fbpx

Anne maakte een droomreis naar Machu Picchu: ‘Vooral de tocht ernaartoe was indrukwekkend’

Anne Honders besloot haar leven in Den Haag op te zeggen om een nieuw anvontuur aan te gaan. Ze reisde af naar Peru om daar een hike af te leggen en zo in de voetsporen van de Inca´s te treden. Het was een flinke tocht door verschillende landschappen, die je op deze manier vollop kan ontdekken. Als afsluiter eindigde de reis bij het wereldberoemde monument Machu Picchu. We delen een blog die Anne schreef voor Wereldwijven.

Bij het maken van plannen om Peru te bezoeken stond een bezoek aan Machu Picchu uiteraard bovenaan. Je kunt met de trein rechtstreeks naar een stadje aan de voet van de Machu Picchu en dan met de bus omhoog. Je kunt er echter ook lopend komen. Dat is niet zomaar een blokje om, maar via hikes van meerdere dagen in de voetsporen van de Inca’s. De hikes via de oorspronkelijke Inca trails zijn vaak al meer dan een jaar van te voren uitverkocht dus we gingen op zoek naar een alternatief en kwamen uit de de Salkantay trek. Een pittige tocht van vijf dagen door de bergen, langs meren en door de jungle om uiteindelijk de Machu Picchu te bereiken.

Hallo kuiten!

Een tocht van 62 kilometer door temperaturen variërend van -5 naar +30 over grote hoogtes (4.650m) en door diepe dalen (hallo kuiten!). Met onze kantoorbanen kun je nog zo vaak naar de sportschool gaan om je voor te bereiden maar +/-8 uur lopen per dag door een uitdagend landschap vraagt toch echt iets anders van je lichaam. Waar ik me vooral op verkeken had is het effect van hoogte op je lichaam. Afkomstig uit de lage landen zijn wij niet gewend wat hoogte met je lichaam doet. Doordat je door de hoogte sneller uitgedroogd raakt kun je last krijgen van kortademigheid, hoofdpijn en overgeven. Het is daarom belangrijk dat je langzaam went aan de hoogte zodat je lichaam zich kan aanpassen.

In de voetsporen van de Inca’s

Was dit alles het waard? Het was zeker pittig maar het is de mooiste wandeltocht die ik ooit gemaakt heb. Je bent echt even weg van alles en iedereen en wordt bijna elk uur tijdens deze tocht verrast door de veranderende natuur met compleet andere uitzichten. Peru is een veelzijdig land met adembenemende natuur, er is geen betere manier om dit te ontdekken dan door een hike als deze.

Wat de tocht extra bijzonder maakte was de kundige begeleiding van onze gidsen. Mensen met zoveel kennis van de natuur, historie en cultuur van dit gebied. Ze zijn in de omgeving van Cusco opgegroeid en sommigen spreken soms zelfs nog de taal van de Inca’s, Quechua. In de voetsporen van hun voorouders lopen ze bijna wekelijks tochten als deze om hun land en geschiedenis te delen met bezoekers.

De Efteling of de Machu Picchu

Na vier lange dagen lopen bereik je het stadje aan de voet van de Machu Picchu om zo de volgende dag zo vroeg mogelijk naar boven te kunnen gaan. Het contrast met wandelen door de natuur zonder ook maar iemand tegen te komen had niet groter kunnen zijn. Een toeristische plek gericht op massatoerisme vol met restaurants en vermaak voor haar bezoekers, wat voelde ik me er ongemakkelijk na al het moois wat we gezien en ervaren hadden.

Dan breekt de volgende dag het moment aan waar je al die tijd over gedroomd hebt, op naar de Machu Picchu! Bussen vol toeristen trekken elke dag naar boven, en eenmaal boven aangekomen voelde het meer alsof we een bezoek aan de Efteling brachten dan aan één van de zeven wereldwonderen. Bij binnenkomst volgt eerst een tour door de ruïnes waar je snel doorheen moet (vanwege alle wachtenden achter je), daarna heb je de ruimte om vrij rond te lopen op de hoger gelegen terrassen. Wat was het indrukwekkend om dit wereldwonder te mogen aanschouwen! Maar door alle drukte en het geduw en getrek van mensen om ons heen beseften we al snel dat de reis naar de Machu Picchu toe een veel diepere indruk achter heeft gelaten dan het bezoek aan deze wereldberoemde plek zelf.

Over De Wereldwijven

Op DeWereldwijven.com vind je verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen vanuit de hele wereld. De Wereldwijven vormen een groeiend en inspirerend netwerk van Nederlandstalige vrouwen wonend in 60 landen. Zij brengen verhalen die je blik op de wereld verruimen en verkennen zo samen met jou hun eigen leefwereld en die van de mensen om hen heen. Of het nu gaat over ondernemende, avontuurlijke wereldvrouwen, cultuurverschillen, mensenrechten of actuele kwesties, de verhalen van De Wereldwijven weerspiegelen altijd een persoonlijke visie vanuit een bijzonder wereldwijd vrouwelijk perspectief.

Volg De Wereldwijven ook op Instagram en op Facebook.

Meer mooie verhalen over reizen lees je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF