het te doen. Opgroeien.., mijn vriendinnen konden haast niet wachten om te gaan winkelen, naar feestjes te gaan, hoe groter hoe beter – maar ik deelde nooit hun opwinding. Ik voelde me altijd overweldigd, uitgeput in grote groepen van mensen, maar ik wist echt niet waarom. ‘Wat is er met je’? vroegen mijn vriendinnen me dan, me vreemd bekijkend. Alles wat ik wist was dat drukke plaatsen niets voor mij waren. Ik ging er goedgemutst naar toe maar ging er nerveus weg, depressief, of met één of andere verschrikkelijke nieuwe klacht of pijn.
Ik was – onvermoed – een reusachtige spons die de emoties van mensen rondom me opzoog.
Bij mijn cliënten heb ik ook gezien hoe het absorberen van andermans emoties een paniek-aanval kan uitlokken, depressie,  eetbuien, seks-drugs-verslavingen en een overmaat aan symptomen waar de traditionele medische wereld geen uitleg voor heeft. Ontzettend veel mensen lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Vermoedelijk zijn een groot deel daarvan ‘emotionele sponsen’.

Hier zijn enkele strategieën om mee te oefenen. Ze zullen je helpen om te stoppen met het absorberen van de emoties van anderen.

Hoe gecenterd te blijven in een stresserende wereld ?

Om je te onthechten van de negatieve emoties van andere mensen :

 • Ten eerste, vraag je zelf af : Is dit nu mijn gevoel of van iemand anders? Het kan beide zijn. Als de emotie vb. angst, woede die van jou is, breng jezelf in verband met de oorzaak hiervan, of zoek professionele hulp.
 • Indien dit niet zo is, tracht dan de meest waarschijnlijke uitlokker hiervan te achterhalen. Bijvoorbeeld, als je juist een komedie hebt bekeken in de bioscoop, en je daarna unhappy voelt, dan zou het kunnen dat je de depressieve gevoelens van de mensen naast wie je zat hebt opgenomen; in een dichte nabijheid is er een overlapping van emoties. Hetzelfde is waar indien je naar een druk concert gaat of een groot winkelcentrum.
 • Indien mogelijk, distantieer jezelf van de mogelijke bron. Ga ten minste op 6 meter afstand staan ; merk op of je enige verbetering ervaart. In een openbare plaats ; aarzel niet om van stoel te wisselen als je een depressief gevoel over  je heen ervaart.
 • Centreer jezelf gedurende enkele minuten door je te concentreren op je ademhaling; dit verbindt je met je eigen essentie.. Adem de zware emoties uit, adem kalmte in. Dit helpt om jezelf te gronden en angst te zuiveren of andere moeilijke emoties. Zie hoe de zwaarte als een grijze mist van je lichaam wegglijdt en een gevoel van lichtheid binnenkomt. Dit kan snel resultaat opleveren.
 • Negatieve emoties als angst verblijven dikwijls in je emotie-centrum in de solar plexus. Plaats je handpalm daar terwijl je liefdevolle gedachten stuurt naar dit gebied om dit te ont-stressen. Voor lang aanhoudende depressie of angst, gebruik je deze methode dagelijks om dit gebied te versterken. Het is troostend en geeft je een gevoel van veiligheid en optimisme.
 • Bescherm jezelf. Een handige vorm van bescherming die vele mensen gebruiken, inclusief healers, heeft te maken met het visualiseren van een stroom van wit licht (of elke andere kleur die je voelt dat je versterkt) rondom je gehele lichaam. Denk eraan als een schild dat dat de zware, donkere vibraties buitenhoudt of fysiek ongemak maar sta ook toe dat het positieve erin mag doordringen.Draai je zonnevlecht dicht, door met je rechterhand, 7 keer, met de klok mee, een draaiende beweging te maken alsof je een jampotje dichtdraait.

Oefenen, oefenen, oefenen

 • Misschien spreekt “de spiegel” je meer aan: Plaats in gedachten een spiegel tussen jou en de ander, zodat de ander in de spiegel kijkt en terugkrijgt wat hij zelf uitstraalt. Het bereikt jou niet meer.
 • Kinderen die plotseling druk of boos zijn kunnen dat ‘spiegelen’ van anderen. Een ander is boos en jouw kind doet mee. Ook krijgen kinderen vaak buikpijn als de ouders gespannen zijn. Heeft jouw kind vaak buikpijn vraag je dan de volgende keer eerst even af hoe JIJ je voelt en hoe de sfeer is. Door te zorgen voor rust om het kind heen kan de buikpijn zomaar verdwijnen.
 • Blijf altijd de grond onder je voelen. Adem naar je onderbuik. Als je goed gegrond bent kun je veel meer aan.
 • Kijk uit naar positieve mensen en situaties. Bel een vriend(in) die het goede ziet in anderen. Spendeer tijd met een collega die de mooie kant van de dingen ziet. Luister naar hoopvolle mensen. Hoor het vertrouwen dat ze hebben in zichzelf en anderen. Omring je met mooie muziek, kunst enz.
 • Blijf deze strategieën oefenen. Je hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden telkens je in een emotionele overladen toestand bent. Als je met deze hulpmiddelen werkt, dan kan je sneller reageren op stessvolle situaties, je veiliger voelen en je gevoeligheid kan een gave blijken te zijn.
 • Een andere sleutel is om je niet in te laten met, of negatieve dingen te lezen ; sla ze gewoon over… in werkelijkheid zijn opinies van anderen niet zo belangrijk als je eigen waarneming. Als het kan, sla het dan over en ga genieten van wat mooie muziek…WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF