fbpx

Kippenhokken: zelf maken of kopen?

Iedereen eet wel eieren. Alleen een handjevol mensen in Nederland (waaronder veganisten) eten geen eieren. Maar voor het grote deel van Nederland is het dus misschien wel handig om te beginnen met zelf kippen te houden. Kippen zijn erf dieren, dus in principe horen ze niet in een tuin van een rijtjeshuis thuis. Maar, omdat kippen kleine dieren zijn kunnen ze wel in de tuin van een rijtjeshuis! Hiervoor heb je alleen plek nodig en goede ideeën, zodat het bestaan van de kippen die je gaat nemen gelukkig is. Hoe je dit doet is door een goede plek voor ze te hebben waar ze zich op hun gemak kunnen voelen. Deze plek heet het kippenhok. Een kippenhok kun je gemakkelijk kopen of je kan hem zelf maken! In dit artikel kijken we naar waar je op moet letten als je een kippenhok koopt en kijken we naar de voordelen als je zelf een kippenhok maakt!

Waar moet je op letten als je een kippenhok koopt

Een kippenhok kopen klinkt makkelijker dan het lijkt. Er zijn namelijk verschillende soorten kippenhokken op de markt. Zo kan je bijvoorbeeld alleen het kippenhok kopen waar de kippen ‘s nachts in verblijven. Dit betekent dat je de kippen overdag uit hun hok door de tuin moet laten loslopen. Voor een aantal van ons is dit geen goed idee. Loslopende kippen kunnen namelijk enorm schuw zijn en hierdoor kunnen er eventuele ongelukken ontstaan voor de mens en kippen. Het is daarom een goed idee om te beginnen met een kippenhok die ook een ren heeft. Zo kunnen je kippen rustig aan je wennen en tam worden. Een kippenhok met ren is het ideale kippenhok om te kopen, omdat je kippen hierdoor zelf kunnen gaan en staan waar ze willen.

De voor- en nadelen van zelf een kippenhok maken

Het grootste nadeel van zelf een kippenhok maken is dat je het zelf moet doen. Tenzij je een beetje handig bent en houdt van een Doe-Het-Zelf project op zijn tijd is het zelf maken van een kippenhok een enorm grote klus. Houdt het vooral simpel voor jezelf en je kippen. Zo kan het project nooit fout gaan. Een andere goede tip is om je kippenhok op maat te maken naar je tuin. Heeft je tuin bijvoorbeeld een loze ruimte of een gekke vorm, maak hier gebruik van door het kippenhok zo te ontwerpen dat hij op die plek hoort. Ook is het belangrijk dat je gebruik maakt van stevig hout dat je goed behandelt tegen de weersomstandigheden en gebruik maakt van roestvrij metalen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF