fbpx

Miljuschka: ‘ Schoonheid zit vanbinnen, in de smaak’

In dit artikel lees je wat Miljuschka vind van perfectie en imperfectie. Wat is nou het schoonheidsbeeld op social media tegenwoordig, en wat vind Miljuschka zelf perfectie?

Keuringstest

Ik zit in een lunchroom te werken, maar ik kan me niet concentreren door een groepje meiden naast me. Op tafel staan onaangeraakte stapels met pannenkoeken en wafels koud te worden. De meiden zijn niet luidruchtig, integendeel, ze praten nauwelijks met elkaar, maar zijn toch heel druk met hun telefoon. Het fascineert me en stemt me triest tegelijkertijd.

‘Lang genoeg, onbeschadigd en recht? Dan mag-ie de winkel in’

Het lijkt alsof ze alle drie aan een soort keuringstest zijn onderworpen, zoals dat ook vaak bij komkommers gebeurt. Voor dat deze langwerpige groene vrienden de supermarkt in rollen, wordt gecheckt of ze wel perfect genoeg zijn voor verkoop. Lang genoeg, onbeschadigd en recht? Dan mag-ie de winkel in. De andere gingen tot voor kort de mestbak in, want die waren niet perfect genoeg. Gelukkig zijn we gaan inzien dat het net zo smaakvol eten is en is het nu zelfs hip om een kromme vriend te verorberen.

Imperfectie is perfectie

De maatstaven die voorheen in het eetlandschap werden gehanteerd, lijken er nu ook te zijn voor vrouwen, ondersteund door de social media. De keurvoorwaarden zijn als volgt: eerst zo veel mogelijk afvallen, dan borsten erop zetten en lippen laten opvullen. Om de persoonlijkheid nog wat extra kracht bij te zetten, wordt er een tas omgehangen van een duur merk als Gucci of LV, waarbij het logo goed zichtbaar is. Ze zijn op het zicht perfect.

‘Van een mooi bord kun je niet eten!’

Maar soms zit de schoonheid in de imperfectie. Een gezicht vol sproetjes. Een verweerde en geleefde houten tafel. Een familie die samensmelt in tijden van ondragelijk verdriet. Het andere dan het geijkte is uiteindelijk het leven. In mijn achterhoofd hoor ik mijn oma zeggen: ‘Van een mooi bord kun je niet eten!’ Ze heeft gelijk. De borden waarbij je je vingers aflikt, zijn die waarop het een lekkere chaos is. Zoals bij een goede zuurkoolstamppot, Eton mess of een patatje stoof. Schoonheid zit vanbinnen, in de smaak. Ik hoop dat ik mijn dochter dat kan bijbrengen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF