fbpx

Kijktip: de nieuwe documentaire over Bibian Mentel

De Nederlandse snowboardster Bibian Mentel heeft al 21 jaar kanker. Ze schreef er verschillende boeken over en nu is er een documentaire over haar verschenen: LEEF. Een jonge filmmaker heeft haar een jaar lang gevolgd, je ziet haar geluk en haar verdriet. De documentaire is nu te zien op Videoland

De ene week surfend in het paradijs, de week erna in de hel van antibiotica en bestralingen; het is tekenend voor hoe Edwin en Bibian leven: maximaal genietend als dat mogelijk is. Hoge pieken, diepe dalen. Maar nooit opgevend: al vanaf het moment dat haar onderbeen in 2001 werd geamputeerd, is Bibian strijdbaar. ‘Ik heb een zeldzame vorm van kanker,’ zegt ze. ‘Wereldwijd hebben slechts een paar honderd mensen dit. Er is dus weinig over bekend. Maar bij niemand is het zo vaak teruggekomen als bij mij. Toch probeer ik geen hypochonder te zijn en bij elk hoestje te denken: het zal toch niet?’

Edwin is enorm betrokken. Voelt het als samen ziek zijn?

‘Gevoelsmatig wel. Maar alle aandacht gaat naar mij, dat vind ik soms verdrietig, want Edwin lijdt net zo hard. Zijn moeder belt mij elke week om te vragen hoe het gaat, dat doet ze niet zo vaak bij hem.’

Hangt geluk af van gezondheid?

‘Natuurlijk zou ik liever niet ziek zijn, maar het weerhoudt me er niet van om ontzettend gelukkig te zijn. Ik word gelukkig van mijn gezin, mijn moeder, mijn vriendinnen… Hun liefde maakt het makkelijker om met mijn ziekte te dealen. Zonder hen had ik het niet gekund.’

Vecht je voor jezelf of voor hen?

‘Voor beiden. Ik wil niets liever dan mijn zoon Julian en mijn meiden – de dochters van Edwin – oud zien worden en met onze kleinkinderen op schoot zitten.’

Een positieve instelling is het belangrijkst?

‘Ja, want daardoor kun je omgaan met tegenslagen. Ook vergroot het je weerstand. Maar geluk en goede artsen zijn natuurlijk ook essentieel. En wat bij mij altijd helpt om te herstellen, is het stellen van doelen. Ik kijk nooit ver vooruit: mijn vizier staat nu op de Winterspelen. Het zorgt voor motivatie om van de bank te komen.’

Lees het interview hier verder.

https://www.instagram.com/p/CGYOV0lB8yu/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF