fbpx

Sanne Vogel: ‘Het duurde een tijd voordat ik de connectie met mijn lichaam terug had’

Na de geboorte van haar tweeling, kwam de film Foodies op het pad van Sanne Vogel. Het is een romantische comedy waarin twee enorme Foodies verliefd op elkaar worden. Het karakter Sam wat ze speelt maakt seizoensgebonden lokale gerechten, net als ze in het echte leven doet.

Hoe was het om Foodies te draaien?

‘Geweldig! Het was een heel leuk script. We hebben heel veel gerepeteerd en mochten daardoor ook veranderingen aanbrengen in de scènes, waardoor we helemaal wisten wat we deden. We draaiden met een leuke crew en cast. Sanne Langelaar en ik hadden vroeger al een keer een scene gedraaid, waar ik beviel en zij verloskundige was. Maar Holly kende ik nog helemaal niet.’

Hoe zou je Sam omschrijven?

‘Sam vindt eten en waar het verbouwd wordt heel belangrijk. Van jongs af aan is ze daardoor al gefascineerd. Op een gegeven moment is ze daarover gaan schrijven en is er een blog ontstaan. Ze is een foodblogger, omdat ze haar visie over eten wil uitdragen.

Het liefste doet ze dat zonder in de belangstelling te staan. Maar om haar dromen te kunnen verwezenlijken, een kookboekschrijven en een kookprogramma maken is het belangrijk dat ze wel in de schijnwerpers komt te staan, waardoor ze dingen doet die niet goed bij haar passen. Door enorm diep te vallen vind ze zichzelf terug.’

Herken jij jezelf in Sam?

‘Ja, in haar liefde voor koken en eten. Maar niet in haar persoonlijke ontwikkeling. Ik weet heel goed wat ik wil en laat me niet zo sturen door anderen als Sam. Ik wilde al jaren niet meer spelen. Drie jaar geleden dacht ik: ‘Ik wil alleen nog maar regisseren, schrijven en kookprogramma’s maken.‘ Net voor mijn kookboek uitkwam, zei ik tegen mijn vriend: ‘Ik wil heel graag weer spelen.’ Ik had gedacht dat dat de liefde voor spelen nooit meer terug zou komen, maar opeens was het er weer. Dat heb ik toen verteld aan een aantal castingdirectors en een paar weken later werd ik op auditie gevraagd voor Foodies van regisseuse Mannin de Wildt, waar ik 10 jaar geleden ook al een hoofdrol bij speelde. Dat was toen al een feest om te doen. Op het moment dat ik hoorde dat ze een film maakte over iemand die alleen maar met eten, duurzaamheid en koken bezig was, maakte mijn hart een sprongetje. Bij de casting van Foodies had ik mijn kookboek mee en zei ik tegen Mannin: ‘Als research heb ik dit boek geschreven.’

Waardoor ging het gevoel weg dat je niet meer wilde spelen?

‘Het belangrijkste was dat ik heel graag moeder wilde worden. Spelen zat dat in de weg. Met een dikke buik kan je veel rollen niet spelen. Ik wilde geen audities doen terwijl ik probeerde zwanger te worden. Want als ik JA zeg tegen een project wil ik het ook echt kunnen doen. Het plezier in spelen ging helemaal weg. Toen ik eenmaal zwanger was voelde ik me heel slecht, ik was heel ziek. Er zijn wel actrices die nog heerlijk kunnen spelen tijdens hun zwangerschap, maar ik was een babyfabriekje geworden. Ook toen ik net moeder was moest ik er niet aan denken om voor de camera te staan. Het duurde echt een tijd voordat ik de connectie met mijn lichaam terug had en die connectie is noodzaak bij spelen.’

Vorig jaar kwam je kookboek uit, heb je altijd al een passie voor koken gehad?

‘Vanaf mijn 22ste wil ik al een kookboek schrijven. Ik dacht dat mensen zouden zeggen: ‘Je acteert en regisseert al, dan moet je dit ook nog doen.’ In al die jaren ben ik veel meer research gaan doen waar eten vandaan komt en ik ben nog meer gaan koken. Ik ben veganistisch geworden en heb mij meer verdiept in de plantaardige keuken. Het is een passie van jarenlange research. Op een gegeven moment dacht ik: dit is het moment. Ik had het gepost op Instagram en kreeg meteen drie berichten van verschillende uitgeverijen die interesse hadden. Mijn droom is werkelijkheid geworden. Nu wil ik nog meer kookboeken schrijven.’

Je boek heet: De vier seizoenen van Vogel, wat voor recepten zijn er in het boek te vinden?

‘Het boek bestaat uit zes hoofdstukken. Vier hoofdstukken staan elk voor een seizoen. Daarnaast heb ik de hoofdstukken soms en altijd bedacht. Altijd is voor de gerechten die je altijd – ondanks het seizoen – kan koken. Soms is juist met geïmporteerde dingen, zoals avocado of kokos. Je kan het altijd eten, maar het moet van ver komen. Het gaat over lokaal, seizoensgebonden en plantaardig voedsel.’

Verbouw je zelf ook groenten?

‘Ik woon momenteel nog in een huis van 63 m2 met een postzegeltuintje. Ik heb laatst de sleutel gekregen van mijn nieuwe huis. Want we gaan de stad uit. We verhuizen naar een heel groot vrijstaand huis, met een loods erachter. Deze zomer ga ik mijn eigen moestuin in bakken beginnen.’

Verhuis je daarom uit Amsterdam?

‘Sinds twee jaar heb ik het gevoel dat het uit is tussen Amsterdam en mij. Ik woon al in die stad sinds mijn zeventiende. Ik hou van de stad. Maar het voelt als verkering met iemand waarvan je houdt, maar die je niet meer gelukkig maakt. Mijn vriend heeft dat gevoel ook. We wilden heel graag naar een dorp verhuizen. Voor de ruimte, maar ook zodat je de fiets kan pakken om naar het bos te gaan. En dat je je auto voor de deur kan zetten, zonder een half uur rondjes te rijden. We vonden een droomplek. Ik ga er een kookstudio inbouwen. Het duurt nog lang voordat het af is. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden.’

Kook je vooral uitgebreid in je keuken?

‘Voordat ik kinderen had bijna altijd. Nu ben ik een soort kampioen om binnen een korte tijd maaltijden op tafel te zetten die zowel voor de kinderen als voor ons heel lekker en voedzaam zijn. Ik hou ervan om uren in de keuken te staan.’

Heb je nog dromen voor de toekomst?

‘Ik droom ervan om nog veel meer kookboeken te schrijven! Maar mijn allergrootste droom is om een eigen kookprogramma te maken. Én stiekem hoop ik ook dat er een deel twee van Foodies komt.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF