fbpx

Kelly Weekers over De Kracht van Keuze: ‘De laatste jaren heb ik pas door hoe ik keuzes kan maken die bij mij passen’

Na haar succesvolle boeken Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365 is sinds vorige week het nieuwste boek van Kelly Weekers uit: De Kracht van Keuze. In dit boek deelt ze het persoonlijke verhaal dat schuil gaat achter haar no-nonsens mindset én ze laat zien hoe de kracht van keuze dit verhaal heeft vormgegeven.

Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?

‘Vorig jaar zat ik op een zonnige dag op het terras. Ik dacht: misschien moet ik toch nog een boek schrijven. Door de jaren heen kreeg ik steeds vaker de vraag of ik niet wat van mijn persoonlijke leven wilde delen. Elke keer dacht ik: wil ik dat wel delen? Op die dag besloot ik het te doen. In dit boek laat ik zien waar de mindset uit Happy Life vandaan komt, wat mijn obstakels zijn geweest en mijn lessen. Ik denk dat het soms heel lekker is om iemands anders verhaal te lezen om te zien welke overwegingen de ander heeft gehad, omdat je op die manier relatief eenvoudig op jezelf kan reflecteren.’

Welke boodschap wil je overbrengen met dit boek?

‘De Kracht van Keuze is naast de titel van mijn boek, ook de rode draad in mijn leven. Ik zeg altijd: ‘Je kan niet kiezen wat je op je pad krijgt, maar je kan wel kiezen hoe je ermee omgaat.’ De boodschap is dat als je jezelf de juiste vragen gaat stellen, je betere beslissingen kan maken. Iedereen heeft de kracht van keuze. Het gaat erom dat je inziet dat je meer keuzes hebt dan je denkt en dat je betere beslissingen gaat maken door dichter bij jezelf te blijven. In mijn boek krijg je de handvaten daarvoor.’

Heb jij ooit moeite gehad met keuzes?

‘Ik kan best makkelijk snelle beslissingen maken. Gelukkig ben ik geen twijfelkont. Wat bij mij lange tijd niet helemaal lekker ging, was dat ik wel keuzes maakte, maar het moeilijk vond om in te zien wat mijn eigen keuzes waren en bij welke keuzes ik me liet beïnvloeden door de mening of verwachtingen van anderen. Of door verwachtingen die ik van mezelf had. De laatste jaren heb ik pas door hoe ik keuzes kan maken die écht van mij zijn en dus bij mij passen.’

Hoe ontstond die ommekeer?

‘Op het moment dat ik psychologie ging studeren, kreeg ik steeds meer kennis over het gedrag van de mens. Waarom we doen wat we doen. Ik ging steeds meer inzien hoe ik ben gevormd door mijn opvoeding en door mijn omgeving. Ik maakte keuzes, omdat ik die in mijn omgeving ook zag, niet omdat ik daar zelf volledig achter stond. Ik kreeg veel meer zelfinzicht. Telkens als ik voelde dat het ergens schuurde – in de liefde of in vriendschap – stelde ik mezelf de vraag: wat wil ik? Ik moet voor mezelf leven en niet voor anderen.’

Samen met Moniek van Rheenen heb je twee bedrijven, maken jullie de zakelijke keuzes samen of ga je daarin je eigen weg?

‘Voor mijn gevoel vaar ik altijd mijn eigen koers, maar die van Moniek voelt hetzelfde aan. Eigenlijk hebben we daarom ook nooit discussies over de keuzes die we maken. Onze samenwerking is zo uniek. Ik ben er nooit naar op zoek geweest, maar het is zo gelopen en de match had niet beter kunnen zijn.’

Zit de Happy Life 365 mindset ook in De Kracht van Keuze verstopt?

‘Ik denk het wel. De mindset is de no-nonsense denkwijze. In dit boek zie je hoe deze denkwijze zich ontvouwt in mijn leven en hoe ik dankzij die mindset tegen dingen aankijk. Van moederschap tot de carrière. Ik geloof erin dat je je moet focussen op de dingen die je gelukkig maken en op de dingen waar je in het leven wél invloed op hebt. Als je dit boek leest,  heb je denk ik snel door hoe ik in elkaar steek.’

Je staat positief in het leven. Waar ben jij nou echt dankbaar voor?

‘Dat zijn alle clichés. Mijn gezondheid, gezin en familie. Het hele probleem met dankbaarheid is dat je het niet door hebt omdat het juist de vanzelfsprekendheden zijn. Die zijn zo normaal geworden in je leven, terwijl je die het hardst zou missen als ze weg zouden vallen. Dankbaarheid ontstaat wanneer je je focust op de kleine dingen. In mijn boek beschrijf ik dat ik dat ook heb moeten leren. Ik was nooit niet van hoge pieken en ook niet van diepe dalen. Door mindset kan ik makkelijk relativeren. Met het trainen van dankbaarheid heb ik mijn geluksgevoel ontwikkeld. Als ik naar buiten loop, hoor ik de vogels fluiten, waar ik eerder niet bewust van was.’

Wat heb je geleerd met het schrijven van dit boek?

‘Ik ben me er bewust van geworden hoezeer ik mijn leven in een bepaalde richting heb gestuurd. Dat heb ik gedaan door keuzes te maken. Daarnaast heb ik vaak gedurfd. Ik ben niet bang om stappen te zetten en ook niet om flink op mijn bek te gaat. Want dat hoort nou eenmaal af en toe bij het maken van keuzes. Het is belangrijk dat je je beseft dat je niet bent wie je bent, maar je bent wie je wil zijn.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF