fbpx

Monique Smit: ‘We hebben een grote familie, dus een grote koelkast’

Ze verhuisde begin dit jaar van hartje Volendam naar een kidsvriendelijke buitenwijk. Je bent gek, je gaat het centrum zo missen’, zeiden haar vrienden. Maar nee, Monique Smit vindt het heerlijk in de ruime woning aan het water, mét hier en daar Volendamse accenten.

‘Mijn grootste hobby is Funda, lekker huizen inrichten’

kind, kinderen, wonen, interieur

Een nieuw huis

Negen jaar woonde ze onder aan De Dijk, midden in het centrum van Volendam. Maar met een zoontje van drie, en hopelijk nog meer kinderen in de toekomst, verlangde Monique Smit naar een plek met meer rust. Een plek met een tuin. Maar vooral ook een plek waar Noah lekker zelf naar zijn vriendjes in de buurt kan lopen.

Terwijl Monique haar prachtige huis laat zien, drentelt hij op en neer naar de buurjongens om te voetballen en lopen buurkinderen af en aan. ‘Gezellig toch, ik hou ervan,’ zegt Monique, die hier in januari met vriend Martijn introk. ‘Iedereen in Volendam zei: je bent gek, je gaat het centrum zo missen, koop dan het huis van de buren erbij voor de ruimte. Dat heeft mijn zus namelijk gedaan. Maar ik mis het centrum helemaal niet, ik stap op de fiets en ben er zo.’

Gezelligheid

Ook verteld Monique vertelt dat ze wel bang was dat de aanloop minder zou worden nu ze minder centraal woont. ‘Maar iedereen blijft gelukkig gewoon langskomen, we hebben heel vaak mensen over de vloer. Daarom wilde ik ook per se een grote tafel met acht stoelen,’ wijst ze naar de centraal geplaatste eettafel, waar sfeervolle bakken met kaarsen boven hangen. ‘Hier zitten we altijd met vrienden rond de tafel, supergezellig vind ik dat. Ik ben niet iemand die dan uitgebreid gaat koken – al heb ik net wel meegedaan aan Superstar Chef. Ik ben meer iemand die lekkere hapjes haalt. En Martijn zorgt voor de wijn; de wijnpaal hier in de hoek, is zijn grote trots.’

stoel, eettafel, tafel, kast, wonen

Was je meteen verliefd toen je dit huis zag?

‘Ik zag meteen de potentie. Toen we de eerste bezichtiging hadden, was ik net aan mijn keelamandelen geopereerd. De verdoving was zelfs nog niet uitgewerkt. Maar ik wilde per se gaan kijken, want de huizen zijn hier heel snel weg. Het was totaal onze smaak niet: veel hout, oranje, rood en geel. Maar ik zag meteen wat ik ermee kon doen. Dat had ik in mijn vorige huis ook. Daar had voor mij een vrouw van tachtig gewoond en mensen die kwamen kijken zeiden: o jee, dat ziet er niet uit. Maar ik loop dan rond en denk: ik ga dit en dat ermee doen. Misschien heb ik mijn roeping gemist, want mijn grootste hobby is Funda. Lekker huizen bekijken en bedenken hoe ik ze zelf zou inrichten. Laatst heb ik meegedaan aan de Sterren Houden Huis, Ik mocht de kamer van een jongetje inrichten. Het grappige is dat ik nu op Instagram serieus de vraag krijg: “Zou je ons alsjeblieft willen helpen met de inrichting van de kamers van de kinderen?”’

rek, trap, ladder, slangenprint

Monique vertelt dat ze een fikse verbouwing achter de rug hebben. ‘Ik wist meteen: de keuken moet anders, ik laat de vloer er niet in zitten, ik ga alles anders doen. We besloten een stukje aan te bouwen en toen zei de aannemer: “Als je toch al die materialen bestelt, kun je net zo goed meer meters eraan plakken.” Uiteindelijk is dat een uitbouw van drieënhalve meter geworden met daarboven een lichtkoepel.’ De inrichting van Moniques huis is modern en warm tegelijk met veel bruin- en goudtinten en in de keuken stijlvol wit marmer. Op één muur zit zelfs een subtiel slangenprintje. ‘Ik ben van de dieren printjes qua kleding, dus ik wilde er ook eentje op de muur. Martijn vond dat wel een beetje eng, hij was bang dat het heel heftig zou worden. Maar hij is er nu zo enthousiast over dat we hetzelfde behang in wit voor de slaapkamer hebben gekozen.’

Dit is het eerste huis dat jullie samen hebben ingericht. Waren jullie het over alles eens?

‘Ja, toch wel. Mijn vorige huis was veel landelijker. Martijn hield daar helemaal niet van en zei: “Als we gaan verhuizen wil ik dat niet meer.” Prima, als je een nieuw huis koopt, wil je toch het liefst iets anders. Ik heb heel Pinterest afgespeurd voor inspiratie en uiteindelijk vonden we veel dezelfde dingen mooi. Al heeft die grote bank me vooraf wel wat slapeloze nachten bezorgd, want je zoekt ’m uit op basis van een klein stukje stof. Ik dacht steeds: als het maar niet zo’n enorm glimmend ding wordt.’

speel, hoek, spelen, tipi, kinderen,

En speciaal voor Noah een grote speelhoek?

‘Ja, al ben ik nu al aan het fantaseren wat ik met die hoek kan doen als dat speelgoed ooit weg kan. Daar zou ik wel zo’n gezellige muurbank willen plaatsen met een tafeltje erbij. Ik heb vriendinnen wier huis een soort showroom is, die willen geen gekleurd speelgoed in huis. Ik dacht: ik stop het gewoon lekker in één hoek, dan blijft de rest netjes. (Lachend:) Als Noah ergens anders wil spelen, zeg ik: “Nee, je hebt een grote hoek voor jezelf, de rest is voor papa en mama.”

Benieuwd naar de Volendamse accenten in Monique’s woning? Lees de rest van het artikel in de nieuwe WENDY!

wendymagazine, wendy, wonen, interieur

 

 

 

 

 

 

 

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF