Zet je telefoon op stil: het recht op onbereikbaarheid (en hoe je dat doet zonder schuldgevoel)

Je kent het wel: eindelijk plof je neer op de bank, klaar voor een avondje Netflix en… ping! Weer een werk appje. Of nog erger: een mail van je baas om 22:00 uur. "Kun je dit morgen even doen?" Natuurlijk, want wie heeft slaap of vrije tijd nodig? Tijd om dat anders aan te pakken. Laat me je voorstellen aan het nieuwste, hipste mensenrecht: het recht op onbereikbaarheid. Ja, het bestaat echt! En nee, je hoeft je er niet schuldig over te voelen.

Stel je voor: een wereld waarin je na werktijd niet meer hoeft te reageren op mails, appjes, of telefoontjes van je werk. Klinkt als een utopie, toch? Maar nee, in landen zoals Frankrijk is dit al werkelijkheid. Daar mogen bedrijven je na werktijd niet meer lastigvallen met werkgerelateerde zaken. En geef toe, dat klinkt als muziek in de oren. In Nederland zijn we nog niet zover, maar het idee begint te leven. En terecht!

Waarom je telefoon op stil zetten je geen slechte werknemer maakt

Je denkt misschien: "Maar wat als ik iets belangrijks mis?" Laten we eerlijk zijn, de kans dat je iets echt levensveranderends mist is klein. Die appgroep met je collega's over welke koffieautomaat nu écht de beste is, kan wel even wachten. Het is oké om werk na werktijd los te laten. Sterker nog, het maakt je waarschijnlijk een leuker mens (en collega). Want laten we eerlijk zijn, wie wordt er blij van werken tijdens het koken, sporten, of tijdens een gezellige avond met vrienden?

Hoe je je recht op onbereikbaarheid kunt claimen

Oké, je bent overtuigd. Maar hoe pak je dat nou aan zonder dat je baas denkt dat je stiekem aan het solliciteren bent? Hier een paar tips:

  1. Stel duidelijke grenzen: Laat je collega's en baas weten dat je na een bepaald tijdstip niet meer bereikbaar bent. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je na 18:00 uur niet meer op werkgerelateerde berichten reageert.
  2. Automatische antwoorden zijn je vriend: Zet een out-of-office reply aan op je werkmail na werktijd. Iets simpels als: "Ik ben nu niet bereikbaar, ik reageer morgen graag!" doet wonderen. En je kunt er altijd een creatieve twist aan geven, zoals: "Op dit moment ben ik druk bezig met een Netflix-marathon. Ik reageer zodra het seizoen afgelopen is!"
  3. Investeer in een telefoon met twee simkaarten: Eentje voor werk en eentje voor privé. En nee, je werktelefoon hoef je na werktijd echt niet mee naar huis te nemen. Laat ‘m lekker in de la liggen en geniet van je avond.
  4. Leer nee zeggen: Dit is misschien wel de moeilijkste. Maar het is oké om te zeggen dat iets niet meer binnen werktijd past. Je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn. Je kunt ook even quality time met je kat doorbrengen (of gewoon lekker niksen, dat is ook belangrijk!).

Het recht op onbereikbaarheid is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je productiviteit. Want hoe beter je kunt ontspannen, hoe meer energie je hebt om de volgende dag weer te knallen. Dus gooi die telefoon in een lade, zet je automatische antwoord aan, en geniet van je welverdiende rust. Je hebt het verdiend!

En wie weet, misschien kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen. Want laten we eerlijk zijn, de wereld draait nog steeds door als jij een avondje onbereikbaar bent. ✌️