fbpx

Column Barbara Nanninga: Familie vol blaaskaken

Moeite om één avond met mensen – lees: je schoonfamilie – aan tafel te zitten die gewoon anders in het leven staan? Psychologe Barbara Nanninga heeft raad.

Aan tafel

Ik vraag Peter om zijn ogen te sluiten en zich voor te stellen dat hij dineert met zijn schoonfamilie. Hij waant zich aan tafel met zijn vrouw Babette, zijn schoonouders Dick en Petra, en Babettes twee zussen Zoë en Nina met hun partners. Ik zie hoe hij verkrampt en als ik vraag hoe hij zich voelt, kijkt hij geïrriteerd en zegt dat hij al bloedchagrijnig wordt als hij er alleen nog maar aan dénkt. Babette, die naast hem zit in mijn praktijkruimte, zie ik knikken. Ze herkent het helemaal.

Windbuilen en blaaskaken

Ik vraag hem te blijven kijken naar deze tafel vol mensen, om erachter te komen wat hem dan zo chagrijnig maakt. Hij vindt ze allemaal windbuilen en blaaskaken, vooral de mannen. Ik laat Peter weer zijn ogen openen en vraag hem waarom hij zo’n moeite heeft om één avond met mensen aan tafel te zitten die gewoon anders in het leven staan. Het is belangrijk hier achter te komen, aangezien dit de reden is dat Peter en Babette bij mij zijn. Zodra er een avond met haar familie op de agenda staat, is de sfeer tussen Peter en Babette om te snijden. En zeker in december, letterlijk de donkere dagen voor kerst. Babette wordt er echt verdrietig van dat dit zo’n stempel drukt op hun eigen relatie en ook, zegt ze, ‘doet het mij pijn dat hij mijn familie zo afkraakt’.

Peter beseft dit maar al te goed en ziet het ook graag anders, maar zijn irritatie neemt het zó over dat hij zich niet meer kan ontspannen. Het liefst ging hij niet meer mee naar haar familie. Dat vindt Babette moeilijk, aangezien zij echt een familiemens is. Ze ervaren het allebei als iets dat tussen hen in kan komen te staan en dat willen ze echt voorkomen. Ik vraag of Peter bereid is met mij te werken aan zijn spanning en om de oorzaak te onderzoeken van zijn irritatie. Dat wil hij.

Zeilboot

De volgende sessie vraag ik hem een situatie te bedenken waarin hij zich totaal vrij en ontspannen voelt. Dit is als hij zeilt op zijn boot, zegt hij. Ik vraag hem zijn ogen weer te sluiten en zich nu voor te stellen dat hij aan het zeilen is. Zijn lichaam zie ik onmiddellijk ontspannen en er komt een glimlach op zijn gezicht. Hij zegt dat hij zich heerlijk voelt. Zo vrij en ontspannen.

Ik vraag hem het zeilbeeld los te laten en nu weer aan tafel te zitten met zijn schoonfamilie. Meteen zie ik zijn irritatie terugkomen en zijn lichaam verkrampen. Ik laat hem terugkeren naar het beeld en het gevoel van het zeilen en zie hem meteen weer ontspannen. Nu laat ik hem met dit zeil-gevoel aan tafel zitten met zijn schoonfamilie. Ik zie verbazing op zijn gezicht ontstaan. Doordat hij nu niet in zijn gevoel van irritatie zit, maar ontspannen en open naar zijn schoonfamilie kijkt, merkt hij dat de irritatie niets met hen te maken heeft, maar met zijn eigen familie! Met zijn moeder die net zo’n familie heeft, waardoor zijn vader aan tafel altijd ondergesneeuwd raakt door al het gebral. En zijn moeder die nooit voor zijn vader opkomt. Hij besloot als klein jongetje dat dit hem nooit zou overkomen.

Besef

Peter beseft dat dit besluit nu niet meer nodig is. Daarbij weet hij dat hij zijn mannetje kan staan en dat Babette altijd zijn kant zal kiezen als dat nodig zou zijn. Hij realiseert zich dat hij elke keer de angst heeft gehad dat zijn schoonfamilie hem ook zou ondersneeuwen en dat hij onbewust lichamelijk en gevoelsmatig in verzet ging. Nu hij dit beseft, laat ik hem nogmaals met het zeil-gevoel aan tafel terugkeren en zie hem glimlachen. Hij weet nu dat hij zelf dit gevoel kan oproepen en prima een avondje kan doorbrengen in een gezelschap met een grote mond en het spreekwoordelijke kleine hartje. Laat de kerst nu maar komen!

[green_note title=”Barbara Nanninga” text=”is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s. barbarananninga.nl ” ]

Meer in WENDY #17

Lees meer over familie in WENDY #17!

Bewegende_cover WENDY 17WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF