fbpx

Mark Tuitert geeft tips om niet terug te vallen in slechte gewoontes

Voormalig schaatskampioen Mark Tuitert probeert met zijn wekelijkse blogs WENDY lezeressen in beweging te krijgen en gezonder te laten leven, met zijn eigen tips & tricks. Wil jij net zo fit worden als Mark? Lees dan gauw verder!

‘Niets is zo lastig als slechte gewoontes afleren, laat staan een goede gewoonte vervolgens volhouden. Het schijnt gemiddeld 66 dagen te duren voor je jezelf hebt ‘geherprogrammeerd’. En niet om je te ontmoedigen, maar het duurt zelfs 6 maanden voor het een onderdeel van je persoonlijkheid wordt. Niet onmogelijk, maar het vraagt wel wat van je doorzettingsvermogen hier en daar!

Een handige tip is om je te houden aan de SMART-methode. Een managementterm die supergoed werkt met dit soort zaken. Het staat voor (S)pecifiek (M)eetbaar (A)aantrekkelijk (R)elevant en (T)ijdgebonden.

1. Specifiek

Beperk je doelen zodat het haalbaar blijft en wees concreet! Ga niet op verschillende fronten proberen je gedrag aan te passen. Dat ga je bijna altijd verliezen. Als je én wilt stoppen met roken, 5 kilo wilt af vallen én meer wilt bewegen vraag je teveel van jezelf. Wees daarnaast niet vaag. ‘Meer bewegen’ is vaag. Wat ‘kilo’s kwijtraken’ is vaag.  Drie keer per week 20 minuten joggen is specifiek. Eén kilo per week afvallen is specifiek.

2. Meetbaar

Zoiets simpels als kruisjes in een kalender zetten kan heel goed werken. Op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten helpt het enorm om te zien hoeveel dagen je al niet rookt, hoe vaak je al langs je favoriete patatzaak bent gereden en hoe vaak je deze week al op de fiets naar je werk bent gegaan.

3. Aantrekkelijk

Hou het leuk en wees niet te streng voor jezelf. Kon je dat ene sigaretje echt niet weigeren? Heb je een hele zak chips soldaat gemaakt? Gespijbeld van de sportschool? Begin gewoon opnieuw en blijf enthousiast en gemotiveerd. Denk vooral niet dat je de enige bent die worstelt met opstartproblemen, afkickverschijnselen of motivatietekort en zoek lotgenoten online!

4. Relevant

Is wat jij als doel hebt gesteld ook echt jouw doel? Past het bij jou en is het wat je wilt en waar jij je prettig bij voelt? Of is dat druk uit je omgeving? Zorg dat je een ‘buddy’ vindt die hetzelfde doel heeft, zo houd je het beter vol!

5. Tijdgebonden

Zorg voor een realistische deadline en zorg dat je ook weet wat realistisch is! Overleg met mensen die daar verstand van hebben of kijk online wat haalbaar is. Het is fijn om te weten wat ‘normaal’ is na een paar weken trainen. Het is prettig om te weten wat je kunt verwachten. En: lang leve de apps! Houdt je vooruitgang bij met bijvoorbeeld Habitlist, Goals On track, Superbetter, Strides en Lift! Sommige apps helpen je met het afleren van slechte gewoontes en het aanleren van goede. Bij andere kun je een dagboek bijhouden of leren visualiseren. Kijk wat bij je past en vergeet vooral niet dat je altijd (en ik kan het niet vaak genoeg zeggen) opnieuw kan beginnen. Geef nooit op. Nooit!’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF