Misschien heb je de nieuwe hype op Tiktok rondom de Dubai reep al voorbij zien komen: een melkchocoladereep gevuld met pistache praliné. Bij Heinde & Verre verwerken ze geen noten, dus daar zul je deze Dubai reep niet vinden. Maar ze hebben genoeg andere heerlijke chocolade. Aanvankelijk wisten eigenaren Ewald Rietberg en Jan-Willem Jekel vrijwel niets van de chocoladeproductie, dus ‘oefenden’ ze een aantal jaar met kleine machientjes in de tassen- en schoenenkamer van Ewalds vrouw. Todat Ewalds vrouw er genoeg van had- alle tassen en schoenen roken naar chocolade. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een professionelere locatie in Rotterdam, en verkopen ze hun chocolade in meer dan vijftien landen wereldwijd.
Het merk Heinde & Verre betekent dichtbij en ver weg. Ewald en Jan-Willem gebruiken cacao van ver weg in combinatie met zo veel mogelijk lokale producten zoals Nederlandse bietsuiker en melk. Ook draait de fabriek volledig op Nederlandse groene stroom.
Waarom hebben jullie een chocoladefabriek opgericht?
‘Jan-Willem en ik hebben allebei een passie voor mooie smaken. Hij bereidt de meest fantastische toetjes en zoetwaren en ik ben vinoloog. Chocolade kennen we vooral als ‘comfort food’, maar wat slechts weinigen weten is dat cacao minstens zo complex van smaak is als wijn en koffie. Cacao heeft van nature smaken van vruchten, noten en aroma’s van bloemen en kruiden, maar kan ook tonen van koffie, leer, kruiden, specerijen of tabak hebben. Chocolade is slechts een van de vele smaken van de cacaoboon.
In de Verenigde Staten zagen we rond 2010 ambachtelijke chocoladefabrieken ontstaan die hoogwaardige single origin cacao (afkomstig uit één land, regio of plantage) verwerkten tot bijzondere chocoladerepen, waardoor we gefascineerd werden. Nadat we – na een culinaire skitrip in Italië – op de luchthaven van Bergamo een enorm slechte reep chocolade kochten, besloten we dat consumenten in Nederland en Europa betere chocolade verdienen, waardoor we een chocoladefabriek van gastronomische hoogwaardige chocolade begonnen.’
Wat maakt jullie chocolade zo bijzonder?
‘We maken de cacao vanaf de boon helemaal zelf, wat helaas vaak niet meer de gangbare methode in de grote chocolade industrie is. Voor de productie van chocolade die we kennen uit de supermarkt is het proces opgeknipt. Eerst worden halffabricaten gemaakt. Elders in het buitenland wordt de ruwe chocolade bereid, waarna het in tankwagens weer naar Nederland gaat om er een reep van te gieten. Iedere schakel in het proces optimaliseert de kosten, niet de kwaliteit. Wij hebben iedere schakel in het productieproces volledig zelf in de hand, waardoor we iedere soort boon en iedere receptuur helemaal zelf optimaliseren.
Ook onze roostertechniek is bijzonder. We roosteren dezelfde soort bonen op meerdere manieren; iedere roast geeft zijn eigen smaakprofiel. Zo kunnen we een bepaalde cacaoboon naar wit fruit en thee laten ruiken, maar ook naar rood fruit en honing, enkel door het roosterprofiel aan te passen.
We werken nauw samen met de cacaoboeren die ons de cacao leveren, waardoor we er veel beter op kunnen toezien dat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun chocolade. Wij betalen 2,5 tot 10 keer de fair trade prijs voor de cacao. Door dit nauwe contact kunnen we er ook op toezien dat de cacao op biologisch verantwoorde wijze wordt verbouwd. Al onze cacao komt uit zogenaamde agro-forestry systemen, zodat de impact op het milieu minimaal is.
Wat onze chocolade nog meer bijzonder maakt is dat het gegarandeerd allergeenvrij is: we verwerken daarom geen noten, soja, gluten of kippeneiwit. Onze Vegan Mylk repen en onze pure chocolade zijn ook nog eens vrij van lacotose en melkeiwit.’
Hoe gezond is chocolade eigenlijk?
‘Cacao bevat veel antioxidanten, die belangrijk zijn om ziektes en andere gezondheidsklachten tegen te gaan. In de standaard industriële productieprocessen verdwijnen die antioxidanten grotendeels. In onze chocolade blijven deze antioxidanten veel beter bewaard. Maar wel geldt dat chocolade nog steeds suiker en vet bevat, wat voor veel calorieën zorgt. Voor ons is chocolade vooral een gastronomisch en culinair hoogwaardig product om van te genieten. Geniet, maar eet met mate.’