fbpx

De beste manier om je kledingkast eens goed op te ruimen

opruimen
De wisseling van het seizoen is de perfecte tijd om jouw kledingkasten eens grondig op te ruimen. Met deze tips lukt het prima om orde te brengen in jouw garderobe.

Ken je dat gevoel? Je staat voor een overvolle kast en denkt: ‘Ik heb niets om aan te trekken’. Goeie kans dat jij het overzicht in jouw kledingkast kwijt bent. De hoogste tijd dus om alles eens grondig op- en uit te ruimen.

20-80

Wist je dit: je draagt ongeveer 20 procent van je kleding 80 procent van de tijd. Logisch natuurlijk dat je wat sneller grijpt naar kleding die lekker zit, je goed staat en makkelijk combineert. Je kunt dit percentage dichter naar elkaar toebrengen als je een beter overzicht hebt van datgene wat er in de kast hangt en eindelijk eens keuzes maakt over de 80 procent van je kleding die nauwelijks de kast uitkomt.

Eerst alles eens leeghalen

Wanneer is de laatste keer dat jij de planken in jouw kledingkast hebt schoongemaakt? Eh… juist. Het is helemaal geen gek idee om de boel eens af te soppen. Haal alles uit je kledingkast, leg de kleding op je bed en maak de binnenkant van de kast schoon.

4 bakken

Begin jouw garderobe-expeditie met vier bakken of dozen. Deze krijgen allemaal een aparte bestemming. Bak 1: Zomer. Bak 2: Bewaren. Bak 3: Twijfel. Bak 4: Weg ermee. Dit is de beste manier om de enorme stapel op je bed effectief te verwerken.

Hallo nieuw seizoen

Terwijl de natte sneeuw tegen het raam spat, kun je best de conclusie trekken dat de zomer voorbij is. Of andersom: de zon gaat weer schijnen en de winterspullen kunnen weg. Kies uit alle kleding op je bed eerste de echte zomerse of winterse dingen. Alles wat je afgelopen seizoen hebt gedragen en nog netjes is, berg je in Bak 1. Gat in je short? Vlek op je jurkje, rafelrand aan je wollen trui? slijtplek op je slipper? Weg ermee! Vervang ze komend seizoen, als het weer verandert. Zitten er items tussen die je afgelopen zomer of winter helemaal niet hebt gedragen? Dan is de kans groot dat je ze komende seizoenen ook zult negeren. Weg ermee!

Sentimenteel bewaren

Veel mensen bewaren kledingstukken om sentimentele redenen. Het t-shirt van je ex (dat ooit zo lekker rook), jouw favoriete meisjestrui, het jurkje dat je droeg op die ene speciale date (die je niet meer past). Het is prima om deze items te bewaren, maar doe dat niet tussen de kleding die je wel dagelijks draagt. Dat zorgt voor veel rommel en afleiding. Maak een speciale doos voor al je sentimentele souvenirs en berg die weg op zolder, in de berging of gangkast.

Houdbaarheidsdatum

Begin nu met jouw overige kleding. Items die je in de tussenseizoen en de winter veel draagt. Check alles op slijtage en vlekken en gooi weg wat weg moet. Begin met de items die je veel draagt en stop ze in Bak 2. Bekijk je kledingstukken alsof ze een houdbaarheidsdatum hebben. Iets al twee jaar niet gedragen? Dan zul je dat de komende twee jaar waarschijnlijk ook niet doen. Weg ermee!

Eindelijk overzicht

Jouw zomer- of winterkleding is nu netjes uitgezocht en opgeborgen in Bak 1. Stop deze weg op zolder, in de kelder of gangkast of op de bovenste plank van je garderobe. Pak Bak 2 en richt je schone kast netjes in met keurig gevouwen stapels kleding, die perfect zijn afgestemd op het komende seizoen. Kies daarvoor de kledingstukken die nog goed passen, geen slijtplekken hebben en die je graag draagt. Maak uit Bak 3 keuzes: in de kast (houden) of in Bak 4 (weg ermee). Wees kritisch en maak tegelijkertijd ook een inventarisatie. Veel warme truien? Gooi dan de warme trui uit de twijfelbak weg. Te weinig rokken? Geef die ene rok nog een kans. Maak een lijstje van alles wat je veel hebt en wat je te kort komt. Zo bereid je jouw volgende tripje naar de stad tijdens de uitverkoop optimaal voor en voorkom je impulsaankopen.

Dan schoenen, tassen, accessoires

Nee, je bent nog niet klaar. Herhaal wat je net deed met al je schoenen, hoeden, riemen, tassen, sjaals, sokken, pyjama’s, panty’s, leggings, bh’s en ondergoed.

Een nieuwe bestemming

Alles uit Bak 4 gooi je natuurlijk niet in de prullenbak. Er zijn ontzettend veel goede bestemmingen voor de kleding die jij niet meer wilt. Vraag bijvoorbeeld een aantal vriendinnen (liefst met dezelfde kledingmaat) voor een borrel en laat ze iets meenemen uit jouw bak. Geef kleding weg aan een goed doel. Nette kleding is welkom bij Dress for Succes, een organisatie die kleding levert voor mensen die gaan solliciteren, maar geen geld hebben voor nette kleding. Minder nette kleding kan naar de kringloop- of weggeefwinkel. En dan zijn er natuurlijk nog de Zak van Max of de kledingcontainers op straat. De kleding die hier belandt wordt gesorteerd en verkocht (de opbrengst is voor het Rode Kruis), weggegeven via de Voedselbanken, of verwerkt tot bijvoorbeeld nooddekens die gebruikt worden in rampgebieden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF