fbpx

Wij spraken Nielson over zijn nieuwe album en andere sound + win kaartjes!

Het derde album van Nielson, Diamant, is vandaag uitgekomen. Het is anders dan we gewend zijn van Niels Littooij. Heel anders. Diamant staat voor de vernieuwde Nielson, die zich op dit album van een andere kant laat zien. Zijn nieuwe sound klinkt anders, voelt anders en ís anders: elektronisch, volwassen en internationaal. Wij spraken Nielson over zijn nieuwe album en sound. En goed nieuws: we mogen kaartjes weggeven voor zijn aankomende clubtour!

nielson

De nummers op Diamant hebben een opvallend andere sound dan jouw vorige nummers. Waar komt deze omslag ineens vandaan?

‘Die omslag is niet zomaar gekomen. Ik heb twee jaar aan dit album gewerkt samen met producer Lodewijk Martens en schrijvers Matthijs de Ronden en Don Zwaaneveld. Mensen kennen vooral mijn vrolijke kant. Logisch ook. Toen ik begon was ik 22 jaar en studeerde ik nog. Alles overkwam mij in die tijd. Eigenlijk was ik gewoon een naïeve jongen die net in de muziekindustrie kwam kijken. Nu ben ik als mens ook veel meer ontwikkeld dan toen. Ik ben getrouwd, heb een huis en een bedrijf waarbij veel mensen afhankelijk van mij zijn. Na twee jaar achter elkaar in de AFAS Live te hebben gestaan, heb ik daarna een denkbeeldige streep getrokken. Ik heb besloten om mijn persoonlijke ontwikkeling ook door te trekken in mijn muziek. Daar horen niet alleen de leuke vrolijke momenten in, maar zeker ook de wat donkere kanten uit het leven.’

Op wat voor manier horen we die donkere kant van jou terug in je nieuwe nummers?

‘Ik wilde met mijn muziek persoonlijker worden en ook meer over mezelf vertellen. Dit komt terug in de teksten. Het is echt niet zo dat ik altijd die vrolijke opgewekte Nielson ben. Net als iedereen heb ik ook een donkere kant. Die kant mogen mensen ook van mij zien. Het is onderdeel van wie ik ben en van wie ik word.’

https://www.instagram.com/p/BotuaE4CdNI/?utm_source=ig_web_copy_link

Waar heb je je inspiratie uit gehaald?

‘Het maken van dit album was eigenlijk een zoektocht naar mezelf. Ik kwam erachter dat ik liever muziek wilde maken waar ik zelf ook graag naar luister. Artiesten waar ik zelf graag naar luister zijn Drake en The Weekend. De sound van het nieuwe album is dus heel anders dan mensen gewend zijn van me, maar dit is wel echt de muziek waar ik zelf ook graag naar luister.’

Kun je de naam van het album, Diamant, uitleggen?

‘De eerste single van het album heet ook diamant. Ik heb besloten om het hele album zo te noemen. Het is een metafoor. Een diamant heeft verschillende kanten en iedere keer als je ernaar kijkt, zie je een andere glinstering. Iedere glinstering staat voor iets nieuws. Dat is ook zo bij mijn album. Geen hit is hetzelfde. Alle nummers hebben een andere sound en betekenis.’

Vond je het eng om dit vernieuwende album te maken?

‘Ik vond het wel spannend, maar vooral ook heel leuk. Voor mij is het ook weer iets nieuws. Daar krijg ik energie van. Natuurlijk heb je altijd mensen die er een bepaalde mening over zullen hebben, maar ik denk juist dat het ook weer andere mensen aan zal trekken. Mensen die bijvoorbeeld niet zo graag naar ‘Beauty en the brains’ luisteren, maar wel naar ‘Ijskoud’. Eigenlijk heb ik er niet heel erg bij stil gestaan wat de mensen er van zullen vinden. Ik heb gewoon mijn hart gevolgd en wilde meer bieden dan alleen die vrolijke opgewekte nederpop. Dit is wat ik wilde laten zien van mezelf.’

Je hebt samengewerkt met Miles Walker, die ook hits voor Beyonce en Rihanna produceerde. Hoe ben je bij hem terecht gekomen?

‘Mijn vaste team en ik hebben alle songs zelf geschreven. Toch wilden we iets meer. We wilden elektronische beats in de nummers verwerken, zodat het helemaal af zou zijn. Miles Walker is in Amerika een grote producent. Ik had nooit verwacht dat hij mij zou willen helpen. Sowieso liggen de prijzen in de muziekindustrie in Amerika veel hoger dan in Nederland. We hebben Miles een demo toegestuurd van diamant en hij vond het helemaal te gek. Speciaal voor ons heeft hij zijn prijs een flink stuk verlaagd en heeft hij puur de songs die we hadden naar een internationaal niveau getild door er geweldige mixes van te maken. Zo vet!’

En nu? Ga je proberen internationaal door te breken?

‘Met dit nieuwe album wilde ik een meer internationale klank naar voren brengen in mijn muziek, maar ik heb nu niet per se de ambitie om internationaal door te breken. Dat is sowieso lastig, want ik wil in het Nederlands blijven zingen. Ik wil dat de muziek die ik maak ook dicht bij mezelf ligt. Als ik in het Engels ga zingen, dan komt het automatisch al verder van mij af te staan. Maar zeg nooit, nooit. Het lijkt me wel heel vet als bijvoorbeeld een Amerikaanse artiest een nummer van mij zou vertalen. Hoe vet zou dat zijn?!’

Wat staat er de komende tijd op jouw planning? 

‘De komende tijd staan er clubtours gepland. Ik heb besloten om het anders aan te pakken en een AFAS live even over te slaan, maar het juist dichter bij de mensen te brengen. We gaan dan ook heel Nederland door. Van Limburg tot Friesland. Zo veel mogelijk optredens wil ik doen, maar dan kleinschaliger.’

Win kaartjes!

Wil jij bij Nielson’s Clubtour zijn? Dat snappen wij heel goed! Wij mogen twee kaartjes weggeven voor de clubtour van Nielson. Stuur een mail naar winactie@wendymultimedia.nl en laat ons weten waarom jij bij zijn show wilt zijn. Vergeet niet aan te geven welke locatie jouw voorkeur heeft. Good luck!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF