fbpx

Met deze tips houd jij wespen op afstand

Stel je voor: je zit deze zomer in de tuin of op het terras en ziet wespen op je eten en drinken afkomen. Wat kun je doen om deze ongenodigde gasten op afstand te houden? Met deze tips kun je in alle rust genieten van een drankje op het terras of een heerlijke barbecue.

1. Koffie, citronella, sinaasappel en kruidnagel  

Wespen zijn dol op zoetigheid, maar gelukkig zijn er ook geuren waar ze niet tegen kunnen. En waarschijnlijk heb jij deze middelen gewoon in je keukenkastje liggen. Waar wij houden van de geur van een net gezette kop koffie, zijn wespen minder blij met deze geur. Leg daarom wat gemalen koffie op een schaaltje en steek dit aan. De wespen zullen zo niet meer bij je in de buurt komen. Ook op het terras kun je daarom beter een kop koffie bestellen dan een cola. 

Citronella – wat vaak gebruikt wordt om insecten te weren – werkt ook uitstekend tegen wespen. Zet bijvoorbeeld een citronella kaars in de tuin en je zult geen last hebben van de wespen. 

En dan is er nog een trucje: neem een sinaasappel of citroen, druk er wat kruidnagel in, en leg dit op een schaaltje. Voor jou misschien een lekkere geur, maar de wespen zullen wel uit de buurt blijven.

2. Anti-wespenspray in plaats van parfum 

Zoals we net al vertelden, zijn wespen dol op zoete geuren. Het is dus niet zo handig om parfum op te spuiten wanneer je naar buiten gaat, want de wespen zullen je om de oren vliegen. Wat je wél kan gebruiken, is een anti-wespenspray. Deze spray ruikt naar basilicum, waar wespen een hekel aan hebben. Je kan de spray op je kleding of huid aanbrengen, maar het kan ook gebruikt worden in huis of in de auto. Het ruikt waarschijnlijk minder lekker dan die zoete parfum, maar alles beter dan een zwerm wespen achter je aan. 

3. Wespen dood slaan is een no-go

Zie je een wesp in de buurt, dan is je eerste reactie waarschijnlijk wild om je heen slaan en die wesp proberen dood te slaan. Je denkt misschien: als ik die wesp dood sla, ben ik er vanaf. Maar niets is minder waar. Sla je een wesp dood, dan komt er een geur vrij waar andere wespen op af komen. Dus, je hebt één wesp minder, maar krijgt er een hele zwerm voor terug. Om de wespen niet boos te maken, kun je beter gewoon rustig blijven zitten.

4. Houd de wespen zoet met iets lekkers 

In plaats van wespen te weren met een geur die ze afschuwelijk vinden, kan je ze ook lokken. Klinkt misschien een beetje gek, want waarom zou je wespen willen lokken? Maar als je bijvoorbeeld wat fruit aan de andere kant van de tuin neerzet, zullen ze daar op af komen. Ze zijn hier een tijdje zoet mee en zullen jou niet lastigvallen.

Toch gestoken?

Zie je een klein rood puntje op de huid en begint de huid rondom op te zwellen? Dan ben je waarschijnlijk gestoken door een wesp. Dit kan een brandend en zeurend gevoel veroorzaken. Reinig de huid rondom de wespensteek met water en milde zeep, om het risico op infectie te verminderen. De zwelling en pijn kan je verminderen door te koelen met ijs. Om het brandende gevoel te verlichten, kan je een zalf met Aloë Vera of menthol op de wespensteek smeren. 

Maar let nog heel even op! Als je in de mond of keel wordt gestoken, kan dit gevaarlijk zijn. Bel daarom dan altijd 112.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF