Door het enorme aanbod aan restaurants is het soms best pittig om het restaurant te vinden dat bij jou past. Of je nu zin hebt in Mexicaanse taco’s met guacamole, portugese bacalhau of gewoon een oer-Hollandse kipsaté: wij hebben een lijstje voor je opgesteld. Hieronder vind je onze top 4 restaurants, met een diversiteit aan gerechten, zodat er ook voor jou eentje tussen zit.
1. Restaurant Dona: Het Portugese pareltje van Amsterdam
In het hart van Amsterdam, op de Nicolaas Beetsstraat, verstopt achter een bescheiden gevel, vind je Restaurant DONA, een intiem huiskamerrestaurant met een passie voor de Portugese keuken. Met slechts tien tafels per avond biedt DONA een exclusieve en persoonlijke eetervaring.
Achter het fornuis staat chef Diogo, wiens liefde voor koken is geïnspireerd door zijn grootmoeders, Tana & Tonica. Van hen leerde hij de geheimen van de Portugese keuken, die hij nu vol liefde deelt met zijn gasten. Het menu bij DONA is een eerbetoon aan deze culinaire erfenis. Aan de voorkant van het restaurant verwelkomt Sjors de gasten met warmte en gastvrijheid, geïnspireerd door zijn eigen grootmoeders, Bep en Nel. Zij waren altijd overtuigd van Sjors' passie voor gastvrijheid en zijn droom om ooit zijn eigen restaurant te openen. Nu, samen met Diogo, zijn die dromen werkelijkheid geworden bij Restaurante DONA.
Feitje: Het servies waar jouw Portugese gerecht op geserveerd wordt, is van de oma’s van Diego en Sjors geweest. Persoonlijker dan dat kan het bijna niet toch?
2. De Willem: Culinaire verwennerij en wijnkeldersfeer
Aan het Haarlemmerplein, bij de historische Haarlemmerpoort, vind je restaurant De Willem. Zodra je de eerste stap binnen zet dringt de geur van versgebakken brood tot je door, terwijl je een keuze maakt uit een uitgebreide selectie wijnen uit zowel de oude als de nieuwe wereld.
Beneden het restaurant bevindt zich de wijnkelder, waar liefhebbers van (natuur)wijnen hun hart kunnen ophalen. Of je nu een besloten diner plant of een groepsbijeenkomst wilt organiseren, de wijnkelder biedt de perfecte sfeer voor een speciale avond.
Chef Jef en zijn team staan voor culinaire creativiteit, met een menu dat zo veranderlijk is als de seizoenen. Voor het diner biedt De Willem een vier- of vijfgangendiner aan, compleet met wijnen uit de eigen wijnkelder. En tijdens de zomermaanden kun je genieten van dezelfde wijnen op het knusse terras, met een selectie van snacks uit de keuken.
3. Troef: De Franse keuken met Mediterraanse uitstapjes
In het gezellige Amsterdam-Oost vind je Restaurant Troef, een culinaire hotspot waar ervaring en passie samenkomen. Troef is namelijk niet ‘zomaar’ ontstaan. Een aantal van de meest bekende namen uit de Amsterdamse horeca, zoals: Raymond Plat (212), Niels Leijssenaar (Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (Escobar) hebben samen dit concept realiteit gemaakt. Je kunt dus wel bedenken waarom dit restaurant een bezoekje waard is.
Bij Troef stap je binnen in een sfeervolle ruimte met licht hout en karakteristieke Amsterdamse tegels. Met de bar die om de keuken heen is gebouwd kun je genieten van het uitzicht en zie je hoe de gerechten voor je neus bereid worden. De smaken komen met name voort uit de Franse keuken met wat Mediterraanse uitstapjes op z’n tijd. Ook Troef heeft een indrukwekkende wijnkamer, waar meer dan 3000 flessen op je liggen te wachten. Deze zijn allemaal gebaseerd op de persoonlijke favorieten van de eigenaren.
Tip: In de zomer kun je zelfs met de boot komen! Leg je boot aan voor de deur en geniet van een heerlijke maaltijd aan het water.
4. Madre: Waar liefde voor eten samenkomt
Madre is een uniek restaurant in het hart van de Jordaan, waar de moderne Mexicaanse keuken samenkomt met de levendige sfeer van Amsterdam.
Bij Madre draait alles om versheid en kwaliteit. Ze gebruiken lokaal geproduceerde, seizoensgebonden ingrediënten om de meest smaakvolle gerechten te creëren, zien de boeren als helden en hun buren als familie. Er hangt een open sfeer en je voelt je direct thuis.
Het zit ‘m eigenlijk al in de naam, want restaurant ‘Madre’ zet zich in voor de wereld om hen heen, als een echte madre (moeder). Of het nu gaat om de natuur inclusieve initiatieven van Groenhartig of het wateractivisme van Autumn Peltier, bij Madre maak je kennis met mensen die de wereld willen verbeteren en daadwerkelijk actie ondernemen. Naast dat je er dus heerlijk taco’s kunt eten, is het de ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar verbinding.
Fotocredits: Terence Loos