fbpx

Hoe je het kiezen van blije gedachten kunt leren

Onze blogger Rose Huizenga runt op de Gili Eilanden het boutique hotel Villa Nangka en het ‘Shark Conservation Project‘. In augustus 2018 werden zij getroffen door een zware aardbeving. Rose schrijft vol liefde en positiviteit over de wederopbouw van hun prachtige villa, de baby in haar buik en haar avonturen op dit kleine Indonesische eiland. Vandaag deelt zij met ons hoe ze haar gedachten zoveel mogelijk probeert om te zetten in blije gedachten.

Blije gedachten

“Hé daar, zijn jullie nu helemaal gek geworden” roep ik naar de gedachten in mijn hoofd. “Een beetje biljarten daarbinnen, links, rechts, links, dubbele band terug, links, rechts… Jullie laten verdorie mijn hoofd helemaal heen en weer schudden. Ik lijk wel een Efteling poppetje. Straks sturen ze mij nog met m’n dikke buik naar de haven: ‘papier hier, plastic daar; papier hier, plastic daar’. Nee, stoppen jullie, ‘t is geen grapje, hier doe ik niet aan mee.” Zo. Stil. Punt. Ik ben de baas over mijn gedachten. Gelukkig wel!

Piekeringen, somberlingen, stressels, kronkels en lawaaiers mogen niet in mijn hoofd. Met z’n allen biljarten aan vijf tafels tegelijk: het is verboden. Ik kies voor blije gedachten. Ik kies voor rust. Ooit heeft een Nederlandse dichter gezegd: ‘ Ik ben een God in het diepst van mijn gedachten’. Ik zeg hem dat niet na. Ha ha, ‘ik zwem een rondje in het diepst van mijn gedachten’, dat past beter bij mij. Een blij rondje, in een rustig tempo. Daar ga ik voor.

Alleen maar blije gedachten
Faith

Een paar voorbeelden van de blije gedachten die ik kies: het zal goed gaan met de geboorte van ons kindje. In alle rust bereid ik mij voor op de bevalling. Ik vind in Bali een gekwalificeerd ziekenhuis met bekwame artsen. Mijn lieve mooie man zal op tijd uit Gili kunnen vertrekken om bij de bevalling aanwezig te zijn. En ja, natuurlijk zal de herbouw van Villa Nangka dan voltooid zijn. En natuurlijk zal het weer net zo worden als vroeger. Mooier zelfs. We zullen weer net zo genieten, samen met onze gasten. We zullen gelukkig zijn.

Dit kiezen voor rust en positiviteit heb ik moeten leren en dat was niet altijd gemakkelijk. Ik ben natuurlijk een onverbeterlijke ‘multitasker’ en een perfectionist. En me zorgen maken over van alles en nog wat, helaas, daar ben ik ook goed in. Maar ik leer het steeds beter. De denkbeeldige gids die mij in dit proces bij de hand neemt heet ‘Faith’. Zij leert mij vertrouwen dat alles goed komt. “Je hoeft het leven niet naar je hand zetten Rosie, je hoeft niet overal grip op te hebben, alles vast te houden. Het leven houdt jou wel vast. Het houdt jou vast, liefdevol en geduldig en leidt je naar een land van liefde en geluk.”

Finding Balance
Een wereld vol beweging

Dit vertrouwen geeft mij rust. Ik besef dat de wereld een plek is van zon en schaduw. Er zijn dagen vol verdriet en dagen vol vreugde. Er is een tijd voor bouwen en er is een tijd voor afbreken. Er is een tijd om te vinden en een tijd om te verliezen. Ontelbare processen in de wereld vinden tegelijk plaats. Alles is voortdurend in beweging. Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om een gedeelte van het leven af te wijzen. Om te zeggen tegen het verdriet: ga jij maar weg, jij hebt mij niets te vertellen.

Ik sta daar vaak bij stil als ik mijn favoriete glas thee maak: veel verse gember, heet water erover gieten en dan langzaam de honing in het glas laten glijden. Ik zeg dan tegen mezelf: Rose, kijk naar je gemberthee met honing. Denk je dat jij de honing uit de scherpe gemberthee kunt opvissen en honing en gember weer kunt scheiden. Nee toch. Nou, zo kun je ook niet het verdriet en de pijn uit je leven peuteren.

De zee

Niemand krijgt het voor elkaar om een leven op te bouwen van alleen maar geluk en vrolijkheid. Een wereld vol beweging. Allerlei processen die tegelijkertijd plaatsvinden. Ik kan daar niets aan veranderen. Het blijft zo doorgaan en mijn dagen vullen, steeds opnieuw, steeds weer anders. Ik geef mij over aan dat leven. Ik besef dat ik een druppel ben in de zee die mij zo dierbaar is. De zee tilt mij omhoog en duwt mij naar beneden in een voortdurend golvend proces. Het is goed.

Mijn geliefde zee Hoe je het kiezen van blije gedachten kunt leren

Zonnige groeten, een kokosnoot en een klapzoen,

Rose

Over Rose

26 weken zwanger
Rose Huizenga woont samen met haar vriend op de Gili Eilanden in Indonesië. Zij heeft een enorme passie voor de zee en met name voor haaien. Ze neemt ons mee in haar leven op dit prachtige eiland. Ze runt op de Gili Eilanden het boutique hotel Villa Nangka en het ‘Gili shark Conservation Project‘. In augustus 2018 werden zij getroffen door een zware aardbeving, maar zij zijn inmiddels begonnen met de wederopbouw. Rose is ook nog eens zwanger en reisde terug naar Nederland voor haar echo. Wat ze vanuit Nederland terug naar huis mee nam is wel heel bijzonder.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF