fbpx

Een onderhoudsarme en toch duurzame tuin? Dat kan met deze tips!

Tuinieren is voor de meesten van ons misschien niet zo weggelegd door ons drukke bestaan, maar dat neemt niet weg dat je toch kunt genieten van je onderhoudsarme tuin. Een onderhoudsarme tuin zorgt ervoor dat jij tijd overhoudt voor andere zaken, zoals genieten van je tuin. Iedere tuin vergt enig onderhoud, ook al ligt de tuin vol tegels; onkruid blijft nu eenmaal opkomen. Hoe kun je jouw tuin zo onderhoudsarm inrichten?

Duurzame en onderhoudsarme tuin tips

Streven naar duurzaamheid en gelijktijdig een onderhoudsarme tuin inrichten; het kan. Steeds meer mensen voelen zich bezwaard om alleen maar tegels in de tuin te leggen. Logisch, ze zorgen immers voor een slechte afwatering en houden lange tijd, zelfs na zonsondergang, de warmte vast. Hoe kun je wel je tuin zo onderhoudsarm en toch duurzaam inrichten?

  • Kiezen voor duurzame materialen: wat zijn duurzame tuinmaterialen? We mogen denken dat het dan om hout gaat, aangezien hout een natuurproduct is, maar toch kan het vele malen duurzamer. Wist je dat composiet -een deels hout, deels kunststof product- een veel langere levensduur kent dan houten schuttingen? Worden ze na decennia afgedankt, dan zijn ze volledig recyclebaar en opnieuw te gebruiken.
  • Kies je voor tuintegels? Doe dit dan deels. Laat hoeken en stukken tuin wél open, strooi hier houtsnippers, of een andere bodembedekker en maak gebruik van worteldoeken die vocht doorlaten. Zo zorg je voor een betere afwatering én voor leven in de tuin. Want daar waar bodembedekkers aanwezig zijn, ontstaat ook meestal een bloeiende insectenpopulatie.
  • Koop als het even kan zaden om planten te plaatsen. Houd in gedachte dat je alleen biologisch perkgoed koopt, wat onbespoten is en dus niet giftig is voor bijen.
  • Creëer een schaduwplek in de tuin: plaats minimaal 1 boom die voor schaduw kan zorgen. Er zijn genoeg bomen die lang niet zo hoog worden en dus controleerbaar blijven. Naaldbomen zorgen geweldig voor schaduw en zorgen ervoor dat er slechts minimale groei plaatsvindt onder de boom. Ze kennen geen bladverlies. Lees je wel eerst goed in welke boom je kiest, coniferen vormen een mooie keuze.
  • Houd rekening met de tuinattributen die je wilt plaatsen, maak voordat je begint een logisch plan van aanpak: wat moet er in de tuin komen te staan? Waar komt het terras? Waar plaats je verstelbare tuinstoelen, of een loungebank? Want natuurlijk wil je van je tuin kunnen genieten. Zijn er daarnaast speelobjecten die geplaatst moeten worden? Het is fijn als je kind op een schaduwrijk plekje in de tuin kan spelen. Zorg dat je alles zorgvuldig op elkaar afstemt, zo ontstaat er echt samenhang in de tuin.
  • Maak een planning: zorg ervoor dat je nu al je plannen over een specifieke tijdspanne gaat indelen. Werk je op deze wijze je lijst af, dan is het veel eenvoudiger om je plannen te realiseren. Vraag vrienden en familie gerust om hulp. Bij de planning hoort ook het afvoeren van tuinafval en puin en het laten bezorgen van tuinattributen. Zorg echt voor een kloppende én haalbare planning!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF