fbpx

Karin Slaughter over haar nieuwste boek, missie en dromen: ‘Ik ben elke dag dankbaar’

De bekende thriller schrijfster Karin Slaughter nam laatst een bezoekje aan Nederland. WENDY vroeg haar naar haar laatste boek ‘Gewetenloos’, haar missie; het in beeld brengen van geweld tegen vrouwen en haar dromen. 

Na drie jaar ben je weer terug in Nederland, hoe voelt dat?

‘Het voelt fantastisch. Ik zeg altijd dat mijn fans de beste fans zijn, want het is waar! Ik hou van reizen naar Nederland en België, rondhangen met mijn Nederlanders en Vlamingen, en het was zo geweldig om terug te zijn en te zien hoe ze het doen en bij te praten met al mijn favoriete boekenmensen.’

Waar gaat je laatste boek ‘Gewetenloos‘ over?

Gewetenloos’ gaat over een onopgeloste moord van 40 jaar geleden die een klein kustplaatsje in Maryland volledig schokte. Het verhaal richt zich op het slachtoffer, Emily Vaughn en de verschrikkelijke omstandigheden rond haar dood (waarvan veel nog relevanter werden toen ik het verhaal aan het schrijven was). Tegenwoordig haal ik Andrea Oliver van ‘Gespleten’ erbij, als pas benoemde United States Marshall die een reden heeft om de zaak te onderzoeken. Laura, haar moeder, is er ook en is niet zo blij dat haar dochter er alleen op uitgaat.’

Karin Slaughter

Welke boodschap wil je met het boek meegeven?

‘Mijn hoofddoel is altijd om mijn lezers te vermaken, maar ik geef ook graag wat sociaal commentaar. In ‘Gewetenloos’ is Emily Vaughn het slachtoffer, maar in sommige opzichten wordt ze behandeld als een dader, omdat ze een ongeschreven sociaal contract heeft verbroken. Wij denken dat “gecanceld” worden iets is dat alleen in het heden gebeurt, maar vrouwen – en dan vooral jonge meisjes – zijn al eeuwenlang gecanceld. Ze zijn moeilijk of te eigenzinnig of te bazig of luisteren niet of zijn te emotioneel of wat voor woorden er ook gebruikt worden om ze de mond te snoeren. Ik wilde laten zien hoe Emily’s kant van het verhaal eruit ziet.’

Je missie is om geweld tegen vrouwen in beeld te brengen, waarom vind je dat zo belangrijk?

‘Ik schrijf al bijna 20 jaar over veel van dezelfde sociale kwesties, wat veel zegt over hoe langzame veranderingen vaak worden gevolgd door grote stappen die we terug doen. Daarom zien we racisme, seksisme, seksueel geweld en alle gebruikelijke vreselijke dingen die vrouwen moeten doorstaan, steeds weer opborrelen in het nieuws (en in de rechtbanken). Het meest deprimerende is dat er letterlijk niets is waar ik in mijn eerste boek ‘Nachtschade’ over schreef dat niet nog steeds relevant is in ‘Gewetenloos’.’

Welk advies zou je vrouwen willen geven die zich in een dergelijke situatie bevinden?

‘Zonder enig voorbehoud zou ik zeggen dat niemand het verdient om te worden misbruikt. Als maatschappij, en als vrouwen, moeten we in gedachten houden dat er zeer ingewikkelde redenen zijn waarom sommige vrouwen in relaties met partnergeweld blijven. Hen veroordelen of hen vertellen wat ze volgens ons “zouden moeten” doen, is niet de oplossing. Elke situatie en elke vrouw is anders. Daarom probeer ik in mijn verhalen verschillende vrouwen te laten zien die verschillende keuzes maken.’

 Je hebt de afgelopen jaren al zoveel bereikt. Heb je nog dromen?

‘Ik denk dat het de droom van elke schrijver is om te kunnen schrijven voor de kost. Ik ben me ervan bewust dat maar weinig mensen dat kunnen, dus ik ben elke dag dankbaar dat ik deze geweldige baan heb.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF