fbpx

Je ouder heeft zorg nodig, en dan?

Welke wegen bewandelen jullie op het moment dat één van je ouders dagelijks (thuis)zorg nodig heeft? Startpunt is het Wmo-loket van de gemeente waarin je ouders wonen. Er zijn tal van mogelijkheden om het leven aangenaam te houden op het moment dat het fysiek allemaal wat minder wordt.

Jouw moeder heeft altijd voor jullie klaargestaan. Zorgzaam, vol liefde en toewijding. Maar het moment is aangebroken dat zij in plaats van zorg geeft, zorg ontvangt. Wat zijn dan de mogelijkheden om het leven van je moeder, en vader natuurlijk, zo aangenaam mogelijk te houden? Het startpunt is een gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente waarin jouw ouders wonen. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is in het leven geroepen om mensen te ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen. De uitvoer van de Wmo is een taak van gemeenten. Tijdens het eerste gesprek maakt de Wmo-consulent een inschatting van de hulpbehoefte. Wordt beslist dat je ouders recht hebben op ondersteuning? Dan kunnen zij een officiële aanvraag indienen.

Hulpmiddelen

Vanuit de Wmo zijn er tal van mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bijdrage te ontvangen voor de aankoop van medische hulpmiddelen. Zo is bijvoorbeeld de aanschaf van een traplift via de Wmo een mogelijkheid. Maar ook het wekelijks een aantal uren inhuren van een huishoudelijk hulp regelen jullie via de Wmo. Lukt het je ouders niet altijd om de dagelijkse boodschappen in huis te halen? Maak dan zeker gebruik van de boodschappendienst. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de Wmo-mogelijkheden.

Het is niet zo dat iedereen die voor Wmo-hulp aanklopt, deze ook daadwerkelijk krijgt. Er wordt altijd eerst gekeken naar wat mensen nog wél zelf kunnen en in hoeverre het sociale netwerk (familie, vrienden, bekenden) kan bijspringen. Wie hulp krijgt via de Wmo betaalt maximaal 19 euro eigen bijdrage per maand.

Toekomstbestendig

Willen jullie niet afhankelijk zijn van een gemeente en je eigen plan trekken? Dat kan natuurlijk. Een aanvraagprocedure bij de Wmo neemt al snel enkele maanden in beslag. Misschien hebben jullie helemaal geen zin om zo’n procedure in te gaan. Het Wmo-beleid verschilt bovendien per gemeente, keuzes zijn vaak beperkt. Nederland huisvest inmiddels tal van ondernemers die zijn gespecialiseerd in het toekomstbestendig maken van woningen. Wanneer jullie besluiten om zelf een verbouwing te financieren of bijvoorbeeld een traplift te kopen, komen alle kosten uiteraard geheel voor eigen rekening.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF