fbpx

Laaggradige ontstekingen: wat zit er achter die stille ontstekingen?

Isabel is eigenaar van USKIN en mede-oprichter van Cellics en schrijft in elke WENDY over de wisselwerking tussen gezondheid en de huid.

Het is mijn missie om het vrouwen makkelijk te maken om een gezonde levensstijl en daarmee vitaliteit én een mooie, gezonde en stralende huid te bereiken. Mijn eigen ervaring met vitaliteit en gezondheid is een proces geweest met vele struggles. Dit heeft de bodem gelegd voor mijn interesse om de verdieping op te zoeken en zo het beste uit mezelf te halen. Gezond leven en discipline hebben is voor mij net als voor iedereen soms een strijd, maar elke kleine stap die je kunt maken brengt je dichter bij een mooiere huid en meer vitaliteit.

De relatie tussen laaggradige ontstekingen en huidaandoeningen

Laaggradige ontstekingen, ook wel inflammatie is een natuurlijke afweerreactie van het immuunsysteem. Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd. Er is geen echt of acuut probleem, maar het immuunsysteem is wel gealarmeerd en gaat de strijd aan. Dit begint vaak sluimerend en heeft geen duidelijk eind. Laaggradige ontstekingen zijn vaak de oorzaak van heel veel welvaartziekten. Onschuldig lijkende symptomen zijn o.a. elke ochtend moe wakker worden, verminderde weerstand en stemmingswisselingen.

Het In het begin is het nauwelijks merkbaar dat het immuunsysteem continu licht geactiveerd is en blijven de laaggradige ontstekingen onder de radar. Er zijn vele reacties door deze ontstekingen maar ik focus me op de huidgerelateerde klachten.

Kenmerkende huidklachten bij laaggradige ontstekingen zijn; psoriasis, acne, eczeem. Ook veroorzaakt een ontsteking huidveranderingen die het verouderingsproces versnellen.
Collageen en elastine worden sneller afgebroken waardoor je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Gezien dit in zo’n snelheid gaat is het moeilijk voor de fabriekjes in onze huid die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen om dit te repareren.

Balans in vetzuren

Een van de oorzaken kan een onbalans in de omega 3 en 6 vetten zijn in de wand van je cel (het celmembraan). Hoe flexibeler je celwanden, hoe gezonder je bent. Voedingsstoffen worden dan beter opgenomen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Een goede vetzuren balans in je lijf is dus belangrijk. De meeste van ons krijgen te weinig omega 3 vetzuren binnen en juist te veel omega 6 vetzuren waardoor je vatbaarder bent voor laaggradige ontstekingen.

Omega 3 speelt een grote rol bij het verminderen van laaggradige ontstekingen en ondersteunt vele processen in het lichaam. De balans van vetten is in ons huidige eet- en leefpatroon in disbalans waardoor een aanvulling met een goede visolie essentieel is. Omega 3 vetzuren zit met name in vette vis (zoals zalm, makreel en haring), lijnzaad, chiazaad, walnoten en sommige plantaardige oliën. Het lichaam gebruikt deze vetzuren om ontstekingsregulerende stoffen te produceren.

Bij huidproblematiek zoals acné, rosacea, eczeem bereik je snel resultaat. Je kunt het ook wel zien als de beste crème, voeding en herstel van binnenuit. Ook draagt omega-3 bij aan de productie van collageen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 zijn onder andere vette vis, noten, zaden en plantaardige oliën. Het kan ook nuttig zijn om een omega-3 supplement te nemen als de inname van omega-3 vetzuren via de voeding onvoldoende is.  Let wel op de zuiverheid van de Omega 3 en de totoxwaarde, dit staat voor de zuiverheid van de olie. Een Omega-3 bestaat uit EPA en DHA. Een hoge EPA waarde is het meest effectief om huidproblematiek aan te pakken.

Hoe terug te draaien

Gezonde levensstijl met aandacht voor voeding, lichaamsbeweging, toxinen, slaap en stressbeheersing is essentieel om de algehele gezondheid en ontstekingsniveaus te bevorderen.

Er is enorm veel informatie te vinden over laaggradige ontstekingen wat je kan doen om dit te verminderen. Denk ook aan het nemen van voldoende vitaminen, mineralen, anti-oxidanten. Ook minder eetmomenten op een dag zorgt voor minder ontstekingsreacties.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF