fbpx

Maaike van Miss Green vertelt: het woeste woud van kleding keurmerken!

Inmiddels blog ik twee maanden over Eco & Fair geproduceerde kleding voor jullie, lezeressen van WENDY Online. Steeds komen er keurmerken voorbij. Waarom is een keurmerk belangrijk zal je je ongetwijfeld afvragen? En welk keurmerk doet wat? Als je recent een van de programma’s zoals Genaaid hebt gezien over misstanden in de kledingproductie heb je vast een idee. Ik zal je hier meer over vertellen!

Verschillende fabrikanten

Wat is het geval? Inkopers van merken worden door hun bazen en ontwerpers op pad gestuurd naar verschillende fabrikanten overal ter wereld. Ze worden vanuit de designafdeling geïnstrueerd over welke stoffen, fournituren (knopen, bandjes, emblames) op de kleding moeten gescourced, ofwel gevonden. Maar de financiële afdeling stuurt mee voor welk maximale bedrag dit moet gebeuren omdat anders de marge en dus de gewenste winkelprijs niet gehaald wordt.

Kleding hangers

De praktijk

De praktijk is namelijk dat veel consumenten meer en meer prijs laten bepalen welke kleding ze aanschaffen. Veel merken willen daarom het product voor de laagste prijs en het liefst ook nog zo snel mogelijk geleverd. Vandaar ook dat grote bedrijven vaak produceren in lagelonenlanden, in met name Azië. Omdat hier de inkoopprijs van het product vele maler lager ligt dan bijvoorbeeld in Europa waar de minimumlonen veel hoger zijn.

En hier zit ook direct het probleem. Er is zo ver van huis weinig toezicht mogelijk op hoe, door wie en onder welke omstandigheden geproduceerd is. Zeker omdat er vaak ook nog agentes in de keten zitten die de productie lokaal sourcen en verplaatsen naar fabrikanten waarvan het merk geen weet heeft. Dit maakt de keten ondoorgrondelijk, niet transparant en moeilijk te controleren.

Kleinere modemerken

Als we bij voorbeeld kijken naar de praktijk van een kleiner modemerk als Miss Green. Wij produceren het grootste deel van onze collectie in Europa/Turkije. Onze basics komen uit Sri Lanka, best ver weg. Wij inspecteren regelmatig de productie ter plaatse. Maar het is niet zo dat we er altijd naast staan als de shirtjes worden geproduceerd.

Nu zijn wij echt committed en onze producent ook. Toch is ook voor ons onze certificering als GOTS-label een extra middel om te borgen dat onze belofte aan de consument gehouden wordt.

Onafhankelijke keurmerken zoals de bekendste GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fair Wear zijn grote wereldwijde organisaties. Zij auditen, ofwel screenen merken, fabrikanten, en stoffenleveranciers onafhankelijk op belangrijke eco of fair criteria. Zij kijken namens de merken of het er wel eerlijk, veilig aan toe gaat tijdens de producties. En als je recentelijk ‘Genaaid’ gezien hebt op televisie weet je dat dat geen overbodige luxe is.

Kleding

De belangrijkste keurmerken ter wereld zijn:

Het GOTS keurmerk

GOTS (Global Organic Textile Standard) is het keurmerk dat je vindt op kleding die is gemaakt van een biologische vezels of een component hiervan. Het keurmerk geldt daarom voor biologische katoen, wol, hennep en linnen. Er mag geen gebruik gemaakt worden van zware chemicaliën in het productieproces. De GOTS fabrieken werken met gesloten systemen waarbij het water gezuiverd wordt en weer teruggebracht het productieproces in.

Verder garandeert het GOTS-keurmerk dat biologisch katoen ook echt biologisch is, dus wordt gegroeid zonder zware chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast audit het keurmerk op de sociale elementen in de fabrieken wat betreft veiligheid, betaling over uren, een eerlijk loon ed.  Dit is een van de weinig keurmerken dat zowel het Eco als Fair component audit, en dat is ook de reden dat Miss Green is aangesloten bij GOTS.

In het kort:

  • minstens voor 70% uit biologisch materiaal
  • Bij minder geeft GOTS het OCS keurmerk af
  • OCS betekent dat de kleding niet van 70% bio katoen gemaakt wordt (maar van een ander vezel als tencel), maar wel in GOTS geaudite fabrieken wordt geproduceerd.
  • milieuvriendelijke vervaardiging
  • goede arbeidsomstandigheden in de productiefase
  • eerlijke lonen in de productiefase

Volgende week vertel ik nog meer keurmerken!

Heerlijke dagen gewenst en tot snel!

X Maaike

Lees ook: Maaike van Miss Green neemt je mee in het aanbod van verschillende eco & fair merken die ons land rijk is.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF