fbpx

Michael Kulkens over het app-verbod op de fiets

Drie jaar geleden verloor Michael Kulkens zijn dertienjarige zoon Tommy-Boy aan een ongeluk. Doordat zijn zoon bezig was op zijn telefoon, zag hij de auto niet aankomen. Het was op een rotpunt met veel bomen en hoog gras. Tommy-Boy werd vol geraakt. Met dit grote verdriet wilde Michael iets positiefs doen. Inmiddels voert hij campagnes om jongeren bewust te maken van het gevaar van bellen en appen op de fiets. Nu is er een app-verbod gekomen op de fiets. Wij spraken Michael hierover! 

Hoe voelt het nu het app-verbod eindelijk door is?

‘Toen ik het gistermiddag hoorde op het radio 1 journaal heb ik keihard geschreeuwd. Ik wist niet wat ik hoorde! Het gevoel van ‘yes we did it’ kwam naar boven. Ik werd ook heel emotioneel, wat ik nooit had verwacht. Dit is een klein onderdeel waar ik mee bezig ben, maar wel het eerste waar ik mij voor heb ingezet. Nu kan ik dit tijdens mijn voorlichting zeggen. In de voorlichting kunnen we heel erg bezig zijn met bewustwording, maar als de minister zegt dat er niks aan de hand is, kan ik geen kant op. De wet was gewoon absolute prioriteit en daarmee is de eerste stap gezet. Daar ben ik ongelofelijk blij mee.’

Hoe denk je dat het app-verbod te handhaven is?

‘Dit is heel makkelijk! Bij een fietser is het zo goed te zien als diegene bezig is op zijn mobiel. Veel makkelijker dan bij een automobilist. Hierbij zie je het eigenlijk nooit, totdat die begint met slingeren. Daarnaast houd je een fietser ook veel makkelijker staande. Dit maakt een groot verschil. Als een kind vele malen een politieagent in de stad ziet lopen, weet hij dat hij moet opletten. Dat is waar het mij om gaat. Van mij hoeven ze in het begin ook niemand te bekeuren. Alleen waarschuwen zorgt er al voor dat mensen bewust worden.’

Blijf jij je inzetten om nog meer bewustwording te creëren?

‘Ja ik blijf hier zeker weten mee doorgaan. Gemiddeld heb ik 2 tot 3 aanvragen per dag. Dat is echt veel. Ik heb nu na 2 jaar 30.000 kinderen voorlichting gegeven. Op dit enorme aantal ben ik trots. Nu de eerste stap is gezet met de wet kunnen we verder gaan met nog meer mensen bewust te maken.’

Wat wil je aan ouders/kinderen meegeven?

‘Ik heb één belangrijke boodschap aan de ouders. Het is namelijk bewezen dat als je een kind in de puberteit vertelt dat ze niet op hun telefoon mogen zitten tijdens het fietsen, maar dit als ouder zijnde wel doet, dan is de kans 99% dat kinderen het ook blijven doen. Kinderen zijn namelijk tussen de 10 en 15 jaar de allerbeste kopieermachines van de wereld. Dus ouders, geef het goede voorbeeld. In mijn voorlichtingen gebruik ik trouwens de kinderen om de ouders weer aan te pakken, zodat we met zijn allen naar een veiligere omgeving gaan.’

Benieuwd naar het verhaal van Michael over het verlies van zijn zoon? Klik dan hier. 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF