fbpx

Fit en gezond met veganist Lisette Kreischer: ‘Ik wil een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten en een zo groot mogelijk effect op het levensgeluk van anderen’

In de ‘Fit en gezond met…’ gaan we het met bekende Nederlanders hebben over hoe zij leven. Deze week hebben we aan Lisette Kreischer gevraagd hoe het voor haar is om geheel veganistisch te eten.

Hoe zou jij je leefstijl omschrijven?

‘Mijn leven staat in het teken van het leren en liefhebben van de dieren, de planten en de natuurlijke wereld om ons heen. Alle dieren en planten vervullen een rol in het grotere geheel en ik vind het zo bijzonder hoe alles in de natuur met elkaar samenleeft en samenwerkt. Het allerbelangrijkste in mijn leven is om te leven met een zo’n klein mogelijke voetafdruk en met een zo groot mogelijk effect op het levensgeluk van alle anderen.’

Hoe ben je veganistisch geworden?

‘Toen ik een jaar of negen was, hadden wij een hele lieve hond waar ik enorm veel van hield. Wat ik niet kon niet begrijpen, is dat wij een hond als huisdier hadden, maar er vervolgens ’s avonds een varken op mijn bord lag. Wij maken als mensen zoveel onderscheid tussen dieren, maar in mijn ogen is elk dier even bijzonder, intelligent en heeft dezelfde waarde. Ik werd vegetariër. Vanaf dat moment stelde ik mezelf veel vragen waarom we op deze manier leefden in de wereld. Twintig jaar geleden heb ik toen voor mezelf besloten dat ik een leestijl wilde omarmen waarbij ik zo min mogelijk pijn doe aan andere wezens; mens en dier. Dit was de veganistische leefstijl. Deze levensstijl betekent voor mij een win-win-win; goed voor de dieren, de aarde en mijn eigen lijf.’

Heb je zelf (huis) dieren?

‘Ik had een hond, maar die is helaas – op oudere leeftijd – vorig jaar overleden. Met veel plezier ondersteun ik nu diverse dieren op zorgboerderij De Peerdegaerdt, zoals: varkens, kippen, geiten, schapen en paarden. Het is zo bijzonder deze dieren individueel te leren kennen. En de dankbare taak te hebben om ze te helpen met kruiden wanneer ze ziek zijn. Ook heb ik een aantal jaar geleden een studie gedaan waarin ik de medische kracht van planten heb bestudeerd en nu ben ik ook opgeleid als herborist; een kruidengeneeskundige. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat het anders kan en anders moet.’

Wat is je lievelingseten?

‘Mijn lievelingseten op dit moment zijn de nieuwe aardappelen. Dat zijn hele jonge aardappeltjes die boterzacht zijn. Daar ben ik verslaafd aan! Ik kruid ze altijd met olijfolie, rozemarijn, knoflook, peper en zout. Heerlijk!’

Waar haal jij jouw voedsel vandaan?

‘Ik ga naar biologische winkels en koop ook de producten naar de seizoenen. Nu komen de asperges weer boven de grond, dus dan zal ik dat meer bij de boeren gaan halen en als er weer de bieten zijn, dan haal ik die. De groenten zijn in bepaalde seizoenen ook goedkoper. Ik heb nooit een groot budget gehad, maar ik probeer altijd zo bewust mogelijk boodschappen te doen. Het is even zoeken en vinden, maar die rijkdom die je ervoor terugkrijgt op je bord is het waard. Met heel weinig, kun je hele lekkere maatlijden maken. Tegenwoordig zie je ook dat er in de ‘normale’ supermarkten steeds meer veganistische producten liggen: de vleesvervangers, sojamelk en vegan kaas. De mogelijkheden om veganistisch te eten worden steeds uitgebreider.’

Als je denkt aan ‘Naar buiten’ gaan, waar zou je het liefste heen willen?

‘Naar mijn eigen stukje land. Ik woon op dit moment in Amsterdam en ik heb met mijn vriend een boerderij gekocht in Drenthe op het plattenland. Op dit moment ben ik druk bezig met verhuizen, maar ik kan écht niet wachten! We worden omringd met de natuur en op ons land is een klein meertje waar allemaal kikkers en vogels leven. We gaan echt terug naar de natuur en dus ook naar buiten!’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF