fbpx

Daglenzen, torische lenzen of toch kleurlenzen: welke lenzen heb ik nodig?

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of lenzen, vanwege bijvoorbeeld bijziendheid of verziendheid. Maar omdat geen enkel oog hetzelfde is zijn er lenzen in vele soorten en maten verkrijgbaar. Niet gek dus als je niet precies weet welke lenzen het beste bij jouw ogen passen als je zicht vervaagt.

Zo wordt er niet alleen onderscheid gemaakt tussen dag-, week- en maandlenzen, maar ook bestaan er lenzen voor ogen met een ovaalvormige in plaats van ronde vorm (dit worden torische lenzen of lenzen met een cilinder genoemd). Wil je meer weten over verschillende soorten lenzen en het type oogafwijking waarvoor ze bedoeld zijn? Lees dan snel verder.

Dag-, week- en maandlenzen

De juiste lenzen worden gekozen op basis van onder andere de mate van verziendheid en/of bijziendheid en de vorm van je oog. Vervolgens is het de vraag hoe vaak je je lenzen wil vervangen. Zo is het mogelijk om dagelijks nieuwe lenzen in te doen, maar kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld na een week of maand een nieuw setje lenzen te gaan dragen. Voor veel mensen is een doorslaggevend voordeel van daglenzen dat deze lenzen vaak hygiënischer zijn. Je draagt de lenzen immers één dag en gooit ze daarna weg. Week- en maandlenzen daarentegen bewaar je ’s nachts in lenzenvloeistof en doe je de volgende dag weer in, waardoor ze gevoeliger zijn voor bacteriën. Maandlenzen zijn in vergelijking met daglenzen wel een stuk goedkoper en duurzamer, omdat je er langer mee doet. Twijfel je over de keuze voor dag-, week- of maandlenzen? Je opticien kan je hier professioneel over adviseren.

Torische en multifocale lenzen

In tegenstelling tot dag-, week- of maandlenzen die betrekking hebben op de duur van het dragen van je lenzen, verwijzen de aanduidingen ‘torisch’ en ‘multifocaal’ naar het juiste type lens voor jouw ogen. Hoewel deze twee benamingen vaak door elkaar gehaald worden, bestaat er een wereld van verschil tussen deze twee soorten lenzen. Te beginnen met torische lenzen ofwel lenzen met een cilinder, die bedoeld zijn voor mensen met een cilindrische oogafwijking. Dit houdt in dat de vorm van het oog niet rond maar ovaal is. Niet erg, denk je misschien, maar door deze andere vorm passen gewone lenzen niet goed op je ogen en kan je zicht vertroebelen. Torische lenzen dragen dus in zekere mate bij aan comfort, maar moeten niet verward worden met multifocale lenzen. Multifocale lenzen zijn namelijk lenzen die de twee sterktes (bijziendheid en verziendheid) in één lens combineren. Op die manier kun je zowel van veraf als van dichtbij scherp zien, omdat er voor beide oogafwijkingen gecorrigeerd wordt.

Kleurlenzen

Naast lenzen die corrigeren voor een oogafwijking kun je ook lenzen zonder sterkte dragen. Als je bijvoorbeeld een keer de kleur van je ogen wil veranderen zijn kleurlenzen zonder sterkte een uitstekende keuze. Kleurlenzen veranderen namelijk tijdelijk je oogkleur, waarbij je kunt kiezen tussen transparante en ondoorzichtige lenzen. Het belangrijkste verschil is dat transparante lenzen de kleur van je ogen slechts met een paar tinten veranderen, terwijl ondoorzichtige lenzen voor een volledige kleurverandering kunnen zorgen. Ondoorzichtige kleurlenzen zijn vooral voor een feestje een echte aanrader. Zou je graag een keer gekleurde lenzen willen dragen, maar heb je deze op sterkte nodig? Ook dat is geen probleem, aangezien kleurlenzen ook op sterkte aangeboden worden. Net als vele andere lenzen worden gekleurde lenzen bovendien aangeboden als dag-, week- en maandlens, al gaat het bij gekleurde maandlenzen doorgaans over transparante lenzen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF