fbpx

De pure en magische schoonheid van de streek Puglia

La Bella Italia kent veel prachtige plekken maar de meeste zijn zo populair bij toeristen dat het er druk is in de zomer met vakantiegangers. Vooral nu de coronapas vanaf morgen ingetrokken wordt in Italië. Toch zijn er genoeg plaatsen en streken in Italië die minder bekend zijn maar waar je het pure Italië nog kunt ontdekken en je zintuigen geprikkeld worden op alle mogelijke manieren. Onze reisexpert Marion Ariëns heeft onlangs de hak van de Italiaanse laars bezocht en was aangenaam verrast door de pure en magische schoonheid van de streek Puglia.

Bij het zuidoosten van Italië dacht ik vroeger altijd aan armere steden als Bari en Brindisi waarvandaan de ferry’s naar Griekenland vertrokken maar waar verder weinig te beleven was. Totdat ik onlangs een lang weekend naar Puglia ging want wat een mooie streek is Apulië (zoals Puglia in het Nederlands heet). Van zonnige kustplaatsen tot historische steden en van typische trulli huizen tot overnachtingen in een grothotel.  En dan heb ik het eten nog niet eens genoemd: de beste tomaten proef je hier, de heerlijkste primitivo wijnen drink je hier en je ziet hier hoe de originele ‘orecchiette’ pasta gemaakt met de hand gemaakt wordt door ‘la mama’. Ik neem je in deze blog mee naar een paar van die mooie plekken in Puglia.

Bari

Zoals gezegd dacht ik dat de havenstad Bari een beetje een saaie stad was. Niets is minder waar want Bari bruist op veel manieren! Een perfecte manier om de hoofdstad van Puglia te ontdekken is per fiets. Zelf heb ik een ‘streetfoodtour’ gedaan per fiets en dit geeft een heel goed beeld van de oude stad. Fietsen door oude steegjes, beroemde kerken zoals de Basilica di San Nicola van binnen bekijken en natuurlijk genieten op terrasjes van lokale specialiteiten zoals ‘sgagliozza’ (gefrituurde polenta) en ‘focaccia barese’ (soort pizza); het hoort allemaal bij zo’n tour. In de oude wijk mag je de ‘Via delle Orecchiette’ (de straat van de oortjes) echt niet overslaan. De dames (de ‘mama’s’) in deze straat maken de lekkerste oortjespasta buiten op straat terwijl ondertussen de laatste roddels uit de buurt worden doorgenomen. Ze laten graag zien hoe ze deze typische ‘orecchiette’ vliegensvlug maken en vanzelfsprekend kun je deze pasta kopen en meenemen voor thuis.

Matera

De stad in Puglia die mij het meest verrast heeft is toch wel de sprookjesachtige grottenstad Matera. Het is een van de oudste steden ter wereld en staat bekend om de ‘sassi’, oftewel de stenen. Huizen, hotels, restaurants en kerken zijn uitgehouwen uit de rotsen en dat geeft een authentieke en bijzondere sfeer aan de stad. Zeventig jaar geleden was dit eigenlijk een soort spookstad omdat veel bewoners hun grotwoningen verlieten vanwege de slechte sanitaire omstandigheden. Vanaf de jaren tachtig mochten Italianen hier gratis wonen als ze hun huis zouden restaureren. En dat is gelukkig gebeurd en levert nu een magische stad op, zeker als je ’s avonds aankomt is het een extra betoverend gezicht. En dan raad ik je zeker aan om te verblijven in een van de unieke grothotels en een glas ‘primitivo’ te drinken in een van de bijzondere grotrestaurants.

Alberobello

In het hart van de streek Puglia ligt nog een bijzonder stadje, genaamd Alberobello. Hier staan meer dan vijftienduizend witte huisjes met kegelvormige daken: de trulli. Deze huizen zijn meer dan 300 jaar geleden gebouwd zonder cement. Dit werd bewust gedaan omdat de belastingen hoog waren en ze de huisjes snel af konden breken als er dan belasting geïnd werd. Nergens ter wereld vind je zoveel trulli bij elkaar in kronkelende straten als in Alberobello. De grijze puntdaken zijn vaak versierd met symbolen zoals kruizen en harten. Nog steeds wonen veel mensen in de trulli (tegenwoordig wel van cement gemaakt) maar er zijn ook veel restaurants, souvenirwinkels en B&B’s in deze bijzondere huisjes te vinden. Het is heerlijk om door dit bijzonder stadje te slenteren en te verdwalen in de nauwe straatjes, die omhoog en omlaag lopen tussen de trulli door. ’s Avonds geeft de bijzondere verlichting van de witte huisjes met de puntdaken ook hier een magische sfeer.

Weekendje weg of langer?

Voor een weekend in Puglia zijn de genoemde steden mooi te combineren. Je kunt rechtstreeks naar Bari vliegen met Transavia. Mocht je langer willen gaan, dan is er nog veel meer te ontdekken in Puglia zoals uitgestrekte olijfvelden, wijnroutes, kastelen en een kustlijn van meer dan 700 kilometer. Maar dat bewaar ik maar voor een andere blog…

Over Marion

Reizen zit in haar bloed en Marion werkt al ruim 25 jaar in de reisbranche. Ze heeft onder andere in Spanje, de Verenigde Staten en Japan gewoond en gewerkt als synchroonzwemster in professionele shows. Terug in Nederland werd haar passie voor reizen verder aangewakkerd door als stewardess bij KLM de wereld over te vliegen. Daarna heeft ze bij diverse reisorganisaties gewerkt en verder de wereld mogen ontdekken. Het liefst reist ze samen met haar gezin naar verre bestemmingen. Momenteel is zij, naast haar free lance opdrachten die altijd iets met reizen te maken hebben, werkzaam als docent in toeristische vakken bij Tio University of Applied Sciences. In haar blogs gaat zij in op het geluk dat reizen kan brengen en geeft ze handige tips voor ‘happy & healthy travels’.

Plinius Homes

Het idee voor Plinius.homes komt voort uit het enthousiasme van een groep vrienden over Italië. Vaak deelden zij hun geheime tips van de mooiste huizen en plekjes in Toscane met vrienden, maar al hun tips verzamelen zij nu ook op hun nieuwe site Plinius Homes. Je vindt hier een selectie van prachtige villa’s in Toscane om te huren. Villa’s die allemaal persoonlijk door het team zijn bezocht en geselecteerd, op de prachtigste plekken en allemaal op een stijlvolle manier ingericht en gedecoreerd. Ook vind je er leuke tips over Toscane. Voor deze zomer zijn er nog een aantal plekken te huur, neem een kijkje op de site. Plinius is een brand new start up en de collectie huizen wordt de komende maanden verder uitgebreid, houdt de site in de gaten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF