fbpx

Deel 4: reisreporter Deborah begint aan de Boliviaanse Inca trail

Reisreporter Deborah Durrfeld, blogt voor wendyonline over haar reis door Bolivia. In haar vorige blog reisde zij af naar Sucre, waarna zij doorging naar Tarabuco voor de grote zondagmarkt. In deze blog  begint zij aan de Boliviaanse Inca trail…

De Boliviaanse Inca trail

In mijn tienerjaren zou iedereen het ondenkbaar hebben geacht dat ik een hiker zou worden. Ik vond wandelen verschrikkelijk en ging liever dansen, muziek maken of lezen. Toch is het ondenkbare gebeurd en hoe?! Ik sta tegenwoordig als eerste in de rij voor een wandeling, dagenlange hikes en de meest heftige bergtochten.

Deborah

Vandaag staat er een daghike op de planning en niet zomaar één; het Boliviaanse deel van de Inca trail. Niet alleen Peru heeft een Inca trail. het beroemde Inca wegen netwerk door de Andes, Qhapaq Ñan in de taal van de Inca’s (Quechua), loopt door Argentinië, Chili, Colombia, Ecuador en Peru en is bijna 30.000 kilometer lang. Aangezien deze weg een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Latijns-Amerika en pre-colombiaanse culturen, maken wij hier een verhaal over. Daarnaast staat de weg op de werelderfgoedlijst van Unesco en is deze vermelding extra bijzonder, omdat de verschillende landen hebben samengewerkt om dit als één geheel erop te krijgen.

bolivia

Wandel must-haves

Uiteraard is het mijn taak om ‘s ochtends fris en fruitig klaar te staan, maar ik had nooit gedacht dat ik er zoveel plezier aan zou beleven. Hoogte, regen, wind, felle zon, ik ben door schade en schande wijs geworden en inmiddels op alles voorbereid. Goede wandelschoenen, een kleine dag rugzak, veel water, voldoende eten, een zonnebril, in enkele gevallen wandelstokken en veel laagjes kleding zijn voor mij de must-haves. In de Andes is het in de ochtenden namelijk steenkoud, zodra de zon doorkomt wordt het aangenaam, vervolgens bloedheet, waarna het aan het einde van de dag, wanneer de zon ondergaat, weer afkoelt en je ‘s avonds met je handschoenen en muts rondloopt.

Het Boliviaanse Inca pad

We rijden in busjes naar Chataquila, waar ook een mooi kerkje staat. Hier start de hike en het uitzicht is meteen al adembenemend mooi: vergezichten waarbij je kilometers uitkijkt over de toppen van de Andes, een strak blauwe hemel, steile afgronden, talloze kleuren bruin en groen en een ultieme rust. Weinig mensen lopen deze namelijk. Door de immense bergen besef ik weer hoe overweldigend natuur kan zijn. De weg bestaat voor het grootste deel uit nog originele Inca paden, bekend om de grote keien en stenen.

inca pad

Unieke trail

Met name de bouw en de ligging van de Inca trail is uniek. De Inca trail verbindt de hoge toppen van de Andes met de kust en loopt dwars door regenwouden, valleien en woestijnen. Het is ongelofelijk te bedenken dat deze weg duizenden jaren geleden is aangelegd met de minimale middelen van toen.

De weg diende onder andere als belangrijk communicatie- en handelsnetwerk. De zogeheten chasquis, ofwel koeriers, brachten via deze weg, volgens een goed georganiseerd estafettesysteem, boodschappen van de ene naar de andere plaats. Men zegt dat men binnen een dag wist wat er op een afstand van 300 kilometer was gebeurd. Een fascinerend idee!

Koninklijke route in Peru

De koninklijke route met als hoogtepunt de oude incastad Machu Picchu ligt in Peru. Deze route duurt een paar dagen, waarbij je in tenten overnacht. Het brengt je langs ceremoniele centra, oude steden, opslag en overnachtings plaatsen, graancirkels en andere oude landbouw centra.

deborah inca

Uitzicht op Macchu Picchu

Waar je tijdens de Inca trail in Peru echt een fysieke strijd met jezelf aangaat en je uithoudingsvermogen door de hoogte (variërend van 3000 tot 4200 meter) en talloze oude Inca trappen, zwaar op de proef wordt gesteld, is deze tocht ontspannen en met name mooi. Wij lopen 5.5 kilometer tot aan het dorpje Chaunaca en de weg is eigenlijk volledig down-hill.

Peruaanse inca trail Deel 4: reisreporter Deborah begint aan de Boliviaanse Inca trail

Onderweg komen we weinig mensen tegen, helemaal in vergelijking met het Peruaanse deel. Naast de toeristen die de route in Peru lopen, zijn daar talloze mensen die leven en werken langs de Inca trail. Als toerist in Bolivia heb je bijna de hele weg voor jezelf. Helaas voor ons hebben we minder content gedraaid dan gehoopt dus dat moeten we ergens anders op gaan lossen.

Het is mijn droom om de gehele 30.000 kilometer af te kunnen leggen. Ik ben gefascineerd door de Inca’s en andere precolumbiaanse culturen en laat me graag meenemen in deze oude werelden en voetsporen. Er is breed onderzoek naar gedaan en men weet inmiddels veel. Toch zijn veel dingen nog steeds een een mysterie. Vanavond filmen we nog wat losse verhalen en moet er worden ingepakt. Morgen reizen we verder.

inca trail

Over Deborah

De Nederlandse reporter Deborah Durrfeld (35) komt door haar werk als reporter, producer en gids echt overal. Al sinds haar twintigste reist Deborah de aarde over; altijd onderweg, op zoek naar dat ene, bijzondere verhaal. Door haar werk voor de BBC komt ze op plekken waar gewonen toeristen vanwege de ligging niet naartoe gaan en die wij alleen kennen van mooie natuurseries. Deborah zal regelmatig over haar avonturen schrijven op wendyonline.nl. Volg haar ook op Instagram via @passporttheworld Op Passport the World lees je meer over de Incatrail en de mooiste bezienswaardigheden in Bolivia.

Deborah Durrfeld_5 Deborah Durrfeld_1 Deborah Durrfeld_4 Deborah Durrfeld_2WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF