fbpx

Bracha van Doesburgh: lessen in geluk

Drie vrolijke kinderen, een heerlijke vent en een leuke baan. Tropenjaren of niet, Bracha van Doesburgh lacht zich door het leven. Aan de hand van de klassieker van Ramses Shaffy deelt Bracha haar lessen in geluk. En o ja, vanaf 20 september schittert ze naast Tjitske Reidinga in de film Doris.

Zing

‘Het is altijd mijn droom geweest om geweldig te kunnen zingen. Ik kan het een heel klein beetje, ik heb ooit in een rockopera gespeeld. Maar het gaat me niet makkelijk af – dat ik tijdens die tour vijf kilo afviel door de stress, zegt genoeg. Een goede zangeres zal ik helaas nooit worden, maar dat heeft in deze levensfase ook geen prioriteit. Ik bezing het leven al elke dag met mijn drie kindjes, Daan én een leuke baan. Een drukke, vermoeiende periode, maar het is het allemaal waard.’

Vecht

‘Op de toneelschool was ik een tijdje heel ongelukkig. Ik volgde alle lessen trouw, maar haalde er zelf niets uit. Ik was vooral bezig om ”het goed te doen”. Voor wie eigenlijk? Ik was mijn ambitie kwijt en moest weer terug naar mezelf: wat vind ík belangrijk? Achteraf een waardevolle periode, maar ik moest me er wel doorheen vechten en dúrven veranderen. Dus stopte ik tijdelijk met de toneelschool en stortte me op producties waarvan mijn hart sneller ging kloppen. Toen wist ik weer: ik wíl spelen. Uiteindelijk keerde ik terug naar de toneelschool en ging ervoor, met volle overtuiging en focus.’

Huil

‘Sinds ik moeder ben, gaan de sluizen een stuk makkelijker open. Bij de meest stompzinnige situaties, in films, op straat. Uit pure ontroering of door totale vermoeidheid, omdat ik het echt even niet meer weet. Mijn kinderen huilen gelukkig weinig, ze stuiteren vol levenslust door hun bestaan. Ze zijn geen hangers, maar altijd vrolijk. Met z’n vijven trekken we er vaak op uit – anders breken ze thuis de tent af.’

Bid

‘Ik geloof wel in een ”groter iets”, dat we allemaal onze eigen weg bewandelen. Het leven ligt niet vast, maar bepaalde dingen zijn – volgens mij – wel voorbestemd, ze gebeuren niet random. Overigens ben ik geneigd mijn kinderen continu te behoeden voor nare dingen. Als ik een wesp zie, roep ik direct: ”Mond dicht!” In gedachten zie ik dat beest zo een kinderkeeltje in vliegen. Daarin zou ik wat relaxter kunnen zijn, maar in grote lijnen heb ik een groot vertrouwen en rust in het leven.’

Lach

‘Daan en ik delen eenzelfde gevoel voor humor, dat is de basis van onze liefde. Samen kunnen lachen is ongelofelijk belangrijk, vooral in tijden van weinig slaap en grote drukte. Op die manier kun je samen even resetten, het is de grootste kracht in het leven. En het is leuk om te zien dat die kleintjes ook humor ontwikkelen. De tweeling is nu twee, dus superondeugend, maar ook enorm grappig.’

Werk

‘Ik kan niet stilzitten. Dat komt goed uit, want met drie kinderen is dat vrijwel nooit aan de orde. Toen de tweeling er net was, liep ik achter de kinderwagen mijn teksten te leren. Dat is niet ideaal, tegenwoordig probeer ik dat meer te scheiden. Werk is belangrijk, het geeft me energie, maar mijn kinderen komen altijd op de eerste plaats. Het vergt nogal wat planning en gedoe om alles goed te doen. Vorig jaar stopte ik een halfjaar met werken, ik kon het allemaal even niet meer combineren en wilde gewoon thuis zijn. Inmiddels hebben we als gezin een betere balans gevonden. En meer slaap, dat scheelt ook.’

Bewonder

‘Als kind vond ik het doodnormaal dat mijn ouders alles voor me deden. Toen ik op mijn veertiende modellenwerk ging doen, wrong mijn moeder zich in allerlei bochten om steeds mee op reis te kunnen. Ik waardeerde het wel, maar realiseerde me niet hoeveel energie dat eigenlijk kostte. Toen niet, nu wel! Ook Daan bewonder ik, hij is lief en betrokken, als vader en als partner. Daan en ik regelen de opvoeding echt sámen, waardoor we allebei kunnen blijven doen wat we leuk vinden. De kinderen vinden het volkomen vanzelfsprekend dat Daan en ik er altijd voor ze zijn. Net zoals ik vroeger. Ach, zo hoort het ook te zijn, denk ik.’

Heb jij zin in een geweldige meidenavond? Ga dan naar de lades night: Doris op 19 september in een bioscoop bij jouw in de buurt. Zie hoe Bracha schittert in de Nederlandse Briget Jones’ Doris. Na afloop krijg je zelfs nog een goodiebag!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF