fbpx

Onze Freek gebeten door haai

haai van Freek Vonk

Onze WENDY-columnist Freek Vonk heeft flinke pech gehad tijdens het filmen voor zijn nieuwe programma Freek naar de haaien, op de Bahamas. Hij is gebeten door een haai bij het eilandje Bimini tijdens het onderzoeken van Caribische rifhaaien.

Freek op zijn Facebook-pagina: ‘Deze vriendelijke haaien zijn, net als eigenlijk alle haaien, ongevaarlijk voor mensen. Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel.’

Operatie

Freek is gelukkig professioneel opgevangen door Dr. Samuel Grueber van Sharklab en direct vanuit Miami met een traumahelikopter van de US Coast Guard overgevlogen naar Jackson Memorial Hospital. ‘Na een 3 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose ben gebracht, en meer dan 100 hechtingen kreeg, kan ik nu weer mijn duim omhoog doen. Van de chirurg weet ik inmiddels dat er is niks vitaals is geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen.’

‘Ieder jaar legt een aantal mensen het loodje door een haai die zich vergist en wij slachten hon-derd mil-joen haaien af! Wie zijn hier de echte killers?’

Freek over haaien in nieuwe WENDY

In de nieuwe WENDY, die vanaf 9 februari in de winkel ligt, vertelt Freek vol vuur over zijn passie voor haaien, ‘extreem interessante dieren’ en schrijft hij er met bijna voorspellende gaven over: ‘Mensen zeggen: ‘Man is dat niet gevaarlijk, duiken met haaien?’ Nee! Haaien jagen niet op mensen, ze eten geen mensen, maar ze zijn wel heel nieuwsgierig. En ze kunnen zich soms vergissen en in de aanval gaan. Dan gaan ze kaarsrecht naar boven om een hap te nemen. Dat doen ze om erachter te komen of ze iets eetbaars hebben gevonden. Dus dat hapje moet je voorkomen.’

Freek vertelt verder in WENDY dat het soms wel fout gaat, hij had al vier littekens op zijn hand ‘door de beet van een zwartpunthaai.’ Maar ook schrijft hij: ‘Ieder jaar legt een aantal mensen het loodje door een haai die zich vergist en wij slachten hon-derd mil-joen haaien af! Wie zijn hier de echte killers?’

freek gebeten door haai

Onderweg met de traumahelikopter

Ontzettende pech

Freek is ondanks de enorme schrik van vandaag niet veranderd in zijn liefde voor haaien. Op Facebook: ‘Graag wil ik benadrukken dat dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden is, waarbij noch Sharklab, mijn ploeg, ikzelf óf de haai er iets aan kan doen. Ik heb gewoon ontzettend pech gehad. Velen hebben op deze locatie met deze haaien gedoken. In de 27 jaar dat het Sharklab hier onderzoek doet, is dit nooit eerder gebeurd. Ik was juist met deze biologen, op deze bijzondere plek in Bimini om onderzoek te doen naar deze haaien.

Het is jammer dat ik deze mooie reis vroegtijdig heb moeten onderbreken, maar ik kan niet wachten totdat ik weer kan gaan duiken met deze prachtige dieren waar ik zo veel van hou. En let wel: dit is geen AANVAL geweest. Ik ben GEBETEN. Daar zit een groot verschil tussen.’

Wij van WENDY steken alle duimen op richting onze dappere Freek en wensen hem een voorspoedig herstel.

Vanaf 9 februari is de gehele column van Freek Vonk over de haaien te lezen in de nieuwe WENDY.

Tekst: Robert Heukels
Beeld: FreekVonk/Facebook

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF