fbpx

De mooiste plekken van Fins Lapland in de winter en zomer

Sommige bestemmingen zijn zowel leuk in de winter als in de zomer, zoals Fins Lapland! In onze nieuwste winterspecial lees je daar alles over. Slaap jij deze winter nog in een ijshotel of spot je deze zomer beren in het landschap?

In de winter

Volop sneeuwactiviteiten

Maar liefst 200 dagen per jaar ligt er sneeuw in Fins Lapland en er valt dus veel sneeuwpret te beleven. Of je nu een afdaling skiënd, snowboardend of sleeënd wilt doen, het kan allemaal. Het leuke van een wintervakantie hier is dat je deze ‘normale’ sneeuwactiviteiten afwisselt met andere sneeuwavonturen, zoals een sneeuwscootertocht of een sleetocht met rendieren of husky’s.

Slapen in een ijshotel

Een bijzondere overnachting is het zeker: slapen in een ijshotel. Dat kan in Rovaniemi. Je slaapt op een doorzichtig bed gemaakt van sneeuw en ijs. De temperatuur is niet hoger dan 5 graden, maar in een warme slaapzak krijg je het echt niet koud. Vanzelfsprekend doe je eerst een drankje in de ijsbar om vervolgens lekker te gaan eten in het ijsrestaurant.

arcticsnowhotel.fi

Noorderlicht

Het noorderlicht is maar liefst acht maanden per jaar zichtbaar in Fins Lapland (van half augustus tot half april). Vanzelfsprekend is er in de donkere wintermaanden de meeste kans om dit bijzondere natuurfenomeen te aanschouwen. En het mooie is dat je dat vaak vanuit je bed kunt doen, want veel accommodaties hebben glazen daken. En als het zover is, zorgt het ‘aurora-alarm’ ervoor dat je niet erdoorheen slaapt.

Op bezoek bij de kerstman op de poolcirkel

Je kunt de kerstman het hele jaar door bezoeken in Santa Claus Village in Rovaniemi. Het moet gezegd worden, het is nogal toeristisch, maar toch een belevenis die je eigenlijk niet kunt overslaan. Je kunt met de kerstman op de foto en daadwerkelijk de poolcirkel oversteken, want deze loopt dwars door het dorpje.

Arctic Ice Floating

Vrijwillig in een wak springen, het is eigenlijk niet voor te stellen, maar met Arctic Ice Floating is dat precies de bedoeling. Je springt in een reddingspak, dat je hele lichaam droog en warm houdt, in een gat in een enorme ijslaag en drijft tussen ijsblokken zonder dat je het koud krijgt. Met recht een unieke ervaring!

In de zomer

Op het water

Finland is het land van ontelbare meren en een ideale manier om de indrukwekkende natuur te ontdekken is dan ook vanaf het water. Of je nu met een SUP, kajak of board het water ontdekt, zo één met de natuur midden op een Fins meer beleef je zeker zen-momenten. Voor actievelingen is een raftavontuur een aanrader. Dat kan met een rustige familietour vanuit Ruka of met een flinke adrenalinekick door Oulanka National Park. Let wel goed op de rivier, want er zitten uitdagende stroomversnellingen tussen.

rukasafaris.fi

Yoga in de Finse sauna

Een bezoek aan de traditionele houtgestookte Finse sauna mag je niet overslaan in Fins Lapland. Het hoort echt bij de Finse cultuur. Een bijzondere manier om deze sauna te beleven is met een yogasessie. Je concentreert je op je ademhaling, doet stretchoefeningen voor je hele lijf, terwijl het zweet van je afdruipt bij een temperatuur van 90 graden. Het is heerlijk (én een must) om daarna een frisse duik in het meer te nemen.

Beren spotten

In het oosten van Fins Lapland bij Kuusamo, tegen de Russische grens, is het mogelijk om in de zomer bruine beren te spotten vanuit een comfortabele schuilhut. Tijdens de wandeltocht naar de hut zie je al berensporen en bouwt de spanning zich op. De kans om hier beren te zien is maar liefst 99 procent (wij zagen er 8). Je moet wel heel stil kunnen zijn en geen geurtje opdoen, want de beren ruiken alles.

rukasafaris.fi

Fatbiken en hiken

Ontdek de natuur met een fatbike. Met zijn extra dikke banden zorgt de fatbike ervoor dat je moeiteloos over iedere ondergrond kunt fietsen en onderweg rendieren kunt spotten. Wandelen is ook mogelijk.

rukasafaris.fi

Fins Lapland

Voigt Travel: van reizen naar beleven

Zowel in de zomer als de winter kun je met Voigt Travel naar Fins Lapland. Dankzij de rechtstreekse vluchten sta je al binnen 3 uur op de poolcirkel en kan je unieke avontuur ver weg van de bewoonde wereld beginnen.
voigt-travel.nl

Beeld beer: Linda Richter

Nieuwe winterspecial

De winterspecial van WENDY heeft als thema ‘De kracht van wensen’ en bij een wensnummer horen cadeautjes! Wendy zette een grote ‘Ik wens jou-actie’ op waarin ze haar persoonlijke favorieten weggeeft, van een make-over tot haar favoriete kleding- en schoenensets. Verder lees je in dit nummer interviews met Nienke Plas en haar man Resley, Liza Sips en Frank Boeijen over hun geluk en verdriet in 2022, we waren thuis bij Demi de Boer en Ronnie Flex, geven tips om echt te veranderen en we maakten samen met Make-A-Wish Nederland, waar Wendy al achttien jaar ambassadeur van is, mooie verhalen over wenskinderen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF