fbpx

Anna Nooshin over haar luisterdocumentaire EINDE.

Duizendpoot Anna Nooshin begon ongeveer een jaar geleden aan haar luisterdocumentaire, een reeks van vijf afleveringen over verschillende eindes. In iedere aflevering staat een ander einde centraal en komen er verschillende experts aan bod. Een voormalig psycholoog vertelt bijvoorbeeld voorbereid te zijn op 82 verschillende eindes, terwijl wetenschappers en psychotherapeuten uitleggen hoe wij als mensen reageren op verschillende type rampen en hoe je daarop voorbereid kan zijn. Maar het beste advies komt natuurlijk van haar moeder, met wie ze elke aflevering afsluit.

Vorig jaar waren steeds meer mensen om Anna heen aan het ‘preppen’, waardoor haar interesse voor het geloof in een einde groeide. Ze heeft in haar leven ook haar eigen “eindes” meegemaakt, de serie geeft daarom ook een persoonlijke kijk in haar leven. ‘Voordat ik de luisterdocumentaire maakte geloofde ik niet per se in eindes. Ik heb wel altijd open gestaan voor het idee dat er meer is dan enkel datgene wat we waar kunnen nemen dagelijks. Ik sta open voor het spirituele. Daarnaast hoeft een einde niet altijd negatief te zijn, dat proberen we met deze documentaire ook goed in kaart te brengen. Voor veel mensen geeft het juist rust dat ze weten dat ze voorbereid zijn in plaats van dat het ze angst aanjaagt.’

EINDE.

‘Het is heel bizar en bijzonder tegelijk dat we dit ver voor de Corona periode hebben opgezet en dat we daar nu middenin zitten. Tegelijkertijd is dat totaal niet de strekking van de documentaire, ik vind het mooi dat we allerlei verhalen hebben weten te verzamelen van verschillende mensen die eindes op een andere manier ervaren. Alle facetten aan het proces waren heel bijzonder. Het ontwikkelen van het idee, het onderzoek naar de gesprekspartners, de interviews afnemen, het inspreken van de voice-overs en campagne erom heen bedenken. Allemaal processen die ik ontzettend fijn vond, zeker omdat er geen camera bij was en alles op audio gericht was. Het maken van EINDE. heeft mij een stuk meer rust en kalmte gebracht, wanneer ik nadenk over dit onderwerp. En een passie voor nog meer audio.’

Mama Lai

‘Voor mij was het heel helder dat ik dit met haar wilde, omdat zij voor mij een baken van rust en kennis is. Daarnaast heeft mijn moeder de vlucht vanuit Iran als enige heel sterk meegemaakt en geïnitieerd, dus in dat opzicht kon ik me geen betere afsluiting bedenken. Ze betekent alles voor mij. Ze is onwijs sterk en heel positief, iets waar ik soms zelf wat moeite mee heb. Ik kan heel veel piekeren, zij gaat nergens vanuit in het leven en laat alles op zich afkomen. Dat zijn mooie contrasten.’

Spiritualiteit

‘Ik sta heel erg open voor het spirituele en wil het meer ontdekken en vooral ook meer toelaten. Ik geloof dat er een energie is die wij niet per se kunnen zien met z’n allen, maar wel heel erg kunnen voelen. Het is mooi om te beseffen dat veel in het leven al bepaald is en je als individu het allemaal op je af moet laten komen. Zelf doe ik eigenlijk nog veel te weinig met spiritualiteit. Het is een traject waar ik dagelijks mee bezig ben. Het begint vooral bij gedachten, maar die zijn tegelijkertijd ook het moeilijkste om te buigen. Het is dus een proces.’

Missie

‘Ik vind het heel belangrijk dat ook de jongere generatie probeert om bepaalde angsten juist te omarmen in plaats van ervoor weg te lopen. Ik ben zelf ook heel erg goed in het ontwijken van dingen die ik eng vind, maar ik merkte het dat het me onwijs hielp om juist na te gaan denken over hoe andere mensen in het leven staan en hoe dit mijn eigen angst weer kan verminderen.

Probeer te beseffen dat alles gebeurt met een reden en dat we in het grote plaatje helemaal niet zo relevant zijn als we denken. De wereld draait ook door zonder ons, dus als je geen verwachtingen meer hebt en beseft dat je een kleine ster bent in het grotere geheel, zijn teleurstellingen ook beter te voorkomen en kan elke dag geplukt worden.’

EINDE. is exclusief te luisteren via Storytel, via de speciale pagina van Anna luister je nu 30 dagen gratis. Er staan al twee afleveringen online, komende drie weken komt er elke week nog een nieuwe aflevering bij.

Meer tips om te leren en je te amuseren vind je hier.

https://www.instagram.com/p/CFeg02zBP98/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF