fbpx

Katja Schuurman en haar moeder vertellen over hun bijzondere band

Er is een tijd geweest dat Katja Schuurman (42) haar moeder Sonja (68) niet erg dichtbij liet komen. ‘Ik had geen zin om elke keer de les gelezen te worden en nam bewust afstand.’ Inmiddels is het tij gekeerd. Journalist Bram de Graaf spreekt de twee over hun bijzondere band.

Katja vertelt: ‘Vorig jaar gaf ik thuis een feest en voor het eerst had ik mijn ouders niet uitgenodigd. Het zou nogal wild worden, verwachtte ik.’

Moeder Sonja: ‘We waren verbaasd, we misten nooit feestjes van de kinderen.’

Katja: ‘Ze zijn er niet weg te slaan, al mijn vrienden kennen ze. Als ze vertrekken, roepen ze: “Haal nu de verboden middelen maar tevoorschijn, dan kan het échte feest beginnen.” Ik belde ze op en zei: “Sorry, maar dit wordt geen feest voor volwassenen.” Terwijl ik toen zelf 41 was, haha.’

Sonja: ‘En wat vroegen alle gasten?’

Katja: ‘”Waar zijn je ouders?” Iedereen miste ze. Eigenlijk had het ook best gekund, want mijn ouders zijn erg open-minded. Op een feestje van Birgit zat ik een keer aan de paddo’s en mijn moeder bleef nieuwsgierig vragen: “Wat zie je, Katja? En nu?” Mijn ouders veroordelen niets. Heerlijk vind ik dat, want zo blijf je dicht bij elkaar.’

Voelde je als moeder soms de behoefte om aan de noodrem te trekken?

Sonja: ‘Dat heb ik gedaan! Het BNN- programma Try before you die wilde haar de Mont Blanc op sturen. Bij ervaren bergbeklimmers heb ik informatie ingewonnen of iemand dat zomaar kon doen. Ze zeiden: “Het is levensgevaarlijk, dat vergt maandenlange training.” Ik heb de redactie verteld wat ik had gehoord. “Haar begeleider meent dat het wel kan,” zei een redactrice. Ik werd me toch fel.’

Katja: ‘Mama is alleen fel als het om de kinderen gaat, niet als het om haar gaat.’

Sonja: ‘Ze moeten niet aan mijn kinderen komen! Ik kreeg het voor elkaar dat Katja afzegde. Sophie Hilbrand nam haar plaats in. Het werd een helse tocht, want Sophie moest schuilen voor een storm. Alles voor de kijkcijfers, belachelijk.’

Katja: ‘Achteraf ben ik vaak te ver gegaan, zoals Osama Bin Laden zoeken in Afghanistan over wegen waar bermbommen lagen. Continu ging ik over mijn grenzen heen. Ik heb hoogtevrees, maar ik sprong van de allerhoogste bungeejump ter wereld. Van tevoren zei ik: “Ik doe het niet.” Deed ik het toch. Weer thuis stortte ik elke keer in. Zei Thijs: “Lekker. Altijd als je voor BNN op pad bent geweest, krijg ik een wrak terug.”’

Sonja: ‘Waarom deed je het dan?’

Katja: ‘Omdat ik het stom vond om nee te zeggen. Maar toen ik in Tsjernobyl in een ziekenhuis was vol vrouwen die door de radioactiviteit onvruchtbaar waren geworden, was mijn grens bereikt. Ik kreeg ruzie met de regisseur en zei: “Waar zijn we mee bezig?” Niet lang daarna ben ik weggegaan bij BNN.’

Sonja: ‘Daar was ik heel blij mee.’

Katja: ‘Nou, ik heb er wel zeven fantastische jaren gehad.’

Dikke liefde

Toen Katja in 2004 een relatie kreeg met acteur Thijs Römer en in 2010 dochter Sammie werd geboren, kwam er meer balans in Katja’s leven. ‘Door Sammie werd je echt rustig,’ zegt Sonja. Tweejaar geleden liep het huwelijk echter  stuk. Tegenwoordig gaat het in de bladen over haar ‘dikke liefde’ – zoals ze het zelf noemt – met de veertien jaar jongere kok Freek van Noortwijk. ‘Met Freek is het weer een stuk onrustiger, daar word ik soms moe van, haha,’ zegt Katja. ‘Al geeft het ook veel energie.’

Wim en jij zijn ruim vijftig jaar samen: jullie hebben de lat voor de kinderen erg hoog gelegd…

Katja: ‘Ontzettend gemeen, ja. En nu hebben jullie twee gescheiden dochters, haha. Nee, dat kun je mijn ouders niet kwalijk nemen.’

Wat is het geheim, Sonja?

Sonja: ‘We zitten niet in elkaars vaarwater. In het begin wilde Wim me nog een beetje sturen, me dezelfde interesses bijbrengen. Maar op een gegeven moment leer je elkaar in je waarde te laten.’

Katja: ‘Jullie zijn zó schattig. Als jullie tv-kijken, houden jullie elkaars hand vast. Jullie hebben ook veel rituelen. Papa zet ’s morgens een kopje thee, daarna gaan jullie samen een krantje lezen. Om een uur of vijf gaat er een flesje wijn open en nemen jullie de dag door.’

Sonja: ‘Wim en ik kunnen niet langs elkaar heen lopen zonder elkaar een kusje te geven. Hij krijgt wel twintig kusjes per dag.’

Katja: ‘Lief, hè.’

Lees het complete interview met Katja en Sonja in WENDY #15.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF