fbpx

Starterslening aanvragen: dit moet je erover weten!

Een lening aanvragen is niet zo eenvoudig als het lijkt maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Het financiële systeem van Nederland is anders dan in andere landen, wat de zaken nog ingewikkelder kan maken als je niet weet wat je kunt verwachten. Een van de meest elementaire dingen die je moet weten is dat, zoals bij elke vorm van schuld, een lening voor een huis een hypotheekrente heeft. Je kunt het laten berekenen zodra je een lening hebt aangevraagd. Je kunt ook een expert raadplegen om je te oriënteren met alle dingen die je moet betalen.

Inkomen en gezamenlijke schulden

De hypotheekverstrekker kijkt naar je inkomen en de gezamenlijke schulden die je hebt, inclusief eventuele huur of andere uitgaven. Ze moeten er zeker van zijn dat je je maandelijkse betalingen elke maand op tijd kunt voldoen. Dit is waarom ze willen weten hoeveel geld je over hebt na het betalen van je maandelijkse rekeningen. Als een of beide aanvragers jonger zijn dan 35 jaar, moeten ze aantonen dat ze al minstens twee jaar een inkomen hebben of dat ze een bewijs van tewerkstelling kunnen tonen.

Waarde van je woning

De waarde van je woning is de belangrijkste factor bij het verkrijgen van een hypotheek. Het taxatieproces wordt afgehandeld door de lokale belastingdienst en zal gebaseerd zijn op de aankoopprijs. Als je bijvoorbeeld voor € 250.000 een woning in Amsterdam hebt gekocht, wordt 25% (€ 62.500) als basis gebruikt voor je hypotheek berekenen en rentetarieven. Naast bewijs van inkomen en arbeidsverleden, eisen banken van kredietnemers dat ze documentatie tonen waaruit blijkt hoeveel ze elke maand verdienen en waar ze het aan verdienen.

Hypotheken zijn altijd vaste looptijden

Als je overweegt een hypotheek af te sluiten, is het belangrijk om te weten dat de meeste hypotheken een looptijd hebben. Dit betekent dat je rente en maandbedrag gedurende een bepaalde periode hetzelfde blijven. Een hypotheek voor bepaalde tijd is de meest voorkomende hypotheekvorm in Nederland.

Je kunt meer geld lenen

In Nederland kun je over het algemeen tot 100% van de waarde lenen.  Dit zal echter natuurlijk verminderen hoeveel eigen vermogen je in het onroerend goed hebt voordat er hypotheekbetalingen worden gedaan. Je kunt nog meer geld lenen als er een hypotheek garantie aan je lening is verbonden. Als iemand anders je lening garandeert door ook zijn naam op het papierwerk te zetten, dan verhoogt dit het bedrag dat kredietverstrekkers bereid zouden zijn uit te lenen volgens de Nederlandse wetgeving inzake hypotheken.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF