fbpx

Schade aan geleende of gehuurde spullen: ben ik gedekt?

Als de boormachine van je buurman kapot gaat terwijl jij hem gebruikt, zou je willen dat de schade vergoed wordt. Maar juridisch gezien ben je niet aansprakelijk. De boormachine had immers ook kapot kunnen gaan als je buurman hem zelf gebruikte. Dat kan soms best frustrerend zijn. Dus hoe werkt dit nu eigenlijk? Wat gebeurt  er als je spullen leent of huur? Hoe zit dat met verzekeringen?

Wat zijn geleende zaken?

Het is handig om te weten wat ‘geleende spullen’ zijn. Dit zijn dingen die je tijdelijk gebruikt zonder dat je ervoor betaalt. Dit is anders dan huren, leasen of pachten, waarbij je meestal een contract hebt. Maar in al deze gevallen heb je de spullen ‘in opzicht’, wat betekent dat je er tijdelijk voor zorgt. Het kan slim zijn om eens te Googlen naar “wat is een opstalverzekering”? Het kan zijn dat je daar ook aanspraak op kunt maken.

Opzichtclausule voor geleende spullen

Heb je de spullen van iemand anders per ongeluk beschadigt? Kijk dan eerst of de verzekering van de eigenaar de schade dekt. Als dat niet zo is, kun je een beroep doen op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Sluit jouw aansprakelijkheidsverzekering af via de website van de verzekeraar. Dit is makkelijk en snel.  In de polisvoorwaarden staat vaak iets over ‘opzicht’. Een opzichtclausule in je verzekering betekent dat je gedekt bent voor schade aan spullen die je geleend hebt. Maar onthoud wel dat verzekeraars meestal een maximumbedrag hebben voor de vergoeding van dit soort schades.

De verhuurder moet zijn spullen verzekeren

Als je iets huurt en daar schade aan maakt, gelden er andere regels. Meestal kun je dan niet terugvallen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. In principe sluiten bijna alle verzekeraars schade aan gehuurde spullen uit. Het is de taak van de verhuurder om de gehuurde spullen te verzekeren. Maar er is een uitzondering: als de schade aan het gehuurde voorwerp binnen jouw huis gebeurt, kan je verzekering soms een standaard, gemaximaliseerd bedrag vergoeden. Dit betekent dat er binnen jouw woning een beperkte dekking kan zijn voor schade aan gehuurde spullen.

Wat is niet gedekt?

Wanneer er schade is aan geleende of gehuurde spullen, moet je weten dat sommige situaties meestal niet verzekerd zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor schade aan spullen die illegaal in je bezit zijn, zoals gestolen goederen. Schade aan voertuigen zoals auto’s, caravans, vouwwagens, boten en vliegtuigen valt vaak ook niet onder de dekking. Hetzelfde geldt voor schade door het verlies, diefstal of kwijtraken van geld en creditcards. Als je de premie van je verzekering niet hebt betaald, kan je dekking ook vervallen. Soms zijn er speciale situaties waarin andere regels gelden, dus bekijk je polis goed!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF