fbpx

Lessen in geluk van Jan des Bouvrie

Ooit nam Ramses Shaffy twee films op in het huis van zijn goede vriend Jan des Bouvrie. ‘Fantastische tijden, deze man vond het grote genieten uit. En hij had de mooiste stem van Nederland.’ Aan de hand van Ramses’ klassieker bespreken we de levenslessen van Jan.

Zing

‘Mijn vader was ontzettend muzikaal. Toen hij op zijn 65stestierf, hield ik zijn hand vast en neuriede hij La vie en rose. Hij keek me aan en overleed. Wenste hij me nou een ‘vie en rose’ of bedoelde hij zijn eigen leven? Ik weet het nog steeds niet. Wél weet ik dat zingen altijd zorgt voor contact met de ander. Zo zong Monique op mijn 75steverjaardag Une belle histoire voor me – iedereen huilde van ontroering. En heb ik woorden met Monique, dan draai ik Langs het tuinpad van mijn vader of Papa van Stef Bos, liedjes die me blij maken. Dan is het meteen weer over, voor allebei. Dat is de magie van muziek.’

Vecht

‘Als dyslectisch jochie kende ik heel wat gevechten in mijn leven, zoals de mulo, het lukte me níet. Uiteindelijke ging ik met een maquette naar de Rietveld Academie. Ik moest en zou daarheen. Drie dagen zat ik bij de voordeur in de winkel van mijn ouders, hopend op de toelatingsbrief. Hij kwam… en veranderde mijn leven. Het was het eerste echte gevecht dat ik won, op een levensbepalend moment. Inmiddels heb ik twee scholen, een Amsterdamse roc en een academie in Deventer, waar ik veel kinderen, vaak dyslectisch, zie opbloeien. Dat is vechten.’

Huil

‘Toen mijn drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen werden geboren, zat ik non-stop te huilen, zo mooi! Ik ben een enorm familiebeest, dus als er iets mis is met familie kán ik huilen. Maar eigenlijk vind ik janken van verdriet onzin – ik wil ertegenop gewassen zijn. Hup, diep ademhalen en: we zullen doorgaan, zoals Ramses al zong.’

‘Mijn leven bestaat uit 50 procent keihard werken en 50 procent keihard genieten’

Bid

‘Mijn moeder was katholiek, mijn vader Luthers. 75 jaar geleden spraken ze af: een jongen voeden we Luthers op, een meisje katholiek. En zo geschiedde, maar inmiddels geloof ik allang niet meer in God. We bestaan uit energie, we komen uit energie, we gebruiken energie. Alles is energie. Als ik het zwaar heb, gebruik ik mijn energie om het op te lossen. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat mijn energie straks, als ik er niet meer ben, terugkomt in anderen. Ik geloof in energie, punt uit.’

https://www.instagram.com/p/Bf3kHKqFYmn/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Lach

‘Een van mijn klanten stuurt me elke ochtend een grap, waardoor mijn dag altijd blij begint. Dat is lekker. Monique en ik hebben wekelijks etentjes, soms met z’n vieren, soms met een hele groep. Dan speech ik om te vieren dat we daar met z’n allen zitten en zo ongelofelijk veel lachen met elkaar. Een avond vol humor en plezier, elke keer weer, al mijn vrienden zijn op dat vlak uit hetzelfde hout gesneden. Lachen is bindend. En verkwikkend.’

Werk

‘De beroemde ontwerper Sottsass vonden ze op 91-jarige leeftijd, met een ptlood en een papiertje, op bed. Daar teken ik voor. In mijn geval een potlood en een sigarendoosje, want daarop schets ik het liefst. Ik zou niet weten hoe ik verder zou moeten zonder werk. Mijn leven bestaat uit 50 procent keihard werken en 50 procent keihard genieten. Ik zou het niet anders willen.’

Bewonder

‘Ontwerper Philippe Starck, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld zijn mijn grootste voorbeelden. Eén keer kreeg ik les van Gerrit, met als opdracht: ontwerp een kinderkamer. We kregen drie weken de tijd, maar na een uur zat ik al aan zijn tafel – ik hou niet van langgerekte projecten. Gerrit zei: “Jongen, fantastisch, wat heb je dat goed gedaan… en als je nu alles weglaat, wordt het een stuk beter.” Oftewel: mijn plattegrond was goed, maar de bijzettafels die ik erbij had gefrutseld niet. Laat het weg. Sindsdien roep ik: het mooiste meubel is ruimte!’

Alles wit en less is more. Een kubusbank erbij en je ziet de hand van ontwerper JAN DES BOUVRIE (1942). En er is meer: de Jan des Bouvrie Academie in Deventer (hbo), Interior Design & Styling op het roc in Amsterdam (mbo) en de conceptstore in Het Arsenaal in Naarden. Jan is ruim dertig jaar samen met Monique, met wie hij twee kinderen heeft. Jan heeft ook twee kinderen uit een eerder huwelijk.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF