fbpx

Het recept voor energiek roeien: topsporters Laila Youssifou en Melvin Twellaar geven tips

Hét Recept voor energiek roeien kwam vorige maand uit. In het boek staan in totaal 56 recepten van TeamNL roeiers. Deze recepten worden aangevuld met achtergrondverhalen van TeamNL roeiers over hun ervaring met voeding en de roeisport. WENDY sprak met roeiers Laila Youssifou en Melvin Twellaar over hun eetgewoontes.

Waar komt jullie passie voor roeien vandaan?

Melvin: ‘Toen ik 12 jaar was, ben ik begonnen. Dat is best al lang geleden. Ik ontdekte hoe ik kon genieten op het water van de rust. Het is zo ontspannen om buiten te zijn.’

Laila: ‘Ik ben op mijn vijftiende begonnen vanuit een project van school. Het was zomer en ik wilde met een vriendin graag buiten iets doen. Net als Melvin heb ik ook de passie om buiten te zijn. We kwamen op roeien uit. Ik bleek er goed in te zijn en bleef daar hangen. Het was een geleidelijk traject naar de top.’

Melvin: ‘Eerst deed ik mee aan de Junioren WK, later kreeg ik een uitnodiging voor onder de 23 om mee te trainen met het mannenteam. Je bent een soort stagiair en groeit uit tot deel van het team. Dan krijg je een vaste plek.’

Jullie hebben meegedaan aan de spelen in Tokio, hoe was dat?

Laila: ‘Het was best raar. Je werkt super lang naar de Olympische spelen toe. Dat het een jaar werd uitgesteld, vond ik al best moeilijk. Het was minder groot door corona. Het was een hele vette ervaring, maar ook heel bizar.’

Melvin: ‘In het mannenteam hadden we veel besmettingen. Het was niet zeker of we überhaupt aan de start konden liggen. Ik was allang blij dat ik er was. Uiteindelijk zijn we lekker gaan roeien.’

Jullie zijn veel bezig met voeding. Genieten jullie nog weleens van eten?

Melvin: ‘Als mensen vragen of ik op mijn voeding let, denk ik in eerste instantie van niet. Maar ik ben er eigenlijk altijd mee bezig. Ik eet eiwitten voor de training. Eigenlijk eet ik altijd gezond. Tuurlijk mag je weleens wat lekkers eten, maar het is voor ons heel normaal om veel groenten te eten. Wat voor de één minder normaal is, is voor ons vanzelfsprekend.’

Laila: ‘Het zit zo in ons systeem. Ik vind gezond eten ook heel lekker. Het voelt voor mij niet alsof ik veel restricties heb op eetgebied. Naar wedstrijden toe focus ik mij heel erg op herstel. Dus dan schrap ik alle ongezonde onderdelen. We eten vooral ook veel. Je moet tegen je trainingen op blijven eten, anders red je het niet met al dat sporten.’

Melvin: ‘Voor ons is het niet zo erg als we één keer ongezond eten. We moeten toch veel kcal per dag binnenkrijgen. Je verbrandt het toch wel’

Hebben jullie standaard maaltijden voor de wedstrijd?

Melvin: ‘De wedstrijden zijn meestal in de ochtend of middag. Ik begin de dag altijd met hetzelfde ontbijt. Havermout met fruit. Het avondeten verschilt. Vaak is dat pasta of rijst, met genoeg eiwitten erbij.’

Laila: ‘Het grootste verschil met een wedstrijd is dat je niet voor jezelf kookt. Op trainingskampen hebben we een kok die meegaat, die weet wat je wel of niet chill vindt. Soms ben je in een hotel. De eerste dagen zijn dan even wennen. We hebben een keer moeten vragen of de patat vervangen kon worden door iets gezonders.’

Melvin: ‘Het is belangrijk dat we niet te veel zout binnenkrijgen. Iemand die niet in de sport zit, weet de gevolgen daarvan niet.’

Laila: ‘Tijdens de spelen in Tokio was er gelukkig voor ieder wat wils. Er was een grote foodhall waar er eten geserveerd werd uit elk werelddeel. De havermout was in trek bij veel atleten.’

Wat is jullie favoriete ongezonde snack?

Melvin: ‘Ik hou van een pizza!’

Laila: ‘Dat vind ik ook lekker! Ik heb een haat-liefde relatie met McDonald’s. Na een wedstrijd heb ik daar altijd zo’n zin in. Maar als ik het eenmaal op heb, denk ik al snel ‘gadverdamme’. Het aantal wedstrijden is op een hand te tellen, dus ook de keren dat ik daar te vinden ben.’

In het boek staan allemaal recepten, wat zijn jullie favorieten?

Melvin en Laila: ‘Onze eigen recepten natuurlijk.’

Laila: ‘Eén van mijn favoriete recepten staat erin, namelijk Shakshuka. Dat is iets wat heel gezond is en ik heel lekker vind. Het is voedzaam en je kan er met een goed gevoel van eten.’

Je hebt dus wel echt voedzaam eten nodig voor het roeien?

Laila: ‘Je bent je lichaam continu aan het uitputten. Je hebt veel koolhydraten nodig om te verbranden, die moeten ergens toegevoerd worden. Daarnaast zijn vitamines en mineralen belangrijk in ons dieet. Op sommige dagen eten we wel twee keer zoveel als een gemiddeld persoon.’

Melvin: ‘Je slaap en je voeding zijn belangrijk voor je herstel. Je houdt het beter vol als je dat bevordert. Het is niet gek als je hier iemand ziet ontbijten met een bord nasi.’

Is dit boek alleen voor roeiers of ook voor andere topsporters?

Melvin: ‘Voeding hebben we goed voor elkaar hier. We hebben een kok en een diëtist. In het boek staan – naast alle recepten – ook tips voor krachttraining. Ook als je een andere sport beoefent, kan je er veel mee.’

Laila: ‘Het is meer een sportboek, dan specifiek een roeiersboek. Voor mensen met een actieve leefstijl is het heel leuk om te lezen.’

Hét Recept voor energiek roeien is te koop voor 27,99.

Beeld: Merlijn SoetersWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF