fbpx

Duik in de Hollandse Ibiza geschiedenis van de familie Van Praag-Mesdag

Deborah Van Praag-Mesdag is geboren op Ibiza, maar haar ouders zijn Nederlands. Samen met haar moeder, Alida (ook wel Lied genoemd) nemen zij ons mee in de geschiedenis van hun leven en blikken we terug op Ibiza vele jaren geleden, maar kijken we ook naar het Ibiza van nu. Tribes & Nomads dook samen met de familie Van Praag-Mesdag het verleden in.

Lied & Hans

Ze heet Alida Maria Mesdag van Praag, maar iedereen noemt haar Lied. Met de prachtige leeftijd van 89 jaar geboren in Groningen, maar opgegroeid in Den Haag en later in Amsterdam samen met haar broertje Klaas en zusje Trudy. Gedurende de 2e wereldoorlog herinnert ze zich nog goed dat zij via het dakraam van hun huis de goot inklommen om kogelscherven te zoeken die waren neergedaald tijdens beschietingen. Van vaders kant wie een Mesdag is zijn zij onderdeel van het cultureel nalatenschap “Panorama Mesdag.”

Vanaf 10 jaar oud wist Lied al dat ze weg wilde uit Nederland. Naast dit sterke gevoel had zij altijd al te kampen gehad met een huidprobleem. De arts in Nederland had in haar jeugd gezegd: ‘Je moet ergens gaan wonen, ergens waar de zee dichtbij is en de zon altijd schijnt.’

Hans van Praag, geboren in Suriname, is overleden op 97 jarige leeftijd op Ibiza. Hij was een kleurrijk persoon. Van origine geoloog en verzamelaar en zoon van een koloniale rechter in Suriname. Hij heeft in Nederland chemie en techniek gestudeerd waarna hij het leger in ging. Na het leger vertrok hij in 1925 naar Oost-Indië om te gaan werken als geoloog. Met zijn werk als grondanalist heeft hij de hele wereld over gereisd en is veel van zijn werk gepubliceerd. In de Tweede Wereldoorlog was hij een Japanse krijgsgevangene en werd hij gedwongen om te werken aan het Thai-Burma treinspoor. Een tijd van zware mishandeling en overleving. De reden dat hij deze 4 jaar heeft overleefd had te maken met het feit dat hij in zijn jongere jaren op expeditie was geweest in Borneo. In Borneo had hij kennis opgedaan van bomen en planten door een tijdje opgetrokken te hebben met een koppensnellers stam, zodat hij wist wat hij wel en niet kon eten om te overleven. Na de bevrijding heeft hij enige tijd in London gewoond om tot rust te komen. Daarna keerde hij terug naar Indonesië als een Nederlandse ambtenaar tijdens de strijd van vrijheid van Indonesië. Na de bevrijding van Indonesië is Hans van Praag 5 jaar de wereld rondgereisd op zoek naar een plek om zich te vestigen. Een toevallige ontmoeting in Hamburg met Maria Luisa Tur, toenmalige eigenaresse van Tanit hotel in Sant Antoni, zorgde ervoor dat Hans naar Ibiza kwam en per direct besloot om zich te settelen op Ibiza.

In de haven van Ibiza was een restaurant/hostal genaamd “Restaurante Formentera” waar Hans regelmatig kwam om te eten. Er was zelfs een speciaal menu op de kaart, vernoemd naar hem; Plato Hans. Hij bracht wel altijd zijn eigen potje sambal manis mee.

De ontmoeting

Lied was op vakantie op Palma en verbleef bij een bevriend stel in huis waar zij op een dag een stem hoorde die haar aantrok. Hans ook bevriend met het stel was op visite vanuit Ibiza. Bij het zien van zijn ogen en handen wist Lied het gelijk, met deze man wilde ze kinderen. Lied was toen 28 jaar jong en Hans 57 jaar oud. Zij vertrok in 1958 met Hans naar Ibiza, waar ze in 1961 trouwden.

De familie Van Praag-Mesdag settelde zich de eerste jaren in Sa Penya in Ibiza stad. Toen Lied kwam wonen op Ibiza was het strand van Talamanca zelfs nog gescheiden voor mannen en vrouwen.

Toen Lied ging bevallen van haar eerste kind en de ambulance haar stond op te wachten zeiden de zigeuners van Sa Penya; ‘¿Pero adonde vas chiquilla? Eso lo que tienes allí en la barriga no es na de na?’ Vrij vertaald, waar denk jij van te gaan bevallen je hebt geen een buikje. Maar niet veel later werd Jaap geboren.

finca jeugd Duik in de Hollandse Ibiza geschiedenis van de familie Van Praag-MesdagVanuit het dak van het huis in Sa Penya zag Hans een orginele finca Ibicenco staan. Welke zij later kochten om te gaan wonen met het gezin. De weg ernaartoe was onmogelijk en zoals ze hier zeggen; “era un camino de cabras” een geitenpad. Er was geen water of stroom, er waren alleen wat kippetjes. Toch maakte en creëerde zij hier hun familiehuis.

De finca had de naam Es Pujols en stond op een berg z’n 5 km van Ibiza op de weg naar Santa Eulalia. Vanaf hun finca had je een waanzinnig uitzicht over heel Ibiza en Formentera.

Gallerij Tanit Duik in de Hollandse Ibiza geschiedenis van de familie Van Praag-MesdagZij opende de eerste kunstgalerij op Ibiza genaamd Galeria Tanit, welke zij 30 jaar runde. Voor een tijd was dit het eerste consulaat van Nederland op Ibiza met Hans van Praag als vice Consul. Galeria Tanit was in de jaren 60, 70 en 80 de meetingpoint van hip & happening Ibiza. Bijzondere stukken van reizen van de familie van Praag-Mesdag uit India werden hier verkocht, maar ook mensen die de hele wereld rondreisde brachten bijzondere en unieke spullen naar de galerij.

 

De Ibiza kids

Lied en Hans krijgen 3 kinderen. Eerstgeborene is Jaap nu 58 jaar jong en woont tegenwoordig half op Ibiza en half in Nederland. Zijn 2 kinderen Hans 21 en Cristina 19 jaar, wonen op hen zelf maar bezoeken Ibiza nog graag. Jaap koestert warme gedachtes aan zijn jeugd op Ibiza.

Daarna kwam Victor, hij woont op Bali in het familiehuis met zijn Balinese vrouw en hun 2 kinderen Alejandro 14 en Kirana 13 jaar oud.

De benjamin van het gezin is Deborah ook wel Bora door iedereen op Ibiza genoemd. Ze is nu 52 jaar en al 30 jaar gelukkig getrouwd met Spaanse Jose. Samen hebben zij dochter Yaiza van 20 jaar. Yaiza heeft na een jaar studeren in Barcelona besloten om een jaar te gaan reizen. Dat zijn inmiddels 2 jaar geworden. Tijdens haar wereldreis brak de Covid crisis uit en ten tijde van de lockdown is ze in Puerto Escondido (Mexico) beland. In het nieuwe schooljaar is ze van plan om verder te gaan studeren in Berlijn.

Deborah werkt bij Amante, een van de mooiste plekjes van Ibiza. Vanuit haar kantoor kijkt ze uit over de zee. Het is best pittig om het hele jaar hard te werken en aan het eind van het seizoen alweer bezig te zijn met het plannen van het volgende seizoen. Maar Amante heeft een sfeer weten te creëren die me doet denken aan Ibiza van vroeger. Het personeel werkt er niet voor niks al zoveel jaar. Het team voelt echt als familie en ze werkt er met veel plezier.

Haar vader heeft haar 4 belangrijke levenslessen meegegeven, die zij toepast in haar leven.

  • Raak niet gehecht aan dingen, dingen zijn dingen en als je sterf je met niks.
  • Als je kinderen hebt zorg ervoor dat je werk en de school dicht bij je huis zijn zodat wanneer ze thuiskomen jij er ook kunt zijn om hun verhalen te horen en een kopje thee met ze te kunnen drinken.
  • Als je een probleem hebt, los het direct op. Want een probleem zal je altijd blijven volgen.
  • Behalve wanneer je dokter, engineer, advocaat of psycholoog bent werk nergens langer dan 3 jaar bij een werkgever. Blijf in beweging, blijf leren, blijf ontwikkelen, ontmoet nieuwe mensen, krijg nieuwe ideeën en inzichten.

Het laatste heeft Deborah altijd gedaan. Ze heeft o.a. gewerkt in Engeland, bij de UN in Geneve, Zwitserland en op Ibiza. Alleen bij Amante waar ze nu al meer dan 5 jaar werkt heeft ze haar vaders raad niet opgevolgd. Het werken bij Amante voelt voor haar vaak meer aan als vakantie dan als werk.

Opgroeien op Ibiza

De kinderen van Praag-Mesdag zijn vrij opgegroeid en hebben de kans gehad om mensen van over de hele wereld van alle rangen en standen te mogen ontmoeten. Het opgroeien in Spanje en vooral op Ibiza is voor kinderen veelal warmer. De mensen zijn veel hartelijker en liefdevoller dan in sommige noordelijkere landen.

kids ibiza Duik in de Hollandse Ibiza geschiedenis van de familie Van Praag-Mesdag

Het gezin heeft gezamenlijk de hele wereld rondgereisd. Het hoogtepunt was de trip naar Indonesië in 1971. De kinderen waren toen 4, 6 en 8 jaar oud en het waren andere tijden dan nu qua reizen. Qua scholen was het toen op Ibiza slechter gesteld dan nu. Er was een crèche in het dorp Jesus die toevallig gerund werd door een Nederlandse dame. De middelbare school hebben ze alle 3 op Ibiza volbracht. Hierna hebben zij een studie in het buitenland afgerond, een in Engeland de andere in Nederland.

Huisje op een onbewoond eiland

Een mooie jeugdherinnering van Jaap is dat zijn vader Hans in 1967 het huisje kon huren van Ibiza op het kleine eilandje Faro de En Pou net voor het eilandje Espalmador (ligt tussen Ibiza en Formetera in).

Ze mochten een gedeelte van het huis gebruiken en van binnen kleine aanpassingen doen. Bijzonder aan het huis was dat er een ondergrondse tunnel is die leidt naar de vuurtoren! De familie van Praag-Mesdag heeft vele verjaardagen gevierd op hun onbewoonde eilandje aan de kust van Ibiza. Bijzondere anekdote is dat toen de kinderen klein waren Jaap hoge koorts kreeg toen ze verbleven op het eiland en vader Hans toen via de laagwaterkant van de zee naar het eiland Espalmador is gelopen en vanuit daar is over gestoken te voet naar Formentera om medicijnen te halen bij de apotheek. Helaas kwam er een abrupt eind aan het hebben van een huisje op een onbewoond eiland. Toen bijna alles af was van binnen hadden krakers ingebroken en alles verwoest. Alle leidingen waren eruit getrokken en het sanitair was volgegooid met zand. Het was daarna onbewoonbaar.

Het leven op Ibiza

Het leven op Ibiza voor Lied is een vrij leven, altijd al geweest en zal altijd zo zijn. “Je moet niet” zoals je wel in andere landen moet of zelfs op het vaste land van Spanje wel moet. Volgens Lied had ze in Nederland nooit deze leeftijd bereikt, omdat Ibiza je jong houdt. Je leeft tussen jong en oud. Hans en Lied gingen vroeger ook gewoon met de kids mee partyen in de KU & Pacha. Nu geniet zij van de haar dagen rondom het huis en tuin of van de bezoekjes aan haar familie en die van haar vrienden.Ook Deborah beaamt dit. Ibiza staat voor haar voor vrijheid, al kan het soms ook hectisch zijn. “Er is geen druk maar je moet wel voorbereid zijn dat soms dingen last minute ineens kunnen veranderen. Het is een andere mentaliteit daar moet je tegen kunnen.”

moederdochter botafoch Duik in de Hollandse Ibiza geschiedenis van de familie Van Praag-Mesdag

Tijdschift over Ibiza

Dit artikel is geschreven door Tribes & Nomads Ibiza. Een full service evenementen en productiebedrijf gevestigd op Ibiza. Van bruiloften tot verjaardagsfeesten, van bedrijfsevents tot fotoshoots, zij zijn de experts als het gaat om prachtige hotspots op Ibiza. Zij brengen je naar de minder bekende plekken van het eiland en zijn dol op het creëren van magische momenten. In de tweede editie van het Tribes & Nomads magazine delen zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers hun verhaal. Wil je meer verhalen lezen? Ga naar https://www.tribesandnomads.com/instagram-links waar je het digitale magazine voor 5,99 kunt kopen. Heb je de eerste editie ook nog niet gelezen? Die kun je er voor 1,99 bij kopen. Het tweede magazine bevat 95 pagina’s, 100% Ibiza content en geen advertenties. Van elk nummer doneren wij € 0,50 aan Ibiza4patas, een hondenasiel op Ibiza. 

https://www.instagram.com/p/CCf2hDgqo8o/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF