fbpx

Model Montell van Leijen: ‘Mooi durf ik mezelf niet te noemen’

Een hoofd vol sproeten en oranje kroeshaar. Monter van Leijen (20) vond het vroeger afschuwelijk. Maar uiteindelijk won hij dankzij zijn bijzondere uiterlijk mooi wel Holland’s Next Topmodel. 

Bijzonder uiterlijk

‘Een nieuw hoofd. Dat vroeg ik volgens mijn moeder altijd voor Sinterklaas. Dat kan ik mezelf niet meer zo goed herinneren, maar wel dat ik mijn uiterlijk afschuwelijk vond – helemaal toen ik in de puberteit kwam. Vooral die sproeten. En dan ook nog dat haar erbij. Vreselijk. Ik wilde net zo zijn als andere jongens, en ik was allesbehalve dat. Ik heb een Antilliaanse vader en een Nederlandse moeder. Die mix leverde dit uiterlijk op; niemand ziet er zo uit als ik.

https://www.instagram.com/p/BkSDfYHlWRH/?utm_source=ig_web_copy_link

Als ik vroeger een nieuwe klas in liep, voelde ik de blikken branden. “Ginger” noemden ze me, of sproetenkop. Ik werd er een stille, terug getrokken jongen door. Vrienden van mijn ouders zeiden weleens: hij moet iets doen met zijn bijzondere uiterlijk, maar ik zag zelf totaal niet in waarom. Ik bijzonder? Nou, ik vond het eerder raar. Tot vorig jaar. Ik werd op het terras in Deventer ontdekt door een fotograaf. “Zou je ooit model willen zijn voor Tommy Hilfiger”, vroeg hij me. “Nou dat lijkt me wel wat”, stamelde ik. Vanaf dat moment ben ik heel anders naar mezelf gaan kijken, want als zelfs een professional iets in me zag, moest het wel waar zijn, toch?

Harde wereld

‘Mijn eerste shoot voor een sneakers­ magazine was meteen megavet. Ik was wel doodzenuwachtig, want ik had nog nooit geposeerd. Maar ik kreeg tips en mijn zelfvertrouwen groeide. Er volgde een nieuwe opdracht en zo ging het balletje rollen. Ik liep ineens op catwalks en kwam mijn eigen hoofd tegen op levens grote billboards van Hudson’s Bay in Amsterdam en Maastricht. Ik kan niet omschrijven wat er door me heen ging toen ik dat voor het eerst zag.

Door mijn deelname aan Holland’s Next Topmodel leerde ik het modellenwereldje nog beter kennen. Keihard kan het zijn: ben je niet het juiste type, dan word je, hoppa, zonder enige emotie, naar huis gestuurd. Mijn foto’s werden tijdens het programma weleens afgebrand of ik kreeg na een casting te horen dat ik te klein was. Daar moet je wel tegen kunnen.

https://www.instagram.com/p/BgUFB1rhvsc/?utm_source=ig_web_copy_link

Plan B

‘Gelukkig zijn er wel dingen aan het veranderen in de modellenwereld: de tijd dat een model blond was en een brede kaaklijn moest hebben is voorbij. In breedte, lengte, er komt veel meer diver­siteit. Anders had ik – met mijn sproeten en beugel – ook nooit Holland’s Next Topmodel kunnen winnen. Het is een mooi opstapje voor me, maar ik ben er nog niet. Daarom maak ik ook gewoon mijn sportopleiding af; als het modellenwerk niet lukt, wil ik gymleraar worden voor moeilijk opvoedbare kinderen. Ja, iets totaal anders, maar ook dát vind ik leuk.

Ik ben niet iemand die het geijkte pad volgt of wil voldoen aan het ideaalplaatje. Als je jezelf bent en je eigen keuzes maakt, dan ben je uniek, en dat is altijd perfect. Ik zou bijvoorbeeld ook nooit mijn haar afknippen of verven voor een fotoshoot. Willen ze liever een blonde krullenbol, dan zoeken ze maar iemand anders. Ik ben wie ik ben. Of ik mezelf nu wél mooi vind? Poeh, nou mijn kaaklijn, ja, die vind ik echt mooi. Maar mijn sproeten en mijn haar? Het is meer dat ik ze inmiddels kan accepteren; ze horen bij mij en dáár ben ik trots op.’

https://www.instagram.com/p/BcPTLu8hD67/?utm_source=ig_web_copy_link

Benieuwd naar meer verhalen van unieke modellen over hun bijzondere uiterlijk? Je leest het in WENDY Magazine (Not) Perfect!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF