fbpx

Dit zijn de mooiste plekjes van Cuba volgens reisreporter Deborah

Cuba, een land waar zoveel over is geschreven en verteld! Door mijn werk heb ik Cuba door de jaren heen verschillende keren mogen bezoeken. Ik heb de mooiste plekken gezien, talloze mensen ontmoet, reportages en verhalen gemaakt en de ontwikkelingen van dichtbij mee kunnen maken. Cuba is een land wat hoe dan ook indruk maakt. Hieronder licht ik een aantal persoonlijke favorieten uit.

Valle de Viñales

Dit vind ik een van de mooiste plekken van Cuba. Prachtige vergezichten met de typische mogotes, kalkstenen heuvels, die uit het landschap rijzen, oude verlaten suikerrietplantages uit de tijd dat Cuba nog een belangrijke suiker exporteur was en talloze bloemen. Deze regio geeft je het gevoel terug in de tijd te gaan. Te voet of te paard kun je prachtige tochten in dit gebied maken. Onderweg zie je ossen het land ploegen, cubaanse cowboys voorbij galopperen, tabaksplantages en kom je langs kleine boerderijtjes waar je al snel uitgenodigd wordt voor een glas rum, een zelfgedraaide sigaar en een goed gesprek over het leven.

Mensen geven hier toe aan de orde van de dag, een paar uur zitten langs de kant van de weg is heel normaal, heerlijk doelloos voor je uitstaren en wachten wat het volgende uur je brengt. Ook is het leuk om een tabaksplantage te bezoeken en een paar uurtjes mee te helpen met het rollen van sigaren. Vinales is een plek van rust en opgaan in het hier en nu.

cuba

In de voetsporen van Fidel & Che

Deze plek maakt diepe indruk. Een pittige wandeling door het Sierra Maestra gebergte brengt je haar het oude hoofdwartier van Fidel Castro, waar Fidel, Che en een groep revolutionairen zich na hun nederlaag in de jaren 50 terugtrokken om de revolutie voor te bereiden.

Het beste kun je ergens aan de rand van het Sierra Maestra gebied overnachten. De volgende dag vertrek je richting Santo Domingo. Hier ga je met een jeep supersteil omhoog naar het punt waar de “weg” echt ophoudt. Vanuit daar ga je te voet verder de bergen in. Een twee uur durende prachtige wandeling tussen de groene bergtoppen van de Sierra Maestra brengt je naar deze historische plek.

Het mooiste restaurant van Havana

Cuba staat niet bekend om de beste keuken en restaurants, omdat er nog steeds een gebrek aan ingrediënten, privé-ondernemerschap en grootschalige ontwikkeling is. Een must-visit in Havana is het restaurant, La Guarida. Bij binnenkomst kom je terecht op een binnenplaats waar je bijna tussen de drogende was van de lokale bewoners heenloopt.

cuba

Eenmaal de trap omhoog kom je terecht in een verlaten gebouw met een prachtige vervallen koloniale bouwstijl. Juist doordat het gebouw vervallen is, maakt dit het zo’n unieke fotogenieke plek. Op de bovenste verdieping treed je een van de hipste barren van Havana binnen. Probeer een plekje op het mooie dakterras te bemachtigen en geniet van een romantische avond onder de Cubaanse sterrenhemel. 

cuba

Fietsen in Cuba

Als Nederlandse kan ik het niet laten om waar dan ook ter wereld op de fiets te stappen. In Havana is het heerlijk fietsen door de verschillende wijken. Tijdens het fietsen kun je lekker uitwaaien op de Malecon, de boulevard die de stad van de zee scheidt. Je komt langs het beroemde Hotel Nacional, waar Al Capone en zijn mannen bijeenkwamen en het historische plein van de revolutie waar Fidel zijn toespraken hield. Dit kun je georganiseerd doen met een lokale gids of gewoon op eigen initiatief.

fietsen in cuba

De casas particulares

Op Cuba bestaat het idee van een kamer of appartement huren bij de lokale mensen al ver voor de komst van Airbnb. Ben je op je privacy gesteld? Boek dan een privé optrekje. Wil je meer sociaal contact? Dan is het super leuk om een kamer bij een familie thuis te boeken. De mama des huizen zal de meest heerlijke maaltijden voor jou bereiden in de keuken. Nergens kun je beter kennis maken met de echte Cubaanse eetcultuur dan op deze manier!

casa cuba

2017 05 28 22.21.49 Dit zijn de mooiste plekjes van Cuba volgens reisreporter Deborah

La Fabrica de Arte Cubano

Een plek die voor mij gelijk staat ontwikkeling en een nieuw Havana. Deze oude pinda oliefabriek uit de jaren 30, in de wijk Vedado is omgetoverd tot een ware uitgaans hotspot. Direct onder de schoorsteen vind je het hippe rooftop restaurant El Coninero. Al wachtende op een tafel, geniet je van het uitzicht over de stad.

fabrica cuba

Wil je meer lezen over Cuba? Lees meer over de mooiste Cuba bezienswaardigheden op Passport The World.

Over Deborah

Deborah reist af naar de verse uithoeken op deze aarde en zag plekken waar wij het bestaan niet eens van kennen. De Nederlandse reporter Deborah Durrfeld (35) komt door haar werk als reporter, producer en gids echt overal. Al sinds haar twintigste reist Deborah de aarde over; altijd onderweg, op zoek naar dat ene, bijzondere verhaal. Door haar werk voor de BBC komt ze op plekken waar gewone toeristen vanwege de ligging niet naartoe gaan en die wij alleen kennen van mooie natuurseries. Deborah zal regelmatig over haar avonturen schrijven op wendyonline.nl. Volg haar ook op Instagram via @passporttheworld

Deborah Durrfeld_1 Deborah Durrfeld_2Deborah Durrfeld_3Deborah Durrfeld_4Deborah Durrfeld_5WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF