fbpx

Waarom het spelen van spelletjes ons als gezin sterker maakt

We zijn gelukkiger wanneer we samen zijn. Dus hoe kunnen we onze relaties verstevigen en uitbouwen? Cheryl Rickman, auteur van het boek ‘The Happiness Bible’, geeft ons 5 manieren om een diepere connectie met elkaar te creëren.

We zijn meer verbonden dan we ooit zijn geweest, in virtuele zin dan…. Studies hebben aangetoond dat we ons in werkelijkheid nog steeds alleen voelen. Reden genoeg dus om ook in real life die verbondenheid te voelen en te vergroten. En dan niet alleen met degenen waar we het meest van houden, nee, ook met mensen uit jouw omgeving. Want zoals Cheryl heeft onderzocht, is het belangrijk om ook zogeheten ‘brugverbindingen’ te bouwen om verschillende groepen met elkaar te verbinden. Lees hier vijf manieren om gelukkiger samen te zijn!

1. Bouw samen aan een goede daad

Bedenk manieren waarop je mensen met verschillende achtergronden samen kunt brengen door een gedeelde interesse. Zo bouw je samen aan een sociale goede daad en bevorder je het vertrouwen en de positieve impact op het welzijn van de hele gemeenschap. Organiseer bijvoorbeeld een buurtbarbecue of een maandelijkse buurtborrel.

2. Bedenk wat voor gevoel jij anderen geeft

Zie het goede in andere mensen. Houd je bezig met wat er wél goed is aan een persoon, niet wat er niet goed is. Uit onderzoek van psycholoog John Gottman blijkt dat goede relatie’s een ‘positiviteitsratio’ van 5 tot 1 hebben. Dit betekent dat voor elke negatieve interactie een stabiele en gelukkige relatie vijf (of meer) positieve interacties heeft. Met dat in gedachten, oefen je met het focussen op wat je partner, familieleden of vrienden goed hebben gedaan, in plaats van op wat ze verkeerd hebben gedaan.

3. Toon empathie

Denk aan het standpunt en gevoel van andere mensen voordat je reageert. Herinner jezelf eraan dat we allemaal fouten maken. Het is gemakkelijker om te oordelen en te bekritiseren dan om iemand een compliment te geven en je in te leven in die persoon. Maar dat laatste geeft een positiever gevoel en heeft een brede sociale impact. Het leren van empathie op scholen vermindert bijvoorbeeld ook pesten.

4. Onderneem dingen samen als gezin

Of je nu gaat vliegeren, regelmatig wandelingen maakt of scrabble speelt, het is goed om elke week minstens één van die dingen samen te doen. Het is heel gemakkelijk om samen tv te kijken, maar interactie genereert gelach en gedeelde positieve ervaringen. Uiteindelijk versterk je hiermee de familieband. Teamwerk en teamspel, met name familiespelletjes, stimuleren positieve emoties en verbeteren relaties.

5. Unplugg eens!

Zet al je elektronische apparaten (telefoon, televisie, computer, Ipad) eens uit en stop deze in een mand. Geniet minstens een paar uur van een ‘no-phone zone’. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen waarbij je geen scherm nodig hebt. Hierdoor creëer je tijd om eens uitgebreide gesprekken te voeren rond de eettafel. We leiden allemaal een druk leven. Door tijd te investeren bouwen we kwaliteitsrelaties op met de mensen die een belangrijke rol spelen in ons leven. Dat willen we toch allemaal?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF