fbpx

Solo reizen als vrouw eng? Nee hoor!

Laten we eerlijk zijn. Als je besluit om voor het eerst alleen op reis te gaan, kan het best eng zijn. Dat zal niemand ontkennen. En ook al zijn er veel dingen waar je op moet letten, vooral als vrouw, waar je, als je met iemand anders zou reizen, misschien niet op zou letten, is dat natuurlijk geen reden om het niet te doen. Alleen reizen kan namelijk ontzettend bevrijdend zijn en is misschien net hetgeen waar je naar op zoek bent. Denk je erover om alleen te reizen en weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan gauw verder!

Wat alleen reizen zo leuk maakt

Hoewel het best spannend kan zijn om voor het eerst alleen op reis te gaan, en er een paar elementen kunnen zijn die je ervan weerhouden om het ook daadwerkelijk te doen, wees vooral niet bang en grijp die kans! Er zijn genoeg vrouwen die je voor zijn gegaan en die zweren bij alleen op reis gaan. Niet in de eerste plaats omdat alleen reizen je de kans geeft om zelf te kiezen waar je naartoe wilt gaan, wat je wilt doen en wanneer je het wilt doen. Niemand die aan je vraagt ‘wat zullen we vandaag eens gaan doen’ of, ‘daar heb ik vandaag geen zin in’. Als je alleen reist, hoef je met niemand rekening te houden en hoef je geen compromissen te sluiten voor jouw ideale vakantiereis. Jij doet waar jij zin in hebt.

Maar de voornaamste reden waarom vrouwen ervoor kiezen om alleen op reis te gaan, is het gevoel van vrijheid, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid dat het ze geeft. Ja je zult fouten maken, dat overkomt iedereen, maar door deze fouten zul je merken dat je sterker in je schoenen staat en dat het je zelfvertrouwen een enorme boost geeft. Eenmaal op reis, met de wind in je haren en je voeten in het zand, wil je oprecht niets anders meer.

Bereid je goed voor

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar bereid je goed voor op je reis. Dit geldt niet alleen voor praktische zaken, zoals het regelen van hotelovernachtingen, vluchten, activiteiten en het inpakken van je koffer bijvoorbeeld, maar ook een mentale voorbereiding kan je helpen in het aanpakken van onverwachte situaties tijdens je reis. Probeer niet te naïef te zijn en niet op voorhand te denken dat alles perfect gaat verlopen, want op elke reis kom je onderweg wel een aantal hindernissen tegen. Het klinkt misschien wat hard, maar een reis waarop alles perfect verloopt, bestaat simpelweg niet. Wat wel telt is hoe je met dit soort situaties omgaat en wat je ervan leert, zodat je de volgende keer dat je alleen op reis gaat, daar rekening mee kan houden.

Heb je reisdocumenten op orde

Volgend op het vorige punt, en ook niet geheel onbelangrijk, is om ervoor te zorgen dat je je reisdocumenten, zoals je paspoort en visum op orde hebt en weet voor welke bestemmingen je een visum nodig hebt of niet.  Er zijn namelijk bestemmingen zoals Thailand en Indonesië, waar je tot respectievelijk 30 en 60 dagen naartoe kan reizen zonder daarvoor een visum voor aan te hoeven vragen.

Voor andere bestemmingen, zoals Vietnam, moet je voor vertrek wel een visum aanvragen. Hiervoor hoef je geen ingewikkelde procedure te doorlopen en een afspraak te maken bij de ambassade. De visumaanvraag voor Vietnam kun je eenvoudig online indienen en wordt doorgaans al binnen een week toegekend. Met dit visum, dat een geldigheid heeft van 30 dagen, mag je tot maximaal 30 achtereenvolgende dagen door het land reizen.

Maak contact met andere alleenreizende vrouwen

Vandaag de dag, in een wereld waarin alles draait om sociale media en overal en altijd in contact te staan met de wereld om je heen, is het relatief gemakkelijk om verbinding te maken met mensen over de hele wereld, zeker als je op reis gaat. Als je op reis gaat naar een specifieke bestemming, probeer dan uit te zoeken of er sociale media groepen, op Facebook bijvoorbeeld, zijn speciaal ingericht voor reizigers die ook alleen op pad gaan. Dit soort groepen zijn de ideale manier om gelijkgestemde mensen te vinden, en of je nu advies wilt hebben, tips over bezienswaardigheden of activiteiten, of iemand wilt vinden waarmee je samen kunt reizen, er is altijd wel iets online te vinden die je op weg kan helpen.

Geef jezelf de ruimte om te ‘landen’

Zeker als je een lange reis gaat maken, of lang in het vliegtuig moet zitten om op je bestemming aan te komen, is het belangrijk om jezelf even de kans te geven om als het ware te ‘landen’ op je vakantiebestemming. Probeer er dus voor te zorgen dat, als je op je bestemming bent aangekomen, dat je al een overnachtingsadres hebt geboekt, zodat je deze dus niet meer hoeft te zoeken als je alleen, moe en bepakt en bezakt op een voor jou onbekende plek rond aan het dwalen bent.

Reizen, en zeker die eerste reisdag, is lang en vermoeiend, en dan kan het lastig zijn om de rust te bewaren en kunnen zelfs kleine ongeregeldheden je in een mineurstemming brengen als je jezelf niet voldoende tijd geeft om uitgerust aan je vakantie te beginnen. Want daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor?

Ben flexibel

Even aansluitend op het vorige puntje: plan je vakantie niet helemaal vol tot op de laatste minuut. Natuurlijk kun je een aantal activiteiten en bezienswaardigheden inplannen die je echt niet wilt missen tijdens je vakantie, maar laat de rest vooral over aan de speling van het lot. De ervaring leert dat de meest spontane gebeurtenissen en ontmoetingen het hoogtepunt van je vakantie blijken te zijn. Wie weet wat je wel niet te wachten staat als je de teugels wat laat vieren en wat ruimte inplant voor wat spontaniteit?

jared rice xce530fBHrk unsplash Solo reizen als vrouw eng? Nee hoor!

Ontspan!

Dat hoeven we natuurlijk geen twee keer te zeggen, maar ontspan! Alleen op vakantie gaan kan stressvol zijn, maar een vakantie is er juist voor om te ontspannen. Natuurlijk kan er onderweg iets misgaan, en dat is helemaal niet erg, maar dat soort ervaringen zijn er juist voor om er van te leren, en dan is het de kunst om je vakantie hierdoor niet te laten verpesten. Go with the flow, ontspan, maar vooral: Geniet!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF