fbpx

Marceliene maakt zich klaar voor oud en nieuw vanuit Nieuw-Zeeland!

Hoewel ze aan de andere kant van de wereld zit, heeft ook Marceliene kerst gevierd. Wel op een ietwat andere manier dan wij hier in Nederland gewend zijn, maar dat maakte het niet minder gezellig! Nu maakt zij zich klaar voor oud en nieuw. Precies 12 uur eerder dan in Nederland, luiden Mars en haar vriend als eerste ter wereld het nieuwe jaar in.

Time flies

‘Let it snow, let it snow, let it snowwww’. Even dacht ik dat ik het niet goed had gehoord. In mijn zomerse jurkje en op mijn slippers liep ik voorbij de broodafdeling en zag ik allerlei feestelijke slingers, nep-sneeuw, kartonnen rendieren en een hoop snaaiwerk. Het was eind november en in Nederland moest de Sint dus nog een voet aan wal zetten.

Marceliene in een supermarkt

(Geen) Kerststress

Inmiddels zijn de kerstdagen weer voorbij en kunnen we ons met z’n allen druk maken om de plannen voor oud en nieuw. Althans, als je daar niet al mee bezig bent sinds de eerste pepernoot in de schappen verscheen. Van kerst- en oud en nieuwstress is hier gelukkig totaal geen sprake en och, wat is dat lekker zeg! Ondanks dat het missen van familie en vriendinnen in de decembermaand een behoorlijk climax bereikt, bedacht ik me pas op 24 december, toen ik al in de supermarkt stond, wat we met kerst zouden gaan eten. Ik neuriede op mijn dooie gemakje mee met Mariah Carey, terwijl ik bijna omver werd gelopen door hysterische vrouwen, chagrijnig-ogende mannen en blèrende koters.

Culturele verschillen

Kerst in Nieuw-Zeeland wordt weer anders gevierd dan de Zanzibari en Hollanders doen. Down under en in Afrika bestaat alleen 1e kerstdag en hier eten de Kiwi’s met de hele familie van een grote ham. Een strandwandeling staat daarna ook op het programma, maar dan bij een aangenaam graadje of 22. De meeste Kiwi’s hebben wel een kerstboom, maar de échte Nieuw-Zeelandse kerstboom is de prachtige inheemse Pohutukawa. De naam betekend in het Maori ‘sprinkled by spray’ en deze boom is dan ook langs de kust te vinden. De Maori geloven dat hun ziel na de dood naar de boom gaat. Zo vier je de feestdagen in ieder geval gezellig met de hele familie.

Marceliene in Nieuw Zeeland

Vorig jaar besefte ik mij op kerstavond zelf pas dat het alweer kerst was, toen Mariah Carey weer eens besloot te verkondigen wat ze wilde hebben voor Kerstmis, vanuit de speakers van het restaurantje, náást de plek waar ik op dat moment een ontspannende yogasessie aan het geven was. Op een paar nep-kerstboompjes in hotels na, droeg verder alleen het oogverblindende witte zand bij aan een witte kerst. Op een Afrikaans eiland waar de meeste mensen überhaupt nog nooit van een kerstbal hebben gehoord, heerst er in ieder geval geen stress over welke kleur dit jaar het mooist is voor in de boom. Sowieso is het eigenlijk een beetje gekkig dat we jaarlijks in in een fancy outfit enórm zitten te schransen naast een versierde, dode denneboom. Maar ja, ook ik houd van kerst! Toen er op 24 december nog net op tijd een kerstpakket gevuld met lieve kaartjes en cadeautjes van onze familie binnenkwam, maakte dat het ontbreken van Robert ten Brink met zijn ‘All you need bus’ weer een klein beetje goed. De tranen waren er niet minder om…

Marceliene vier kerst in Nieuw-Zeeland

Another year over, and a new one just begun.

Nog heel even en dan is het alweer aftellen geblazen! Op Samoa en nog wat kleine eilandjes na, zullen wij precies 12 uur eerder dan in Nederland, de eerste ter wereld zijn die het nieuwe jaar inluiden. Wát een jaar is dit voor ons geweest! We hebben hele moeilijke beslissingen moeten nemen, maar daarvoor in de plaats zó veel prachtige plekken gezien, interessante dingen beleefd en lieve mensen ontmoet.

Vorig jaar beviel oud en nieuw vieren met onze voetjes in het zand ons erg goed, dus ook dit jaar zoeken wij een strandje op en gaan wij genieten van het waanzinnige vuurwerk boven de Sky Tower in Auckland.

Lieve allemaal, een waanzinnig mooi, liefdevol, gezond en avontuurlijk 2019 gewenst!

Ngā mihi o te tau hou, gelukkig nieuwjaar!

X Mars

Wil jij niks missen van Marceliene tijdens haar prachtige reizen? Volg haar dan op Instagram en houd wendyonline in de gaten voor haar blogs en vlogs! WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF