fbpx

Fajah Lourens en dochter Irem over hun moeder-dochterrelatie

Intiem, persoonlijk en onthullend: in haar rubriek Up close & personal fotografeert Kim Feenstra voor elk nummer van WENDY een bekende persoon. Dit keer is ze thuis bij ‘killerbody’ Fajah Lourens en dochter Irem.

Familiehuis

Net als je denkt: komt er ooit een einde aan deze weg, ben je er ineens. Even buiten Amsterdam, ietwat verscholen, langs een eindeloze kronkelweg met slootjes links en weilanden rechts, ligt het huis van Fajah Lourens. Ze woont er met haar dochter Irem (18) en zoon Shai (10). Irem opent de deur en neemt ons mee naar binnen, de hal door, de keuken in. De open woonkeuken heeft een groot kookeiland en is voorzien van alle moderne snufjes. Aan de lange houten tafel met daarboven industriële lampen kunnen minstens acht personen plaatsnemen. Het huis ademt de sfeer van een familiehuis. Modern, warm en ja, zoals in ieder druk huishouden: overal liggen spullen.

De keuken gaat geruisloos over in de woonkamer, waar strak wit afgewisseld wordt door vrolijke kleuren en waar een grote plofbank zorgt voor een relaxte uitstraling. Het is Fajahs droomhuis. Samen met Daniël Surig, haar ex-vriend en de vader van Shai, liet ze het in 2007 bouwen. Toen zij en Daniël in 2010 uit elkaar gingen, was het huis half afgebouwd. Tot 2016 stond het leeg. Pas toen Fajah geld genoeg had om Daniël uit te kopen betrok ze zelf de woning. ‘Ik wilde dit huis koste wat het kost hebben. Nu ik het heb, denk ik: wat moet ik hard werken om het af te maken! Als je een miljoen op de bank hebt, gaat het wel. Maar dat is niet zo. Nog een jaar goed knallen en dan is alles af. De tuin, het zwembad erin en dan kan ik het wat rustiger aan doen.’

Schermafbeelding 2018 10 22 om 14.41.49 Fajah Lourens en dochter Irem over hun moeder-dochterrelatie

Bemoeizucht

We zitten aan de keukentafel, Irem naast haar moeder. Moeder en dochter zijn nog nooit samen geïnterviewd, we kunnen dus spreken van een primeur. Op de vraag of ze een goede relatie heeft met haar moeder, haalt Irem haar schouders op. ‘Ik denk het wel. Al vertel ik haar lang niet alles. Er zijn dingen die ik haar niet wil vertellen, en soms wil ik het aan niemand vertellen. Dan wil ik het liever geheimhouden.’Fajah: ‘Ik vertelde mijn moeder vroeger ook niks. Pas toen ik wat ouder werd, deelde ik weleens iets met haar. Maar ik vond mijn moeder gewoon heel irritant vroeger; ze bemoeide zich overal mee. Ik merk dat Irem dat ook bij mij heeft.’

Moeders bemoeien zich toch altijd met hun dochters leven? Dat is vrij normaal.

Fajah: ‘Mijn moeder vindt het prettig als het op haar manier gaat. Als tiener vond ik dat ze mij niet goed had opgevoed. Toen Irem werd geboren en ze zich met haar opvoeding bemoeide, dacht ik: ga je nou tegen mij zeggen hoe ik mijn kind moet opvoeden? Ik was jong moeder, pas achttien jaar. Ook nog een tiener eigenlijk, die alles beter wist. Pas later kon ik denken: mijn moeder heeft toch gelijk. Ze weet het ook echt beter, met al haar levenservaring. Toen Shai geboren werd, tien jaar geleden, had ik meer oor naar wat mijn moeder vond.’

Gaat dat tussen jou en je moeder ook zo, Irem?

Fajah: ‘Irem weet het ook steeds wel een beetje beter.’

Irem: ‘Klopt.’

Er wordt hard gelachen. Het is kennelijk een eigenschap die van moeder op dochter is overgegaan. Fajah lijkt op haar moeder, vindt ze, al zijn de verschillen eigenlijk groter. ‘Ik wil altijd honderd dingen tegelijk doen, en heb veel energie. Mijn moeder zegt: wees kalm, doe één ding tegelijk en praat rustig. Ik wil heel veel geld verdienen, om onafhankelijk te zijn, want dat geeft rust. Zij zegt: als je niet zoveel uitgeeft, hoef je ook niet zoveel geld te verdienen, dan heb je al rust. Door mijn moeder heb ik wel veel zelfvertrouwen gekregen. Ze is de reden dat ik denk dat ik alles kan in mijn leven. Toen ik jong was, dacht ik echt dat ik kon zingen. Dat kwam door mijn moeder, haha! Die zei altijd: ‘O Fajah, je zingt zo mooi.’ Ze is heel complimenteus, zelfs als het niet zo goed is.’

Hoe is dat bij Irem?

‘Irem heeft net haar havodiploma gehaald. Ze is tevreden, maar ik denk dat ze veel beter had gekund. Ik vind het knap dat ze haar diploma heeft gehaald, en ja, ons leven is best gestrest geweest, en er is veel gebeurd de afgelopen tijd. Dus het is goed wat ze heeft gedaan. Toch denk ik dat ze meer kan dan ze zelf denkt.’

Irem:‘Ik denk eerlijk gezegd dat het me gewoon niet boeit. Ik heb mijn examen gehaald en het maakt me niet uit met welke cijfers. Ik had misschien hoger gekund door nog tien dagen langer in mijn kamer te blokken, maar daar had ik geen zin in. Ik voel de behoefte niet om hoger te eindigen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar dit huis: dit is echt mijn moeders droom. Het is niet mijn droom om in zo’n huis te wonen later. Mijn droom is een gewoon, normaal huis waar ik gelukkig ben en tijd heb voor mijn gezin. Een leven waarin ik niet de hele dag aan het werk ben. Ik hoef niet per se veel geld te hebben. Geld is leuk, en ik zou best heel groot of goed in iets willen worden, maar daarbij is geld niet mijn doel.’

Schermafbeelding 2018 10 22 om 14.58.03 Fajah Lourens en dochter Irem over hun moeder-dochterrelatie

Rouw

Fajah en haar gezin hebben geen gemakkelijke jaren achter de rug. Vorig jaar overleed de vader van Shai, Fajahs ex-vriend Daniël, op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. Het jaar daarvoor, in 2016, kwam Fajahs neefje Elfin (1) om bij een familiedrama. Hij was het zoontje van haar zus. Wat rouw is, weten ze helaas maar al te goed in huize Lourens.

Irem: ‘Van mijn moeder heb ik geleerd dat het leven doorgaat, wat er ook gebeurt. Ik ben heel gevoelig, trek me veel dingen aan. Kan mijn emoties niet altijd opzijzetten. Dan moet ik om alles huilen, en ben ik verdrietig. Of heel boos. Soms wil ik het leven even op stil zetten, zodat ik kan ademhalen. Maar dat kan niet. Mijn moeder is daarin heel nuchter, en ook hard. Ik leer van haar om wat harder in het leven te staan.’

Fajah: ‘Iedereen is anders. Ik mag wel verdrietig of teleurgesteld zijn, maar ik denk al snel: schouders eronder en weer door. Er is reden om verdrietig te zijn, maar er is niks meer aan te doen. Het is niet zo dat ik het niet toelaat; maar ik blijf er gewoon niet zo lang in hangen.’

Schermafbeelding 2018 10 22 om 14.58.58 Fajah Lourens en dochter Irem over hun moeder-dochterrelatie

Het thema van deze WENDY is perfect/not perfect en gaat over de hang naar perfectie bij veel mensen. Vind jij je lichaam perfect?

Fajah: ‘Het ligt eraan met welke ogen je ernaar kijkt. Voor een bikiniwedstrijd ben ik er nog lang niet. Dan moet je heel droog zijn, zoals dat heet. Je huid moet strak staan, en bij mij trilt er nu van alles aan mijn lichaam. Maar voor een gelukkig leven is dit lichaam perfect.’

Fajah traint hard om haar lichaam in perfecte shape te houden. Ze wil zo mooi mogelijk gefotografeerd worden voor haar nieuwe bikini- en lingerielijn. ‘Ik wil er perfect op staan. Ik heb een lingerielijn te verkopen, dan wil ik niet dat mijn billen hangen. Als ik niet train, zie je dat aan mijn billen. En mijn benen zijn niet strak. Ik vind het lullig als ik met een hangbil op de foto sta. Mijn lichaam is ook mijn succes. Ik motiveer er mensen mee. Helaas niet mijn eigen dochter, maar heel veel andere mensen wel. En dan is het lullig als ik zelf de motivatie kwijt ben. Wat moeten die mensen dan?’

Ervaar je dat als druk?

‘Natuurlijk is het een druk. Want nu moet ik er altijd goed uit blijven zien. Maar die druk heb ik zelf gecreëerd. Aan de andere kant ben ik daar ook wel blij om, anders zou ik het misschien al helemaal hebben losgelaten. En dan zou ik me weer ongelukkig hebben gevoeld in mijn lijf. Nu voel ik me prima.’

Irem, zit jij ook op het trainingsniveau van je moeder?

‘Nee, totaal niet. Ik denk dat ik al negen maanden de sportschool niet heb gezien. Ik wil het wel, ik zou wel een iets strakkere buik willen. Ik merk dat ik wat dikker word. Zo heb ik wat dikkere armen gekregen.’

Fajah: ‘Dat heeft vooral met je voeding te maken en niet met de sportschool.’

Irem: ‘Ik ontbijt pas heel laat en dan is mijn ontbijt vaak iets ongezonds. Dan ga ik werken, in de horeca, van vijf tot elf uur ’s avonds. En dan ga ik daarna om halftwaalf naar McDonald’s.’ Fajah schatert het uit. ‘Hahaha! Dit wordt de quote: Fajahs dochter zit ’s nachts bij de McDonald’s! ’En dan, als ze is uitgelachen: ‘Maar het is echt zo. Ik krijg mijn dochter niet aan het gezonde eten.’

Irem: ‘Ik vind gezond eten lekker, ik hou van groentes. Het kost alleen meer moeite. Je kijkt in de koelkast en er ligt sla. En je kijkt in de lade en daar ligt een wit bolletje en daar staat hagelslag. Ik pak dan toch dat witte bolletje met hagelslag. Terwijl ik heus die salade wel lekker vind.’

Lees het hele interview in WENDY Magazine! 

wendymagazine, wendy, wonen, interieur

Heb jij de leuke binnenkijker bij Fajah al gezien? Zo niet, bekijk hem snel hier!

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF