fbpx

Dit is de truc om beter in slaap te komen

De één zal het heerlijk vinden om met sokken aan in bed te stappen én de ander moet er niet aan denken om met zulke warme voeten te slapen. Toch kan slapen met sokken aan een positief effect geven op jouw nachtrust blijkt uit onderzoek van de National Sleep Foundation.

In slaap vallen met koude voeten is vaak lastig. Het is dan ook een grote aanleiding waarom je ’s nachts wakker kunt liggen. Wanneer jij je sokken aanhoudt in bed, wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd dat het tijd is om te slapen. In je handen en voeten zitten bloedvezels. Die worden geopend wanneer jij je sokken aanhoudt. Je lichaam warmt zich op en bereidt zich voor op het slapen. Trek dus lekker die warme sokken aan vanavond voordat je in bed stapt.

Belangrijk

Maar let op: het is wel belangrijk om schone sokken aan te trekken. Sokken die je al de hele dag gedragen hebt, zitten namelijk vol met bacteriën en zweet. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te strakke sokken draagt. Je voeten knellen zich anders af, waardoor er dan geen bloed naar je voeten kan stromen. Er wordt daarom aangeraden om sokken te dragen zonder naden óf kies voor speciale bedsokken. Dit zijn speciale sokken die een losse rand hebben, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Sokken die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal, zoals wol, stimuleren dit het beste. Deze stof isoleert, maar heeft ook warmte regulerende eigenschappen. Dat is aangenamer omdat ’s nachts de lichaamstemperatuur daalt. Het is daarbij dan ook van belang dat de sok vocht doorlatend is. Je voeten produceren namelijk vocht, oftewel zweet. Als dat vocht niet weg kan, krijg je vochtige voeten. Ze koelen dan weer af én je bent weer terug bij het begin. Vocht kan voor meer problemen zorgen. Zo kunnen ze eventuele wondjes aan je voeten nat worden, waardoor de wondgenezing wordt belemmerd.

Zorg ervoor dat je je sokken met één beweging makkelijk kunt uitdoen. In je slaap doorloop je verschillende slaapcycli. Wanneer een zo’n slaapcycli voorbij is word je kort wakker. In die tijd check je of er geen gevaar is. Als er iets opgelost moet worden en dat duurt te lang, word je alsnog wakker.

Alternatieven zonder sokken

Niet iedereen zal het fijn vinden om met sokken aan te slapen. Kom je vaak toch niet in slaap omdat je zulke koude voeten hebt? Dan hebben wij een aantal alternatieven voor jou.

– Speciale dekbedden kunnen helpen je voeten warm te houden. Een wol dekbed helpt om het snel warm te krijgen onder de lakens. Heb jij het al snel te warm? Kies dan voor een flanellen hoeslaken of dekbedovertrek.

– Kies voor een voetmassage in combinatie met een kop warme, groene thee voor het slapengaan. Op die manier heb je veel minder last van koude voeten in bed. Én je hebt ook nog eens een excuus om je door je partner te laten verwennen!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF