fbpx

16 tips om Nederland deze zomer met andere ogen te zien

Hoewel we wel weer naar het buitenland mogen, zullen veel mensen er deze zomer toch voor kiezen om (veilig) in Nederland te blijven. Natuurlijk is het water van de Middellandse Zee blauwer en zijn de croissants nergens zo lekker als in Frankrijk, maar een vakantie in eigen land kan er ook voor zorgen dat we ons eigen land herontdekken. Want ook wij hebben natuurlijk een prachtig landje. Deze zomer hebben we eindelijk tijd om plekken te ontdekken en dingen te doen waar we gewoonlijk niet zo snel aan toekomen. Daarom: 16 tips om Nederland op een andere manier te leren kennen.

Huur een tandem

De omgeving om ons heen is prachtig, maar in het dagelijks leven staan we daar niet zo vaak bij stil. Daar kun je deze zomer verandering in brengen. Huur een tandem met je kind(eren) en verken de omgeving. Zo kom je langs plekken dichtbij huis die je misschien nooit eerder hebt gezien. Nederland is tenslotte een fietsland!

Met een rugzak door Drenthe

Drenthe is de dunstbevolkte provincie van ons land. Er is veel natuur en bos, dus zeker geschikt voor lange wandeltochten.  Met een rugzak of een backpack genieten van het prachtige landschap. Er worden zelfs wandeltochten aangeboden die je samen met je hond kunt doen!

Wadlopen

Wadlopen is een activiteit die veel mensen graag willen doen, maar wat er eigenlijk nooit van komt. Gelukkig kan het deze zomer wel! Je kunt op verschillende plaatsen in Nederland wadlopen. Wadloopcentrum Pieterburen in Lauwersoog is de oudste wadloop organisatie van ons land. Hier kun je oversteken naar Waddeneilanden zoals Ameland of Schiermonnikoog, maar er worden ook verschillende tochten georganiseerd die je kunt doen met het hele gezin.

Bezoekje aan Moddergat

Het dorpje met misschien wel de mooiste naam van ons land: Moddergat. Dit dorpje ligt in het noordwesten van Friesland, aan de  Waddenzee. Het dorpje kent veel Rijksmonumenten en in de omgeving is genoeg te doen. Wist je dat de Waddenzee op de lijst van werelderfgoed staat? Zeker een bezoekje waard!

Oesters rapen in de Oosterschelde

Oesters horen echt bij de provincie Zeeland, en in de Oosterschelde kun je op veel plaatsen oesters rapen. Ook leuk om met kinderen te doen. Op pad met een emmertje, handschoenen en laarzen aan en rapen maar! Je mag per persoon per dag een kilootje oesters rapen. Let wel op: het oesterseizoen loopt van september tot april, dus dit is ook geschikt voor de nazomer.

Wandelen langs het Pieterpad

Zin in een beetje actie deze zomer? Volg dan eens een route langs het Pieterpad. Het begint bij de Groningse Waddenkust en eindigt bij de Sint-Pietersberg vlakbij Maastricht. De route heeft een lengte van ongeveer 500 kilometer en gaat dwars door verschillende provincies in ons land. Er zijn zoveel etappes dat er voor ieder wat wils is.

Ezeltocht

Wandelen is heerlijk, maar daar denken kinderen vaak anders over. Ze worden moe of willen graag gedragen worden. Een ezeltocht is daarom ideaal met kinderen. Je kunt kiezen voor een dagtocht, maar er worden ook zelfs trektochten georganiseerd door het hele land. Heerlijk genieten van de natuur, terwijl de bagage wordt gedragen door de ezel, wat ook nog eens gezellig gezelschap is!

Bungeejumpen in de stad

Bungeejumpen midden in de stad? Het kan gewoon in Amsterdam! Op het NDSM-terrein staat de NSM-kraan. Deze vervallen hijskraan kreeg in 2014 een nieuwe bestemming als hotel, dus je kunt er ook op grote hoogte slapen. Als je geen last hebt van hoogtevrees, en je Amsterdam eens goed wil zien is dit een echte aanrader.

Wildplukken

Moeder natuur heeft ons veel te bieden: namelijk verschillende eetbare paddestoelen en andere vruchten. Uiteraard kun je niet zomaar alle dingen uit de natuur eten, sommige paddestoelen zijn zelfs giftig. Toch kun je tijdens een tocht in het bos of in het boerenland snacken van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan bramen, vlierbessen, en bosaardbeien. Hoe leuk is het om van zelf geplukte vruchten een heerlijke jam te maken?

Wijnproeven in eigen land

Voor goede wijn hoef je echt niet alleen naar het buitenland! Er zijn genoeg wijnboerderijen in ons land die het bezoeken waard zijn. En dit kun je ook combineren met een weekendje weg, want bij veel wijnboerderijen kun je ook overnachten, zoals in Zuid-Limburg. Een heerlijke wijnproeverij en daarna een nachtje slapen: het kan gewoon in Nederland.

Buffelmozzarella uit Twente

Mozzarella dat gemaakt wordt van echte buffelmelk: het kan bij Buffalo Farm Twente. Op deze boerderij staan de buffels in de weide en van de melk worden heerlijke producten gemaakt zoals mozzarella, ricotta, yoghurt en in de zomer zelfs ijsjes. Je kunt er ook een rondleiding of een proeverij boeken.

Marker Wadden

Marker Wadden is prachtig natuurgebieden gelegen in het Markermeer. Het is nog in ontwikkeling, maar zeker het bezoeken waard. In de zomer vaart er vanaf de Bataviahaven in Lelystad een speciale veerboot naar Marker Wadden. Je kunt ook een combinatieticket boeken, hierbij verken je met een gids het eiland.

High tea tussen de alpaca’s

Alpaca’s zijn geweldige beesten, en een high tea is altijd goed. Dan moet een combinatie van die twee dingen pas echt geweldig zijn! Op de Alpaca Boerderij kun je thee drinken met verschillende lekkernijen tussen de dieren. Je kunt een arrangement uitkiezen en begin april is een zelfs nog een baby alpaca geboren.

Vlindertuin

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest heeft de grootste vlindertuin van heel Europa, namelijk de Vlindervallei. Je vindt hier meer dan 2000 soorten vlinders, en daarnaast zijn er ook nog eens andere dieren zoals apen, stokstaartjes en vissen. Kinderen kunnen een speurtocht doen en helpen met de dieren voeren.

Nederland vanuit de lucht bekijken

Ons land altijd al vanuit de lucht willen bekijken? Maak dan eens een ritje in een zweefvliegtuig. Je kunt bij verschillende vliegbasissen in het land meevliegen met een ervaren piloot. Zo kun je de omgeving eens echt goed bekijken. Ook leuk om een vlucht cadeau te doen aan iemand.

Pluktuin

Zelf een prachtig boeket bij elkaar plukken? Het kan in de vele pluktuinen in ons land. Je kunt er heerlijk rustig je eigen gang gaan, en thuis komen met prachtige bloemen, voor jezelf of voor een ander. Bij de meeste pluktuinen is de entree gratis, maar verschilt de prijs per boeket.
Wandelen is de perfecte ontspanning in deze tijd. Je leest er alles over in dit artikel.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF