fbpx

Creëer een fijne werkplek in de woonkamer

Een werkplek in huis is tegenwoordig geen overbodige luxe. Voor thuiswerken, voor het maken van huiswerk, het doen van de administratie. Helaas heeft niet iedereen een aparte werkkamer in huis. Een werkplek in de woonkamer is dan een goed alternatief.

Veel mensen hebben voor het thuiswerken een laptop die ze ergens in huis plaatsen als ze werken en opruimen als ze klaar zijn. Dit zorgt voor een minder goede verdeling tussen werk en privé: daar waar je overdag werkt, zit je bijvoorbeeld ‘s avonds te eten. Een permanente werkplek is beter voor de balans tussen werk en privé.

Waarom een werkplek in de woonkamer

Met een werkplek in de woonkamer blijf je betrokken bij het familieleven. Bovendien bespaar je op energiekosten, omdat je geen aparte ruimte hoeft te verwarmen. Daarnaast is de woonkamer een ruimte waar je veel bent, en waar jij je op je gemak voelt. Een omgeving waarin jij je prettig voelt is bevorderlijk voor je werk en concentratie.

Minpuntje is dat een werkplek een rommelige uitstraling kan hebben door papieren, boeken en schrijfmateriaal. Gelukkig los je dat met een paar slimme trucjes eenvoudig op, en creëer jij een handige werkplek, geïntegreerd in de woonkamer.

Waar staat het bureau

De plek van het bureau is bepalend voor jouw werkplezier. Met de drie onderstaande tips vind jij de perfecte plek voor je bureau in de woonkamer.

Een plek waar het niet in de weg staat

Verstandig is het bureau niet vlak bij een deur te zetten die veel gebruikt wordt, om te voorkomen dat andere gezinsleden steeds voor of achter je langs lopen tijdens je werk. Bovendien kan dat in de koude maanden een flinke tocht geven. Beter is het te kiezen voor een hoek die niet of nauwelijks gebruikt wordt in de woonkamer, of langs een muur.

Een plek met voldoende licht

Het liefst zet je het bureau op een plaats waar natuurlijk licht naar binnen komt, dus voor of naast een raam. Belangrijk is wel dat je geen last moet hebben van de zon of van inkijk. Duorolgordijn bestaan uit een combinatie van transparante en niet-transparante banen, waardoor je geen ongewenste inkijk hebt en een subtiele lichtinval krijgt. Ook top down bottom up rolgordijnen zijn een goede oplossing. Hiermee kun je zowel de boven- als de onderkant openen en sluiten en bepaal je zelf hoeveel van het raam bedekt en onbedekt blijft.

Heb je geen of te weinig natuurlijk licht? Kies dan voor een bureaulamp die je kunt dimmen. Afhankelijk van de hoeveelheid lichtinval pas je het licht aan. Ook is het prettig het licht aan te passen naar jouw wensen. Misschien wil je wel extra helder licht bij het lezen van documenten, maar iets minder fel licht bij een video-call of aan het einde van de dag, om je voor te bereiden op de ontspannen avond.

Een plek met voldoende privacy

Werk je regelmatig als er andere mensen in de woonkamer zijn? Dan is privacy fijn. Dat creëer je door een afscherming te plaatsen. Een opbergmeubel zoals een lage kast naast het bureau bijvoorbeeld, of zelfs een kamerscherm. Daardoor word je minder afgeleid van de bewegingen in de woonkamer. Bovendien wordt vanuit de woonkamer het zicht ontnomen op een misschien wel wat rommelig bureau, wat meer rust geeft in de inrichting.

Maak er geen rommeltje van

Een werkplek brengt bijna onvermijdelijk wat rommel met zich mee: loshangende kabels van de computer, papieren en pennen die op het bureau liggen. Wil je werk en privé helemaal scheiden en na de werkdag niets van je werk zien? Ga dan voor een bureau met een kastje waarin je de computer plaatst. De deurtjes zijn open en de computer zichtbaar als je werkt, de deurtjes zijn dicht als je klaar bent. Zorg in ieder geval voor voldoende opruim-mogelijkheden, zoals een bureau met laden, een ladekastje en een pennenbak.

Wil je geen snoertjes op het bureau, kies dan voor een draadloos toetsenbord en een draadloze muis. Bind de kabels van de computer bij elkaar of werk ze weg in een kabelgoot.

Een comfortabele zit

Als laatste, maar niet het minst belangrijk: zorg voor een goed bureau en een goede stoel. Werken doe je langere tijd achter elkaar, en het is belangrijk dat je dit in een goede houding doet om op korte en langere termijn klachten te voorkomen. Neem ook regelmatig even pauze, ga even staan, haal koffie of thee of ga bij mooi weer de tuin in. Een paar minuutjes per keer is al voldoende om je lichaam rust te geven van de werkhouding. Bovendien bevordert een verandering van omgeving je concentratie, en ga je weer fris aan het werk.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF