fbpx

Reisreporter Deborah reist door het prachtige Bolivia

Bolivia? Dat ligt in Zuid-Amerika, toch? Wat ver! Pas je wel op? Oh, lekker naar de warmte. Het zijn de dingen die ik regelmatig hoor als ik naar dit  Zuid-Amerikaanse land afreis. Bolivia is een land waar we eigenlijk weinig van afweten of meekrijgen in Europa. De kranten schrijven misschien een enkele keer iets over president Evo Morales maar verder blijft het vrij stil.

Op weg naar Bolivia

De eerste keer, alweer dertien jaar geleden, kwam ik in Bolivia, als kersverse reiziger met weinig verwachtingen maar keerde diep onder de indruk terug. Nu, talloze bezoeken later, heb ik een speciale band met dit land opgebouwd. Ik verheug me op de eenvoud en puurheid van het land, mijn dagelijkse dingetjes doen en werken en filmen in het prachtige Andesgebergte met haar tallozen verhalen.

Het is een lange reis vanuit Nederland. Deze keer hebben we een tussenstop van 24 uur in het Peruaanse Lima, en vliegen we vanuit daar door naar Santa Cruz, de rijkere stad in het oosten en laagland van Bolivia.

LIMA_Bolivia

Het land van extremen

Bolivia is een land van extremen. Als je dacht dat een berg hoog was, dan is die in Bolivia nog hoger. De besneeuwde toppen van de Andes rijken tot 6400 meter. Als je dacht dat een toilet vies kon zijn, welkom in Bolivia. Een slechte weg? Vergeleken met Bolivia valt dit best mee. Kou? Ik ben nog nooit in Siberië geweest, maar de immense kou in combinatie met wind die je hier op de hoogvlaktes van 5000 meter ervaart is ongekend en onbeschrijfelijk intens. Hoogteziekte? Met de hoogste stad gelegen op 4070 meter weet je wat dat betekent. Je leert je lichaam in ieder geval wel goed kennen.

Deborah in Lima

Lima_Bolivia

Welkom in miljoenenstad Lima

Op de luchthaven van Lima komt de chauffeur niet opdagen. Ik ben alleen, moe en heb geen zin om veel telefoontjes te plegen, dus ik neem een taxi. Bij aankomst besef je meteen dat je in een Zuid-Amerikaanse miljoenenstad bent. Talloze auto’s, files, getoeter, mensen, chaos en het duurt uren voordat je de verschillende wijken door bent. Een lichtelijke cultuurshock zou je erdoor kunnen krijgen. Lima is de hoofdstad van Peru met inmiddels meer dan 10 miljoen mensen. De stad blijft ook maar groeien, omdat mensen uit het hele land zich in Lima vestigen in de hoop op werk en een beter leven.

Werken aan de kust

Ik ben altijd blij als we de kust bereiken. Dan wordt het voor mijn gevoel wat rustiger en voel ik me een beetje thuis, omdat het een terugkerend herkenbaar beeld is. Lima is namelijk gebouwd tegen de kliffen van de Grote Oceaan en heeft een lange kustlijn met stranden, pieren, snelwegen en boulevards direct langs de zee of bovenop de kliffen.

kliffen

Meestal verblijven we in de wijk Miraflores, een van de rijkere wijken van de stad, aan de zee. Eén dag in Lima is veel te weinig voor alle dingen die ik er zou willen doen. Maar ik moet me erbij neerleggen…Eerst nog een paar uurtjes werken en hopelijk ook nog een beetje vrije tijd voordat we doorvliegen naar Bolivia.

Chique werkplek met uitzicht over de oceaan

Aangezien er vandaag wat zonnestralen zijn, kies ik voor een wat chiquere werkplek, Cala, op Playa Barranquito. Zonnestralen en blauwe hemels zijn schaars in Lima vanwege de Garua, een zeemist die in combinatie met de uitlaatgassen voor een permanente mistige lucht zorgt. Voordeel is dat het hier bijna nooit regent en zelden koud is.

BOL 7 Reisreporter Deborah reist door het prachtige Bolivia

Cala is een mooi lounge restaurant, in de wijk Barranco, met prachtig uitzicht over de oceaan. Het ligt aan de surferstranden dus meestal liggen er heel wat planken en mensen in het water wat voor een leuk schouwspel zorgt. Overdag kun je hier rustig je laptop openklappen. ‘s Avonds verandert de plek in een hippe hang-out voor cocktails, de high-end Peruaanse fusion keuken en een dansvloer met internationale dj’s.

Kunstwijk Barranco

Meestal probeer ik na een vlucht of de dag daarna een wandeling te maken om te landen en weer een beetje te beseffen waar ik ben. Aangezien ik in de buurt ben, loop ik de klif omhoog en wandel ik door de leuke wijk Barranco. Dit was vroeger de thuisbasis van veel Peruaanse kunstenaars en schrijvers.

barranco

Omdat ik de meeste plaatsen vrij goed ken, probeer ik elke keer ook iets nieuws uit te zoeken. Aangezien ik onlangs iets heb gelezen over het museum van fashion fotograaf Mario Testino, lijkt me dat een goed plan. Mario Testino is in tegenstelling tot wat veel mensen denken van Peruaanse afkomst. Daarom heeft hij een museum in Lima met zijn mooiste werk. Het MATE bevindt zich in een mooie Barranco mansion. Natuurlijk hangen hier zijn bekende foto’s van Naomi Campell Kate Moss, Demi More, Angelina Jolie, maar de meeste indruk maken de fashionfoto’s van traditioneel Peruaanse outfits en kostuums.

BOL 8 Reisreporter Deborah reist door het prachtige Bolivia

Must in Lima: ceviche

Lima kun je in mijn ogen niet verlaten zonder een heerlijke ceviche. De crew is inmiddels compleet dus ik heb gereserveerd in een van de vele goede visrestaurants aan de Avenida del Mar, Pescados Capitales, voor een kick off meeting en productie vergadering.

ceviche in Lima

Over Deborah

Deborah reist af naar de verse uithoeken op deze aarde en zag plekken waar wij het bestaan niet eens van kennen. De Nederlandse reporter Deborah Durrfeld (35) komt door haar werk als reporter, producer en gids echt overal. Al sinds haar twintigste reist Deborah de aarde over; altijd onderweg, op zoek naar dat ene, bijzondere verhaal. Door haar werk voor de BBC komt ze op plekken waar gewone toeristen vanwege de ligging niet naartoe gaan en die wij alleen kennen van mooie natuurseries. Deborah zal regelmatig over haar avonturen schrijven op wendyonline.nl. Volg haar ook op Instagram via @passporttheworld

Deborah Durrfeld_1 Deborah Durrfeld_2

Lees ook Deborah’s blog over Cuba!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF